Βουτιά σε παραλίες της Ευρώπης που προσφέρονται και για τουρισμό

budva-maurobounio
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΜΑΙΟΥ 2018

Όσοι δεν αρκούνται στις ρακέτες και τα μακροβούτια και τους αρέσει μια παραλία να αποτελεί έδαφος προς εξερεύνηση, ας ετοιμάσουν τσάντα θαλάσσης για τους παρακάτω προορισμούς στην Ευρώπη, οι οποίοι συνδυάζουν υπέροχη θάλασσα, αξιοθέατα και Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε μικρές αποστάσεις.

Budva, Μαυροβούνιο
Η δαιδαλώδης ακτογραμμή του Μαυροβουνίου, με φόντο τα βουνά σίγουρα αφήνει μια ολοκληρωμένη αίσθηση της Αδριατικής. Η παραθαλάσσια αρχαία πόλη Budva, όμως, αξίζει επίσκεψη για έναν λόγο παραπάνω. Αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αδριατικής ακτής που κατοικείται από τον 5ο αιώνα π.Χ.. και που αναφέρεται ότι ιδρύθηκε από τον Κάδμο το Θηβαίο. Η μικρή αυτή πόλη είναι η καρδιά της Ριβιέρας της Budva κι εκεί θα βρείτε αρκετά χιλιόμετρα άμμου και παραλίας, για να απολαύσετε τα μπάνια σας, ενώ μπορείτε να φτάσετε και μέχρι το Kotor, η φυσική πολιτιστική περιοχή του οποίου είναι μέρος των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Viveiro, Ισπανία
Οι καλύτερες παραλίες της Ισπανίας βρίσκονται βόρεια κι αν αξιοποιήσετε την παραλία Viveiro της Galicia ως βάση, θα μπορείτε να πηγαίνετε κάθε μέρα και σε διαφορετική για μπάνιο. Κι αφού τελειώσει το μπάνιο σας, μπορείτε να κατευθυνθείτε στο Santiago de Compostela, την πρωτεύουσα της αυτόνομης κοινότητα της Galicia, η παλιά πόλη της οποίας έχει ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1985.

Nazaré, Πορτογαλία
Η Costa de Prata είναι μια από τις πιο ανέγγιχτες ακτές της Ευρώπης, με πεντακάθαρα νερά, αμμώδεις παραλίες και απλής νοοτροπίας ξενοδοχεία και εστιατόρια. Μια από τις πιο δημοφιλείς βάσεις της περιοχής είναι το Nazaré, το οποίο είναι διάσημο για τα κύματά του κι από εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε δύο μοναστήρια που βρίσκονται στη λίστα της Unesco, στο κατώφλι του Nazaré, στη Sintra. Εκεί το τοπίο είναι παραμυθένιο, με ομιχλώδη δάση, ερείπια από κάστρα, πυργίσκους και μυστηριώδη ατμόσφαιρα.

Etretat, Γαλλία
Το Etretat είναι ίσως το πιο γραφικό σημείο στη βόρεια ακτή της Νορμανδίας και η ιδιομορφία του είναι ότι βρίσκεται ανάμεσα σε εντυπωσιακούς βράχους, ενώ αναδύει και μια γοητεία βγαλμένη από την Belle Epoque. Παρ’ όλ’ αυτά, εκεί θα βρείτε δραστηριότητες του 21ου αιώνα και στη συνέχεια μπορείτε να μεταβείτε στη Χάβρη, η οποία ισοπεδόθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, κι έπειτα ανασυγκροτήθηκε σε σοβιετικές γραμμές.

Makarska, Κροατία
Οι περισσότεροι επισκέπτες της Δαλματίας κατευθύνονται κυρίως στα νησιά, αλλά η Ριβιέρα της Makarska, ανάμεσα στο Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ, φιλοξενεί μια από τις ωραιότερες παραλίες. Γύρω της απλώνεται το βουνό Biokovo με υψόμετρο τα 1758 μέτρα και σε συνδυασμό με το βαθύ τιρκουάζ της Αδριατικής, αποτελεί ιδανικό προορισμό. Μην παραλείψετε, φυσικά, μια βόλτα στο Σπλιτ ή το Ντουμπρόβνικ του Game of Thrones, με την παλιά του πόλη να μπαίνει κι αυτή στη λίστα των Μνημείων της Unesco από το 1979.

Foce del Belice, Σικελία
Στη νότια ακτή του νησιού, η Foce del Belice αποτελεί μια από τις τελευταίες ανέγγιχτες και καλοδιατηρημένες ακτές της Σικελίας, με φαρδιά μονοπάτια που οδηγούν ανάμεσα στα πεύκα και σε αμμολόφους. Το Le Solette, δυτικά του Porto Palo, είναι ένα καλό μέρος να απλώσετε την πετσέτα σας, αν και υπάρχουν πιο απομονωμένα μέρη, όπως η Capparrina di Mare, με την αποικία θαλάσσιας χελώνας. Κι από εκεί, μπορείτε να πάτε στην Valle dei Templi στο Agrigento και να δείτε τα ερείπια του Akragas, μιας δυναμικής ιστορικής πόλης που ίδρυσαν οι Έλληνες τον 6ο αιώνα π.Χ.