Δέκα υπόγεια θαύματα του πλανήτη μας που συγκλονίζουν

reed-flute-spilies
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Τα υπέργεια αξιοθέατα είναι εύκολο να τα βρούμε, να τα γνωρίσουμε, να τα φωτογραφίσουμε. Τι γίνεται, όμως, με διάφορα αξιοθέατα που εκτείνονται… υπογείως; Κάποια είναι τόσο αξιοθαύμαστα, που είναι πραγματικά απορίας άξιο, πώς δημιουργήθηκαν τόσα χρόνια πριν. Πάμε να γνωρίσουμε μερικά;

Σπηλιά Reed Flute
Ξεχασμένη εδώ και χίλια χρόνια, η Σπηλιά Reed Flute της Κίνας ανακαλύφθηκε από γιαπωνέζους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αργότερα, ανακαλύφθηκαν γραφές με μελάνι μέσα στις σπηλιές, από το 792 μ.Χ. Αυτό, όμως, που τραβά το ενδιαφέρον περισσότερο είναι οι πολύχρωμοι σταλαγμίτες και σταλακτίτες, που δημιουργούν ένα ιδιαίτερο υπερθέαμα.  

wikipedia.org
Σπηλιές Longyou
Ανακαλύφθηκε κατά τύχη από έναν ντόπιο κινέζο χωρικό το 1992 στην επαχρία Zhejiang της Κίνας και πρόκειται για μια σειρά από υπόγειες σπηλιές που έχουν φτιαχτεί από ανθρώπινο χέρι. Στο σύνολό τους είναι 36 και ενώ αρχικά είχαν πλημμυρίσει, κάποιες έχουν τακτοποιηθεί και είναι ανοιχτές για τους τουρίστες, μετρώντας πλέον τουλάχιστον 2 χιλιάδες χρόνια ύπαρξης. Το πώς δημιουργήθηκαν, όμως, παραμένει μυστήριο.

Ποταμός Puerto Princesa
Ο πιο μακρύς, υπόγειος ποταμός που μπορεί να διασχιστεί, ο Puerto Princesa, βρίσκεται στις Φιλιππίνες και συγκεκριμένα κάτω από το νησί Palawan. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια πριν, ο ποταμός δημιούργησε κανάλι μέσα από σπηλιές και σήμερα είναι πραγματικά ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο.

www.undergroundgardens.com
Κήποι Forestiere
Θέλοντας να γλιτώσει από τον πατέρα του, ο Baldassare Forestiere μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1901 από τη Σικελία. Εκεί αγόρασε γη και ξεκίνησε να σκάβει, δημιουργώντας κατακόμβες, στο πρότυπο των αρχαίων που θαύμαζε πάντα πίσω στην πατρίδα του. Αυτές οι κατακόμβες, όμως, είναι διαφορετικές: φωτεινές και πλούσιες σε δέντρα και φυτά. Εξού και η ονομασία τους ως «υπόγειοι κήποι Forestiere.

Ναός Dambulla
Βρίσκεται στο κέντρο της Σρι Λάνκα και είναι ένας βουδιστικός ναός με 153 βουδιστικά αγάλματα, όπως και αγάλματα ινδουιστικών θεοτήτων και βασιλιάδων της Σρι Λάνκα. Πολλά από τα σμιλεμένα σημεία και τα αγάλματα είναι πολύ καλοδιατηρημένα, κάτι που είναι πραγματικά εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι χρονολογούνται στον 3ο αιώνα π.Χ.

wikipedia.org
Κοιμητήριο West Norwood 
Κάτω από το Λονδίνο βρίσκονται οι κατακόμβες του Κοιμητηρίου West Norwood. Δημιουργήθηκαν πρώτη φορά το 1837 και περιλαμβάνουν 95 κρύπτες και διάφορους χώρους που μπορούν να «φιλοξενήσουν» μέχρι και 3.500 φέρετρα. Δεν χρησιμοποιείται, βέβαια, πλέον από τη δεκαετία του ’30, αλλά φιλοξενεί ακόμη αρκετά φέρετρα.

Σταθμός μετρό Mayakovskaya
Ο συγκεκριμένος σταθμός μετρό στη Μόσχα είναι ο πιο εντυπωσιακός σταθμός από αρχιτεκτονικής άποψης. Χτίστηκε το 1935 και είναι γεμάτος εντυπωσιακές τοιχογραφίες, αψιδωτά μονοπάτια και δίνει ένα πολύ καλό δείγμα ρώσικης αρχιτεκτονικής και design. Αρχικά χτίστηκε για ρώσους εργάτες, αλλά πλέον είναι ανοιχτός για 9 εκατομμύρια κατοίκους.

Poço Encantado
Βρίσκεται στη Βραζιλία και αποτελεί ένα διάσημο γεωλογικό θαύμα, γνωστό ως το «Μαγεμένο Πηγάδι». Η «πισίνα» νερού μέσα στη σπηλιά, όταν πέφτει πάνω της το φως του ήλιου, δημιουργεί ένα μοναδικό υπερθέαμα που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη.

Κατακόμβες Παρισιού
Από τις πιο διάσημες κατακόμβες, οι κατακόμβες του Παρισιού είναι ένας υπόγειος λαβύρινθος από τούνελ με κρανία, το ένα πάνω στο άλλο. Βρίσκονται εκεί από τη ρωμαϊκή εποχή και θεωρείται ότι εκτείνονται σε τουλάχιστον 320 χιλιόμετρα «φιλοξενώντας» 6 με 7 εκατομμύρια θαμμένους Παριζιάνους. Είναι ανοιχτές για το κοινό αλλά όχι σε όλη τους την έκταση.

wikipedia.org
Θάλαμος πολέμου του Τσώρτσιλ
Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τσώρτσιλ, το υπουργικό συμβούλιο και το υπόλοιπο προσωπικό εργάζονταν ακατάπαυστα προκειμένου να οργανώσουν το δρόμο για τη νίκη. Για να κάνουν τις διεργασίες σε ένα ασφαλές περιβάλλον, δημιούργησαν ένα χώρο, ο οποίος σήμερα είναι μουσείο στο Λονδίνο, με πολλά από τα αυθεντικά αντικείμενα της εποχής.