Πού πάμε μονοήμερη την Πρωτομαγιά;

sounio
ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Η Πρωτομαγιά μας χαρίζει μια όμορφη ανάσα, την οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε με πολλούς τρόπους, σε κοντινές αποδράσεις, περίπου στη μία ώρα από την Αθήνα.

Σούνιο
Απέχει μόλις 68 χιλιόμετρα από την Αθήνα και εν ριπή οφθαλμού, χωρίς μεγάλο κόστος, θα σας φέρει σε επαφή με θάλασσα και εξοχική ατμόσφαιρα. Εκεί θα απολαύσετε τη θέα στο Αιγαίο πέλαγος, θα περιπλανηθείτε στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, που έχει τεράστιο γεωλογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, θα δείτε από κοντά τον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα που χτίστηκε το 444 π.Χ. και αποτελούσε ιερό τόπο για τους αρχαίους Έλληνες, τα ερείπια του ιερού της Αθηνάς και θα κάνετε κάτι πολύ απλό που σας έχει σίγουρα λείψει: μια βόλτα στη θάλασσα. Μόλις τελειώσετε με τα αξιοθέατα, μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε θαλασσινούς μεζέδες στις ψαροταβέρνες της περιοχής, παίρνοντας μια πρώιμη γεύση από καλοκαίρι.

Αίγινα
Αν το λέει η καρδούλα σας και θέλετε να απολαύσετε την ημέρα αυτή με νησιώτικο άρωμα, βγάλτε εισιτήρια για Αίγινα. Σε μόλις 1 ώρα και μερικά λεπτά από το λιμάνι του Πειραιά, το κοντινό αυτό νησί του Αργοσαρωνικού θα σας χαρίζει άμεσα καλοκαιρινή διάθεση, με τα καλντερίμια της πόλης της, ενώ τα νεοκλασικά της θα σας θυμίσουν ότι κάποτε πρώτη πρωτεύουσα του Νέου Ελληνικού Κράτους. Μέσα σε μία ημέρα δεν έχετε πολλά περιθώρια, αλλά μπορείτε να περάσετε από το ψαροχώρι της Πέρδικας, όπου θα βρείτε φρέσκα ψάρια, το δεύτερο λιμάνι του νησιού, τη Σουβάλα, γνωστή για τα ιαματικά νερά της, αλλά και να δείτε τον δωρικό ναό της Αφαίας της παλαιότερης θεάς της Αίγινας, στην κορυφή ενός λόφου που περιτριγυρίζεται από δάσος. Αν πάλι δεν θέλετε να τριγυρίσετε πολύ, ρίξτε… άγκυρα στην κοσμοπολίτικη Αγία Μαρίνα

Χαλκίδα
Μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας και σε μία ώρα ακριβώς βρίσκεστε στη γέφυρα αλά Σαν Φρανσίσκο, 70 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, σε ένα μέρος τόσο κοντά, αλλά φανερά διαφορετικό από την πρωτεύουσα. Εκεί μπορείτε να κάνετε χαλαρωτικούς περιπάτους στην παραλία ή να ανεβείτε πιο ορεινά προς το λόφο Φούρκα και να δείτε το κάστρο Καράμπαμπα, με την καταπληκτική του θέα, αλλά και να κάτσετε για ένα καφέ ή κοκτέιλ στο café του φρουρίου. Αν θέλετε να γυρίσετε κι άλλα αξιοθέατα, μπορείτε να επισκεφτείτε το Κόκκινο Σπίτι της οικογένειας Μάλλιου που κοσμεί το Κρηπίδωμα στη βόρεια πλευρά της παραλίας, το Τουρκικό Τζαμί του Εμίρ Ζαδέ που είναι το μοναδικό από τα οθωμανικά τεμένη της Χαλκιδας που διασώζεται σήμερα, το Σπίτι με τα Αγάλματα απέναντι από το Κόκκινο Σπίτι, την εκκλησία του Αγ. Νικολάου και πολλά άλλα. Κι έπειτα να επιστρέψετε στην παραλία και να καθίσετε για φαγητό με θέα τη θάλασσα.

Λουτράκι
Άλλος ένας παραθαλάσσιος προορισμός στη μία ώρα από την Αθήνα, το Λουτρακι παίρνει τα... πάνω του Σαββατοκύριακα και αργίες και προσφέρει ένα διαφορετικό city break, πιο εξοχικό. Εκτός από τη βόλτα στην παραλία για καφέ και φαγητό, μπορείτε την ημέρα αυτή να κάνετε ιαματικά λουτρά στο σύγχρονο υδροθεραπευτήριό του και να δώσετε άλλη αίσθηση στο νόημα της χαλάρωσης ή εναλλακτικά να επισκεφτείτε το περίφημο Ηραίον, το ναό προς τιμήν της θεάς Ήρας, να περπατήσετε στις πανέμορφες διαδρομές και τα μονοπάτια που έχουν χαραχτεί για τους φυσιολάτρες στα Γεράνια όρη, να επισκεφτείτε το καζίνο ή να τολμήσετε μια… βουτιά στη λίμνη Βουλιαγμένη, στα 18 χιλιόμετρα μακριά. 

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]