Πάμε για σαφάρι στην Ευρώπη;

falaina-islandia
ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΜΑΙΟΥ 2018

Ευρώπη δεν είναι μόνο φωτογραφίες στον Πύργο του Άιφελ, ψώνια στο Λονδίνο και ευχές στη Fontana di Trevi. Πέρα από τα κλασικά της, όμορφα και δημοφιλή αξιοθέατα στις πόλεις της, κρύβει και φύση, όπως και άγρια ζωή που μπορείτε να ανακαλύψετε με το κατάλληλο σαφάρι.

Φάλαινες στην Ισλανδία
Στο Husavik, στη βόρεια ακτή της Ισλανδίας, υπάρχουν πολλές εταιρίες που προσφέρουν εκδρομές για παρατήρηση φαλαινών στον κόλπο Skjalfandi και μάλιστα ο βαθμός επιτυχίας είναι υψηλός, αφού 9 στις 10 φορές, οι μεγάπτερες φάλαινες εμφανίζονται. Συχνά παρουσιάζονται και οι φάλαινες minke, αλλά αυτό που όλοι περιμένουν να δουν είναι οι γαλάζιες φάλαινες με μήκος που φτάνει τα 30 μέτρα και βάρος πάνω από 100 τόνους. Οι πιθανότητες μπορεί να είναι μικρές, της τάξης του 10%, αλλά από τον Μάιο ως τον Ιούλιο, αυξάνονται. Μια ακόμη εμπειρία σας περιμένει στα 50 χιλιόμετρα μακριά και τη λίμνη Myvatn, μια ηφαιστειακή λίμνη όπου θα συναντήσετε διάφορα είδη αξιοπερίεργων πουλιών.

Εφημερόπτερα στην Ουγγαρία
Ταξιδέψτε στο Tiszakurt (1 ώρα και 15 λεπτά από τη Βουδαπέστη) για τον ποταμό Tisza, ο οποίος τα μεσημέρια του Ιουνίου κρύβει μια όμορφη έκπληξη. Εκεί που μοιάζει χωρίς ζωή, ξεκινά να ξεχειλίζει, καθώς έπειτα από δύο χρόνια που ζούσαν υποβρυχίως ως κάμπιες, τα αρσενικά εφημερόπτερα ξεπετάγονται, μεταμορφώνονται σε όμορφα έντομα και ζευγαρώνουν. Ο μόνος ήχος που ακούγεται στην περιοχή είναι το σφύριγμα από το πέταγμά τους, καθώς γονιμοποιούν τα αυγά όλων των θηλυκών που μπορούν. Μέχρι τις 6.30 το απόγευμα, τα πρώτα αρσενικά που αξιοποιήθηκαν πεθαίνουν, πέφτοντας στο νερό, ενώ τα θηλυκά κάνουν τα αυγά τους πριν τελειώσει και η δική τους ζωή. Το φαινόμενο αυτό οι ντόπιοι το ονομάζουν το «άνθισμα του Tisza» και αξίζει να το δείτε. Το Εθνικό Πάρκο Hortobagy, που επίσης αξίζει να επισκεφτείτε για να συναντήσετε περίεργα ζώα, βρίσκεται 45 λεπτά μακριά.

Λιβελούλες στη Γαλλία
Περίπου στις 2 ώρες οδικώς από το Παρίσι, το Εθνικό Πάρκο La Brenne Regional από ψηλά μοιάζει με σπασμένο καθρέφτη με την κάθε λιμνούλα να έχει δημιουργηθεί από ανθρώπινο χέρι, ως αποτέλεσμα ενός συστήματος αποστράγγισης του Μεσαίωνα. Σήμερα, οι λίμνες αποτελούν εμπορευματοποιημένους ψαρότοπους που περιορίζουν την άγρια ζωή. Στην Etang de Bellebouche, όμως, μπορείτε να δείτε μοβ ερωδιούς, όπως και σμαραγδένιες λιβελούλες με κίτρινες βούλες και πράσινα μάτια, που συνθέτουν ένα πολύχρωμο θαύμα της φύσης. Το Etang Vieux είναι το μέρος που πρέπει να πάτε για πεταλούδες, αν και στη διαδρομή μέχρι εκεί, η φύση και θα σας εκπλήξει.

Λύκοι και αρκούδες στη Φινλανδία
Για τους παρατηρητές και λάτρεις της άγριας φύσης, η ανατολική Φινλανδία είναι ιδανική, με αδηφάγους να εντοπίζονται τακτικά από διάφορες εξοπλισμένες κρυψώνες (που διαθέτουν κουκέτες, τουαλέτες και σνακ για όσους θέλουν να παραμείνουν εκεί παρατηρώνας), οι οποίες σχεδιάστηκαν αρχικά για την παρατήρηση καφέ αρκούδας. Εκτός αυτών, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δείτε και γκρίζους λύκους, συμπληρώνοντας μια σημαντική τριάδα άγριας ζωής. Το Era-Eero, κοντά στο Lieska, είναι το καλύτερο μέρος για να δει κάποιος αδηφάγους, ενώ η αρκούδα συναντάται πιο συχνά μέσα στο δάσος και οι γκρίζοι λύκοι αποτελούν πιο περιστασιακούς επισκέπτες. Όποιος έχει την όρεξη, μπορεί να οδηγήσει περίπου 2,5 ώρες μακριά, βόρεια της περιοχής Kuhmo, όπου το κέντρο Καφέ Αρκούδας και το Kuikka Base Camp είναι ανάμεσα στα καλύτερα μέρη για παρατήρηση.