10 παραμυθένια κάστρα της Ευρώπης

10-paramuthenia-kastra-tis-europis

Το κάστρο Neuschwanstein στη Γερμανία (http://en.wikipedia.org)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Νομίζατε ότι κάστρα υπάρχουν μόνο στο παραμύθια; Aν ναι, τότε μάθετε πως ειδικά στην Ευρώπη υπάρχουν πάρα πολλά και μάλιστα ιδιαιτέρως επιβλητικά. Πάρτε λοιπόν τον… ιππότη ή την πριγκίπισσά σας και εξερευνήστε τα!

Γνωρίστε τα πιο εντυπωσιακά κάστρα -όπως τα συγκέντρωσε το National Geographic- και νιώστε την παραμυθένια μαγεία τους. Θα εκπλαγείτε από το πόσα πολλά υπάρχουν και πόσο εντυπωσιακά είναι, καθώς μοιάζουν πραγματικά βγαλμένα από τα πιο όμορφα και ρομαντικά παραμύθια. Σας παρουσιάζουμε 10 από αυτά…

Κάστρο Swallow’s Nest στην Ουκρανία

Αυτό το νέο-γοτθικoύ τύπου κάστρο, μοιάζει σα να είναι κρεμασμένο 40 μέτρα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, δίπλα από τη Yalta στη νότια Ουκρανία. Χτίστηκε από έναν Γερμανό ευγενή το 1912 και αυτό το φανταχτερό «κτήριο» στεγάζει πλέον ένα ιταλικό εστιατόριο. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στην Κριμαία και λόγω της τοποθεσίας του έχει χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό σε πολλές σοβιετικές ταινίες. Θεωρείται το σύμβολο της νότιας ακτής της Κριμαίας.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Κάστρο της Πράγας στην Τσέχικη Δημοκρατία

Προβολείς φωτίζουν ολόγυρα το βράδυ το κάστρο της Πράγας, κάνοντάς το να αντανακλάται στον πεντακάθαρο ποταμό Vltava που μοιάζει με γυαλί. Το κτηριακό συγκρότημα του κάστρου της Πράγας είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο, καθώς φτάνει τα 570 μέτρα σε μήκος και τα 130 μέτρα πλάτος και στεγάζει σχεδόν τα πάντα που αφορούν την ιστορία αυτού του έθνους: από τα διαμάντια του στέμματος, μέχρι τα γραφεία του προέδρου και τη μεγαλύτερη εκκλησία της Πράγας. Επίσης προσφέρει την καλύτερη θέα της πόλης. Περισσότερα στο: www.praguewelcome.cz/en/visit/monuments/top-monuments/54-the-prague-castle.shtml .

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Κάστρο de Châteauneuf, Βουργουνδία, Γαλλία

Ένα κάστρο-εκκλησία δεσπόζει στα εύφορα χωράφια της Cote-d’Or, μια λωρίδα γης 50 χιλιομέτρων στη Βουργουνδία. Εκεί παράγονται μερικά από τα πιο διάσημα κρασιά της Γαλλίας. Το κάστρο χρονολογείται τον 15ο αιώνα και πρόκειται για ένα τεράστιο πέτρινο κτήριο με 75 μέτρα μήκος και 35 μέτρα πλάτος, το οποίο βρίσκεται σε μια βραχώδη προεξοχή, 475 μέτρα πάνω από τις γύρω πεδιάδες.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Κάστρο Neuschwanstein στη Γερμανία

Με θέα την γαλαζοπράσινη λίμνη Alpsee και περιτριγυρισμένο από πυκνά δάση, το παραμυθένιο, μαρμάρινο κάστρο του βασιλιά Λουδοβίκου, υψώνεται σε έναν ψηλό βράχο δυτικά του Hohenschwangau στη Βαυαρία. Χρονολογείται τον 19ο αιώνα και περισσότεροι από 1.3 εκατομμύρια άνθρωποι το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες και αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία του παλατιού της Σταχτοπούτας της Disney. Περισσότερα στο: www.neuschwanstein.de/englisch/tourist/index.htm .

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Κάστρο Bodrum στην Τουρκία

Το λιμάνι Bodrum στην Τουρκία είναι το μέρος στο οποίο βρίσκεται το κάστρο του Αγίου Πέτρου, το οποίο χτίστηκε από του Ιππότες του Αγίου Ιωάννη στις αρχές του 1400. Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής ο πρώτος, το κατέλαβε το 1522. Οι οικοδόμοι του κάστρου πίστευαν πως μετά την ολοκλήρωση του, σύμφωνα με ένα παπικό διάταγμα του 1409, θα εξασφάλιζαν μια θέση στον παράδεισο ακριβώς επειδή συμμετείχαν στην ανέγερσή του. Χρησιμοποίησαν τετράγωνη, πράσινη ηφαιστειακή πέτρα, μαρμάρινες κολόνες και ανάγλυφα από το κοντινό Μαυσωλείο για να οχυρώσουν το κάστρο.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Κάστρο Presule στην Ιταλία

Η πυκνή χειμωνιάτικη ομίχλη αποκαλύπτει που και που ένα παραμυθένιο σκηνικό γύρω από το γοτθικό κάστρο Presule στο νότιο Τιρόλο, στην Ιταλία, στην καρδιά των Δολομιτών. Το κύριο κάστρο χτίστηκε γύρω στο 1500, αλλά περιέχει τμήματα του αρχικού φρουρίου που χτίστηκε σε αυτή την περιοχή, στις αρχές του 13ου αιώνα. Περισσότερα στο: www.schloss-proesels.it/index.php .

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Κάστρο Eilean Donan στη Σκωτία

Χτισμένο πάνω σε ένα μικρό νησί, στο Loch Duich, στα γραφικά Highlands της Σκωτίας, το κάστρο Eilean Donan χρησιμοποιήθηκε αρχικά για άμυνα εναντίον των επιδρομέων Βίκινγκς στις αρχές του 13ου αιώνα. Βρισκόταν σε ερείπια για σχεδόν 200 χρόνια μετά τη μάχη άγγλων στρατιωτών εναντίων των Ιακωβιτών, η οποία σχεδόν το ισοπέδωσε το 1719, αλλά ανακαινίστηκε πλήρως το 1932. Λέγεται πως υπήρχε και μια εκκλησία εκεί αλλά δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος από τα ερείπιά της. Περισσότερα στο: www.eileandonancastle.com .

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Κάστρο Manorbier στην Ουαλία

Περιτριγυρισμένο από θάμνους και πράσινο, το κάστρο Manorbier ταιριάζει τέλεια στην εξοχή της Ουαλίας. Χτισμένο από Νορμανδούς κατακτητές τον 11ο αιώνα, αρχικά ως μια ξύλινη δομή και έπειτα από πέτρα, αυτό το καλοδιατηρημένο κάστρο στο Pembroke shire είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ουαλία. Εκτός από το κάστρο, στην περιοχή υπάρχουν κήποι, περιστερώνες και μύλοι. Ακόμη το κάστρο χρησιμοποιήθηκε από το BBC σε μια προσαρμογή της ταινίας «Τα χρονικά της Νάρνια». Περισσότερα στο: www.manorbiercastle.co.uk .

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Κάστρο του Εδιμβούργου στη Σκωτία

Χτισμένο πάνω σε ένα ανενεργό ηφαίστειο, το κάστρο το 600 μ. Χ ήταν ένα μικρό φρούριο. Με το πέρασμα των αιώνων σήμανε τον τόπο στον οποίο πραγματοποιήθηκαν πάμπολλες σημαντικές μάχες. Το κάστρο του Εδιμβούργου παραμένει ο πιο δημοφιλής πόλος έλξης επισκεπτών στη Σκωτία, με πάνω από 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες το 2011 και αποτελεί πλέον ένα ιδιαιτέρως αναγνωρίσιμο σύμβολο του Εδιμβούργου. Περισσότερα στο: www.edinburghcastle.gov.uk .

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Κάστρο Spis στη Σλοβακία

Τα ερείπια του Κάστρου Spis δεσπόζουν πάνω από το χωριό της Σλοβακίας Spisske Podhradie. Αποτέλεσε προπύργιο για τους Ούγγρους πρίγκιπες και ένα από τα μεγαλύτερα φρούρια στην Ευρώπη και καταστράφηκε από φωτιά το 1780. Χτίστηκε το 12ο αιώνα και συμπεριλήφθηκε στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco το 1993 μαζί με τις κοντινές τοποθεσίες Spisska Kapitula, Spišské Podhradie και Zehra.