Ρώμη: dolce vita στην «Αιώνια Πόλη»

romi-dolce-vita-stin-aionia-poli

ΤΡΙΤΗ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Μπορεί πλέον να μην χαρακτηρίζεται ως η πρωτεύουσα όλου του κόσμου, αναμφίβολα όμως η Ρώμη είναι μια πανέμορφη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πόλη, στην οποία μία μόνο επίσκεψη, αρκεί για να την ερωτευτείτε.

Με φόντο τα υπέρλαμπρα αρχιτεκτονικά της μνημεία, η αιώνια πόλη γοητεύει κάθε εποχή και κάθε ώρα της ημέρας με τις εικόνες της: όμορφες γυναίκες να απλώνουν τα ρούχα τους έξω από τα παράθυρά τους και να κουτσομπολεύουν, κυκλοφοριακή συμφόρηση γύρω από το Κολοσσαίο, εστιατόρια με ιταλικές νοστιμιές στις αχανείς πλατείες της, παραδοσιακοί φούρνοι με φρεσκοψημένα ζεστά κουλουράκια και γλυκά και παιδιά που παίζουν μπάλα στα λιθόστρωτα σοκάκια της πόλης. Είναι γεγονός πως παρότι η Ρώμη δεν αλλάζει, ούτε σαν κουλτούρα, αλλά ούτε και σαν πόλη, έχει μια ανεξάντλητη δύναμη να εκπλήσσει τους επισκέπτες της.

Καθότι η πόλη δεν φημίζεται για την καλή της συγκοινωνία -σε αντίθεση με τον ηλιόλουστο συνήθως καιρό της- ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τις ομορφιές της, είναι περπατώντας. Παρατηρήστε τις λεπτομέρειες που δεν αναγράφονται σε καμιά λίστα και σε κανέναν ταξιδιωτικό οδηγό, αλλά βρίσκονται σε κάθε γωνιά αυτής της αρχαίας και ρομαντικής πόλης.

Παρότι το Κολοσσαίο και το Βατικανό καλύπτουν μεγάλο μέρος της ταυτότητάς της, την πραγματική «ψυχή» της πόλης θα την γνωρίσετε μακριά από τα μεγάλα αξιοθέατα, δηλαδή στις γειτονιές της και στους κατοίκους της. Αρκεί μια βόλτα στην περιοχή Trastevere, στην «άλλη όχθη» του ποταμού Τίβερη, για να παρατηρήσετε τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους: Κάποιοι θα απολαμβάνουν βιαστικά το εσπρέσο τους σε ένα από τα πολλά καφέ της γειτονιάς, ενώ άλλοι θα δροσίζονται με ένα παγωτό που αγόρασαν από έναν πλανόδιο πωλητή.

Στους δρόμους, θα δείτε πολύ συχνά ιερείς ντυμένους στα μωβ, κρεμ ή κόκκινα και όσο για τα μουσεία, μην ανησυχείτε καθόλου… Ακόμη και αν δεν προλάβετε να τα επισκεφτείτε όλα, η ίδια η πόλη θα σας χαρίσει την μοναδική εμπειρία να θαυμάσετε μνημεία που βρίσκονται σε κεντρικές πλατείες και σε πολυσύχναστους μεγάλους δρόμους… δωρεάν, καθώς από μόνη της αποτελεί ένα τεράστιο, μεγαλοπρεπές μουσείο.

Η Ρώμη βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία ( http://bit.ly/V1Gfbl ) και διατρέχεται από τον ποταμό Τίβερη. Είναι κτισμένη ανατολικά του ποταμού πάνω σε επτά λόφους και το κέντρο απέχει περίπου 24 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, αλλά η αστική περιοχή φτάνει μέχρι τις ακτές, στο Τυρρηνικό πέλαγος. Καλύτερη εποχή για να την επισκεφτείτε είναι η άνοιξη (Μάρτιος- Ιούνιος) και νωρίς το φθινόπωρο (Σεπτέμβρης – Οκτώβρης), όταν ο ουρανός είναι μπλε και οι θερμοκρασίες σχετικά ήπιες.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, αφού βρίθει εκπληκτικών παλατιών, παλαιών εκκλησιών, μεγαλόπρεπων ρομαντικών κτηρίων, πολυτελών μνημείων, περίτεχνων αγαλμάτων και σιντριβανιών. Η Ρώμη μπορεί να χωριστεί σε πολλές, διαφορετικές ζώνες: το μοντέρνο κέντρο που αποτελεί το πιο εμπορικό κομμάτι της με ξενοδοχεία και καταστήματα, την παλιά Ρώμη που αποτελούσε το κέντρο της ρωμαϊκής αναγέννησης με τις πλατείες και τους καθεδρικούς ναούς, το Βατικανό, δηλαδή το παπικό κράτος με τα υπέροχα αξιοθέατα και τους μοναδικούς θησαυρούς και τα κειμήλια, το Κολοσσαίο, την καρδιά της παλιάς Ρώμης, το βόρειο κομμάτι με τη Villa Borghese, την περιοχή Trastevere η οποία παλαιότερα αποτελούσε χώρο έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες όπως τον Giorgio de Chirico, τις περιοχές Aventino-Testaccio με το καλό φαγητό, την Esquilino- San Giovanni και την Nomentano, πίσω από τον σταθμό των τρένων με την έντονη νυχτερινή ζωή στη γειτονιά San Lorenzo.

Μερικά από τα «must» της αιώνιας πόλης:

Το Κολοσσαίο

Η κύρια περιοχή για να εξερευνήσετε τα ερείπια της αρχαίας Ρώμης βρίσκεται γύρω από το Κολοσσαίο και κάθε πλευρά της Via dei Fiori Imperiali (του δρόμου γύρω από αυτό) που συνδέει το Κολοσσαίο με την piazza Venezia. Το μνημείο αυτό κατασκευάστηκε μεταξύ 1931 και 1933, τη περίοδο του Μουσολίνι. Όσο βρίσκεστε εκεί, επισκεφτείτε και το Pantheon, το οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα σε εκπληκτική κατάσταση αν λάβει κανείς υπόψη πως χρονολογείται από το 125 μ.χ.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Άγιος Πέτρος και Βατικανό

Η Ρώμη έχει περίπου 900 εκκλησίες, οπότε και το ένα τρίτο να προλάβετε να δείτε από αυτές, θα είναι υπέρ αρκετό. Ωστόσο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό ( www.vatican.va/ ), που είναι χτισμένη πάνω από το σημείο ταφής του Αποστόλου Πέτρου. Μπορεί να χωρέσει 60.000 άτομα ενώ με την συνολική έκταση ολόκληρου του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του κόσμου. Ακριβώς μπροστά από την επιβλητική πρόσοψη της Βασιλικής, απλώνεται η πλατεία του Αγίου Πέτρου, η οποία πλαισιώνεται από τους δύο ημικυκλικούς βραχίονες της βασιλικής. Το Βατικανό είναι το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος, ως προς την έκταση του (0,44 τετρ. χλμ.) και τον πληθυσμό του κι εκεί εδρεύει η Αγία Έδρα, που αποτελεί το πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Πάμε… «Piazza»

Οι στενοί και συχνά πλακόστρωτοι δρόμοι της πόλης, συχνά διευρύνονται σε μικρές ή μεγάλες πλατείες που περιλαμβάνουν συνήθως μια –δυο εκκλησίες ή ένα-δυο σιντριβάνια. Εκτός από την Piazza Navona των καλλιτεχνών και την Piazza della Rotonda (μπροστά από το εντυπωσιακό Πάνθεον που στέκεται ακόμα ως υπενθύμιση της μεγάλης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας), περπατήστε και στην Piazza della Minerva, με το μοναδικό ελεφάντινο άγαλμα του Bernini και στην Piazza Colonna με την προτομή του Μάρκου Αυρήλιου, καθώς και στο Palazzo Chigi, το σημείο συνάντησης των πολιτικών της ιταλικής κυβέρνησης. Η Piazza della Repubblica, βρίσκεται δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό Termini, με ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι να δεσπόζει στο κέντρο της.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη διάσημη Piazza di Spagna, που αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία συνάντησης στη Ρώμη. Επικοινωνεί μέσω μιας εντυπωσιακής σκάλας (Scalinata di Trinità dei Monti), με τη γαλλική εκκλησία Trinità dei Monti, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Η θέα της πόλης από το πλάτωμα αυτό είναι πανοραμική και πολύ όμορφη. Από την Piazza di Spagna ξεκινά και ο πιο ακριβός δρόμος της Ρώμης, η via Condotti, με τις κομψές μπουτίκ όλων των μεγάλων σχεδιαστών.

Κάντε τα ψώνια σας στη Via del Corso ή στη Via Condotti και αισθανθείτε βασίλισσες και βασιλιάδες της μόδας καθώς σε αυτές τις οδούς θα δείτε τις πιο γνωστές φίρμες αλλά και όμορφα μαγαζάκια με παραδοσιακά ιταλικά προϊόντα.

Στη Villa Borghese

Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Ρώμης, βόρεια της Piazza di Spagna, με μια λίμνη, ναούς, σιντριβάνια, αγάλματα και διάφορα μουσεία. Η Villa Borghese στεγάζει επίσης διάφορα μουσεία, με πιο γνωστό το Museo e Galleria Borghese, με σημαντικά έργα, συμπεριλαμβανομένου και του γλυπτού αριστουργήματος του Bernini «η Απαγωγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα». Η Galleria Borghese στεγάζει επίσης και μια συλλογή από πίνακες ζωγραφικής με έργα των Τιτσιάνο, Ρούμπενς, Ραφαήλ κ.ά., ενώ και η ίδια αποτελεί ένα χαρακτηριστικό κτήριο ιταλικής αισθητικής.

Pizza και ιταλικές γεύσεις

Κάτι μας λέει ότι με τόσο περπάτημα… πεινάσατε και είναι απόλυτα λογικό. Γι’ αυτό κι εμείς σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε παραδοσιακή πίτσα στο χέρι στις περίφημες pizzerie al taglio! Και ιταλικά να μην ξέρετε, είναι πολύ εύκολο να την παραγγείλετε όπως ακριβώς σας αρέσει δείχνοντας στον σεφ μέσα από το τζάμι-βιτρίνα του μαγαζιού τα υλικά που θέλετε να περιέχει. Εμείς σας προτείνουμε μια πιτσαρία κοντά στην περίφημη Fontana di Trevi (για να κάνετε και την ευχή σας), την «Da Michele», όπου θα βρείτε ακόμη και πίτσες με κρέας, σε ένα εκπληκτικό τραγανό ζυμάρι, φυσικά με μια ποικιλία και από άλλα υλικά. Αν πάντως θέλετε κάτι πιο κομψό, επισκεφτείτε ένα από τα καλύτερα και σοφιστικέ ρεστοράν της Ρώμης με όμορφη θέα. Ο λόγος για το «Ristorante Al Presidente» που σε ένα περιβάλλον με αψεγάδιαστη ρομαντική διακόσμηση, θα απολαύσετε τέλειες ιταλικές γεύσεις.

Viva Italia και καλή απόλαυση σε ότι κι αν αποφασίσετε να δείτε ή να κάνετε.

Ματίνα Βράχα