Πράμαντα: το κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων

pramanta-to-kefaloxori-ton-tzoumerkon

Φωτογραφία: http://www.pramanta.gr

ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ο μεγαλύτερος οικισμός στα Τζουμέρκα, η Πράμαντα, αποτελεί μέρος του έντονου ανάγλυφου και των εντυπωσιακών τοπίων της περιοχής, ένα δυσπρόσιτο σχετικά χωριό, φωλιασμένο στις καταπράσινες πλαγιές της Πίνδου που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Η Πράμαντα, το κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων ( www.clickatlife.gr/story/taksidi/tzoumerka-enas-epigeios-paradeisos-stin-pindo?id=2106463 ) και η μεγαλύτερη σε πληθυσμό κοινότητά τους -με 1500 κατοίκους κατά την απογραφή του 1991- βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 840μ. αμφιθεατρικά, στους πρόποδες της Στρογγούλας (2.107 μ.), ίσως τις πιο επιβλητικής κορυφής των Τζουμέρκων, στην κεντρική Πίνδο.

Ο οικισμός απλώνεται 65χλμ. ΝΑ των Ιωαννίνων και 70χλμ. ΒΑ της Άρτας, πόλεις με τις οποίες έχει καθημερινή οδική συγκοινωνία και επικοινωνία και πλαισιώνεται από τους συνοικισμούς Τσόπελα και Χριστοί, οι οποίοι αποτελούν την προγονική κοιτίδα των Πραμαντιωτών, στις όχθες του Αράχθου.

Τα Πράμαντα ή η Πράμαντα, όπως συνηθίζεται να λέγεται το ονομαστό μαστοροχώρι, πιθανολογείται πως αναπτύχθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα από μέτοικους κτηνοτρόφους και αργότερα από φυγάδες καταδιωκόμενους κυρίως από την Ήπειρο, που βρήκαν εκεί καταφύγιο λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής. Σήμερα στο χωριό λειτουργούν πολλές υπηρεσίες, κέντρο υγείας, σχολεία, δανειστική βιβλιοθήκη, καταστήματα, ταβέρνες, μπαρ και καταλύματα.

Οι ομορφιές του χωριού

Οι φυσικές ομορφιές της Πράμαντας είναι αμέτρητες. Στην κεντρική, πλακόστρωτη πλατεία θα δείτε τον υπεραινώβιο πλάτανο και την ιστορική βρύση «Αράπης», ενώ η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, αποτελεί το στολίδι του χωριού.

Φωτογραφία: http://www.pramanta.gr

Στα καφενεία και τα ταβερνάκια του χωριού, μπορείτε να απολαύσετε τοπικές, ηπειρώτικες γεύσεις όπως ντόπια κρέατα στη σχάρα, πίτες και λαχταριστά γλυκά.

Το ορεινό ανάγλυφο, ο παραδοσιακός οικισμός, τα πλούσια δάση, τα ποτάμια και οι καταρράκτες μαγεύουν τους επισκέπτες, καθώς συνθέτουν ένα τοπίο γοητευτικό και συγχρόνως άγριο και επιβλητικό.

Πάνω από όλα όμως αξίζει να γνωρίσετε τους φιλόξενους κατοίκους, που είναι άνθρωποι με εμπορική, πνευματική και πολιτιστική ταυτότητα.

Αξιοθέατα κοντά στο χωριό

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Πράμαντα ως βάση για τις περιηγήσεις σας στην περιοχή και τα υπόλοιπα χωριά των Τζουμέρκων.

Ένα από τα μέρη που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε, είναι το θαυμάσιο σπήλαιο «Ανεμότρυπα» ( www.pramanta.gr/anemotrypa/index.htm ), που βρίσκεται κοντά στην Πράμαντα, σε υψόμετρο 900 μ. Το 1960 ερευνήθηκε από την σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου και σήμερα 270 μ. από τα 350 μ. συνολικά του μήκους του είναι επισκέψιμα.

Το σπήλαιο έχει τρία επίπεδα, με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, καταρράκτες, λιμνούλες, υπόγειο ποταμό και πανέμορφους χρωματισμούς.

Φωτογραφία: http://www.tzoumerka.travel

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης ενδιαφέρουσες εκκλησίες και μοναστήρια όπως το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, η εκκλησία της Ασπροκλησσιάς και η Μονή Κηπίνας, ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στο κοίλωμα ενός ψηλού κατακόρυφου βράχου.

Ξεχωριστά αξιοθέατα αποτελούν επίσης το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι των Βαλκανίων, το Γεφύρι της Πλάκας, στο δάσος του Μαρκοπούλου, ο παραδοσιακός νερόμυλος των Χριστών, το ορειβατικό καταφύγιο στο «Ίσιωμα» ( www.katafigiopramanton.gr ), το νερό των πηγών «Σκάλα» με τις θεραπευτικές ιδιότητες κ.ά..

Οι φίλοι της ορειβασίας και της πεζοπορίας θα ανακαλύψουν ιδιαίτερες διαδρομές για την Στρογγούλα σε ύψος 2.107 μέτρων.

Η ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων είναι γεμάτη δάση, ενώ ιδιαίτερα πλούσια είναι η χλωρίδα και η πανίδα της. Εκεί βρίσκεται και ο ποταμός Άραχθος, καθώς και ο παραπόταμός του, ο Καλαρύτικος. Από τα Αθαμανικά Όρη πηγάζουν επίσης αρκετοί παραπόταμοι του Αχελώου και του Άραχθου. Κοντά στα ποτάμια της περιοχής, δραστηριοποιούνται πολλά γραφεία εναλλακτικού τουρισμού προσφέροντας μερικές από τις ωραιότερες διαδρομές rafting και kayak στην Ελλάδα.

Πώς θα πάτε:

Φωτογραφία: http://www.tzoumerka.travel

Οδικώς. Aπό Aθήνα μέσω Pίου- Άρτας φτάνετε στο δρόμο για Bουργαρέλι – Άγναντα, είτε μέσω Tρικάλων - Mεσοχώρας. H διαδρομή είναι 403 χλμ. στην πρώτη περίπτωση και λίγο μεγαλύτερη μέσω Tρικάλων.

Πού θα μείνετε:

Για τη διαμονή σας στην περιοχή συμβουλευτείτε τις ιστοσελίδες: www.pramanta.gr/t/diamoni.htm και www.tzoumerka.travel/diamoni.htm . Επίσης, κοντά στην Πράμαντα και με κατεύθυνση του Μελισσουργούς, θα συναντήσετε τη διακλάδωση που οδηγεί στο καταφύγιο.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]