Γνωρίζουμε τον Παναμά μέσα από δέκα εκπληκτικά facts

poli-tou-panama
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΜΑΙΟΥ 2018

Βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική, κάνει «παρέα» και με τον Ατλαντικό και με τον Ειρηνικό Ωκεανό και φημίζεται για τη διώρυγά του που συνδέει τους δύο ωκεανούς, ώστε τα πλοία να μην χρειάζεται να περιπλεύσουν ολόκληρη τη Νότια Αμερική. Απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία στις 28 Νοεμβρίου 1821 και μετά χρειάστηκε να πολεμήσει πάλι για την ανεξαρτησία από τους Κολομβιανούς, που κέρδισε στις 3 Νοεμβρίου 1903. Τι άλλο, όμως, δεν ξέρουμε για τον Παναμά;

Η Σκωτία προσπάθησε να δημιουργήσει αποικία
Η πρώτη και τελευταία απόπειρα της Σκωτίας να επεκταθεί στον Παναμά τον 17ο αιώνα, ήταν μια καταστροφική αποστολή στο Darién Gap, στα σύνορα του Παναμά και της Κολομβίας, ένα από τα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη. Η απόπειρα αυτή οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες αποικιοκράτες και ένα χρεοκοπημένο έθνος, το οποίο οδήγησε στην ένωση με την Αγγλία και στην απώλεια ανεξαρτησίας. 

Ο κοσμοπολίτικος Παναμάς

Ο μισός πληθυσμός της χώρας ζει στην πρωτεύουσα
Η Πόλη του Παναμά φιλοξενεί περίπου τους μισούς από τους κατοίκους της χώρας, οι οποίοι φτάνουν συνολικά τα 4 εκατομμύρια. Είναι η πιο κοσμοπολίτικη χώρα της περιοχής, με έντονη βραδινή ζωή, που συνδυάζει σύγχρονη αρχιτεκτονική με αποικιακή κτίρια, παραλίες, δάση και όλα σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους.

Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στη Διώρυγα του Παναμά
Στην πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια από μια γαλλική εταιρία, μεταξύ 1881 και 1889, 22 χιλιάδες εργάτες πέθαναν σχεδόν όλοι από ασθένειες, είτε από κίτρινο πυρετό, είτε από ελονοσία. Περίπου 5600 άτομα επιπλέον, πέθαναν κατά τη δεύτερη και επιτυχημένη προσπάθεια, μεταξύ του 1904 και 1914.

Η διώρυγα του Παναμά από την πλευρά του Ειρηνικού

Τα νούμερα της Διώρυγας
Η Διώρυγα του Παναμά κόστισε 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια και 15.910.972 κυβικά μέτρα γης σκάφτηκαν κατά τη διάρκεια του χτισίματος. Τα διόδια είναι 72 δολάρια ανά TEU (Μονάδα 6 μέτρων), που σημαίνει ότι τα πλοία πληρώνουν 300 χιλιάδες δολάρια για να τη χρησιμοποιήσουν και το μήκος της είναι 77 χιλιόμετρα.

Είναι μια χαρούμενη χώρα
Σύμφωνα με τη λίστα του Happy Planet, ο Παναμάς βρίσκεται 6ος, μπροστά από κάθε χώρα στη Δυτική Ευρώπη. Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Κόστα Ρίκα και οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο ήταν περισσότερο η βιώσιμη… ευεξία για όλους και λιγότερο το ΑΕΠ.

Αντιμετωπίζει πρόβλημα με το ένοπλο έγκλημα
Στον Παναμά καταγράφονται 15,11 θάνατοι από όπλο ανά 100 χιλιάδες κατοίκους το χρόνο και μόλις 8 χώρες έχουν χειρότερα νούμερα. Παρ’ όλ’ αυτά, οι προσωπικές επιθέσεις και τα σεξουαλικά εγκλήματα είναι σπάνια, αν και έχουν υπάρξει περιστατικά τα τελευταία χρόνια, ενώ τα περισσότερα εγκλήματα γίνονται ανάμεσα σε συμμορίες. Το Foreign Office, πάντως, συστήνει ότι η χώρα είναι ασφαλής για ταξίδι, αρκεί να προστατεύουν οι τουρίστες τα προσωπικά τους αντικείμενα από τους κινδύνους του δρόμου. 

Τα νησιά San Blas είναι ιδανικά για screensaver στον υπολογιστή

Έχει πανέμορφες παραλίες
Το αρχιπέλαγος Bocas del Toro είναι το μέρος όπου τροπικά δάση συναντιούνται με όγκους έρημης, χρυσής άμμου και τα 378 νησιά San Blas, που πρωταγωνιστούν στα Survivor παγκοσμίως, προσφέρουν την τροπική, κλισέ τελειότητα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας.  

Είναι φορολογικός παράδεισος
Ο Δείκτης Χρηματοοικονομικής Μυστικότητας της χώρας, που είναι ένας αποκαλυπτικός δείκτης της «αποτελεσματικότητας» ενός φορολογικού παραδείσου, είναι 489,6 που την κατατάσσει 11η χώρα του κόσμου στο φορολογικό κομμάτι, ενώ κάποιες γραμμές κρουαζιέρας, όπως η Carnival και η MSC, καταχωρούν τα πλοία τους εκεί.

flickr.com

Μια γεύση από το εθνικό φαγητό του Παναμά

Τρώνε… παλιά ρούχα
Στην κυριολεξία, όχι. Το εθνικό τους πιάτο, όμως, περιλαμβάνει Ropa Vieja, το οποίο μεταφράζεται ως «παλιά ρούχα» και είναι μοσχάρι μαγειρεμένο με κρεμμύδια, σκόρδο, πιπεριές και ντομάτες, το οποίο σερβίρεται με ρύζι.

Φιλοξενεί τους ιθαγενείς Guna
Οι ιθαγενείς αυτοί έχουν εκπροσώπους στη Βουλή και διαχειρίζονται τη δική τους αυτόνομη περιοχή (comarca), ένα αρχιπέλαγος με εκατοντάδες νησιά (νησιά San Blas), δυτικά των συνόρων με την Κολομβία. Οι Guna είναι ένα τρανό παράδειγμα ότι οι ιθαγενείς δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούνται και να περιθωριοποιούνται.