Πέντε στάσεις στην όμορφη Εύβοια

aidipsos-euboia
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΜΑΙΟΥ 2021

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό και αρχίζουμε ήδη να σχεδιάζουμε κοντινές αποδράσεις, ξεκινώντας από το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το έκτο μεγαλύτερο της Μεσογείου. Σταματάμε σε 5 σημεία της Εύβοιας, για να τα απολαύσουμε και να τα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει και οι αποδράσεις του Σαββατοκύριακου δεν θα ανήκουν πλέον στη σφαίρα της φαντασίας.

Αιδηψός, για ιαματική χαλάρωση
Όσο κι αν σας ακούγεται προορισμός για συνταξιούχους, η μικρή αυτή κωμόπολη στη βόρεια Εύβοια είναι ιδανική για κάθε ηλικία, για απόδραση δύο ημερών. Το σίγουρο είναι ότι οι θερμές πηγές της βρίσκονται παντού και θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον σας, κατά μήκος της παραλίας, στο δρόμο ανάμεσα σε δύο σπίτια, στην προβλήτα στα Γιάλτρα, στην άμμο στα Ήλια κ.ο.κ. Τα ιαματικά νερά της είναι πολύτιμα για τη σωματική υγεία και ευεξία του ανθρώπου, ενώ για πιο ολοκληρωμένη περιποίηση και χαλάρωση, μπορείτε να περάσετε από το διάσημο Thermae Sylla Spa & Wellness και να απολαύσετε ιατρικές θεραπείες σπα σε ένα περιβάλλον διακριτικής πολυτέλειας.

Χαλκίδα, για μίνι απόδραση
Βρίσκεται μόλις μία ώρα από την Αθήνα και μπορείτε να την επισκεφτείτε και να επιστρέψετε ακόμη και αυθημερόν αν δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα σε διαμονή, αλλά αναζητάτε μια απόδραση από την πόλη. Η Χαλκίδα, η πόλη με τα «τρελά νερά», θα σας εντυπωσιάσει πριν ακόμα φτάσετε, με την κρεμαστή γέφυρα, ένα σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα, δίνοντάς σας μια γεύση για το τι ακολουθεί. Μόλις βρεθείτε στην πόλη, θα διαπιστώσετε ότι προσφέρεται για βόλτες στην παραλία, αλλά και στο κάστρο Καράμπαμπα, καφέ με θέα στο «Τουριστικό», όπως το λένε οι ντόπιοι, στην κορυφή του κάστρου, περιήγηση στη μεσαιωνική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ένα βυζαντινό ναό που ανοικοδόμησαν οι Βενετοί τον 14ο αιώνα, στο κέντρο της συνοικίας Κάστρο και πολλά άλλα. Μη χάσετε την αλλαγή της κατεύθυνσης του νερού κάθε 6 ώρες περίπου στο σημείο όπου υπάρχει η παλιά γέφυρα, αφού εκεί είναι και το μοναδικό σημείο κορύφωσης του φαινομένου.

Κύμη, για θέα στο Αιγαίο
Δεν ονομάζεται τυχαία από τους ντόπιους «μπαλκόνι του Αιγαίου», αφού βρίσκεται σε προνομιακή θέση στα κεντρικο-ανατολικά παράλια του νομού Ευβοίας, κοιτώντας το πέλαγος. Συνδυάζει τις φυσικές ομορφιές του βουνού και της θάλασσας και αποτελεί ορμητήριο για εκδρομές σε ενδιαφέρουσες τοποθεσίες, ενώ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά λιμάνια της χώρας. Στην Κύμη θα συναντήσετε, επίσης, πυκνή βλάστηση και όμορφες παραλίες, αλλά και έντονη ζωή με ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ. Στην ευρύτερη περιοχή μπορεί κανείς να ακολουθήσει πολλές «πράσινες» διαδρομές, όπως αυτή ανάμεσα στο Βίταλο και το Μετόχι και να επισκεφτεί παραδοσιακούς οικισμούς (όπως π.χ. τους Μαλετιάνους στα 5 χιλιόμετρα), ενώ από το λιμάνι της μπορεί να επισκεφτεί την όμορφη Σκύρο.

Στενή, για βουνίσια απόδραση
Μπορεί το καλοκαίρι να είναι προ των πυλών, αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να κινηθούμε ορεινά και να απολαύσουμε φύση και πράσινο στη Στενή Ευβοίας, ένα από τα πιο όμορφα και «πράσινα» χωριά του νησιού. Βρίσκεται στο κέντρο της Εύβοιας, περίπου στα 30 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα και στα 100+ από την Αθήνα, και σε ένα ορεινό τοπίο, θα ανακαλύψετε τη μυρωδιά του δάσους της Δίρφυς, τη θέα των αμφιθεατρικά χτισμένων σπιτιών, την πλακόστρωτη πλατεία με τις νεανικές καφετέριες και τα παραδοσιακά καφενεία και μια ορεινή, χαλαρή και όμορφη ατμόσφαιρα που θα σας βοηθήσει να «ξεφύγετε». Αν είστε λάτρεις της αναρρίχησης, σας περιμένει το συγκρότημα βράχων Καραούλι, ενώ η Στενή φημίζεται και για το καλό φαγητό της, στις ψησταριές πάνω από τη ρεματιά, στη σκιά του πλατανόδασους. Σημαντικό αξιοθέατο στη Στενή είναι και η φημισμένη πηγή «βρύση του γιατρού», σε μια τοποθεσία μέσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά. 

Κάρυστος, για «ζωηρή» απόδραση
Βρίσκεται στη νότια Εύβοια αποτελώντας παραθαλάσσια κωμόπολη και λιμάνι, το οποίο έχει τακτική θαλάσσια συγκοινωνία με την Ραφήνα. Είναι από τις πρώτες πόλεις της Ελλάδας που απέκτησαν πνευματικό κέντρο με αίθουσα διαλέξεων, βιβλιοθήκη και μουσείο και σήμερα, χάρη στο συνδυασμό βουνού και θάλασσας έχει καταστεί τουριστικό κέντρο με ζωηρή κίνηση ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Δίπλα στο λιμάνι και το αρχαιολογικό μουσείο, θαυμάστε το παλαιό ενετικό φρούριο (Μπούρτζι) του 13ου αιώνα το οποίο επισκευάστηκε, αναστηλώθηκε και εξωραΐστηκε το 1960 από την Αρχαιολογική Εταιρεία και απολαύστε την απόδρασή σας με μια βόλτα στα πολλά ωραία ουζερί, παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια που συμπληρώνουν την πόλη. Πολύ κοντά και σε υψόμετρο 1400 μέτρων στο όρος Όχη θα βρείτε και ορειβατικό καταφύγιο το οποίο έχει αναγερθεί από τη δεκαετία του 1960, ενώ αν θέλετε να κινηθείτε πιο πολύ προς παραλίες, η Ψιλή Άμμος και οι Αλυκές είναι από τις πιο γνωστές για να φιλοξενήσουν τις βουτιές σας.