Πού πάμε φέτος διακοπές; Νησιώτικες προτάσεις για όλα τα γούστα

ithaki
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν κι αν έχετε σκοπό να μην καταλήξετε στο χειρότερο ή το πιο ακριβό ενοικιαζόμενο, τότε πρέπει να καταλήξετε άμεσα σε προορισμό. Εμείς σας διευκολύνουμε, είτε είστε παρέα, είτε οικογενειάρχες, είτε φυσιοδίφες, είτε απλώς ψάχνετε κάτι οικονομικό.

Ιθάκη, για χαλάρωση
Είναι το νησί που ακόμη κι αν το επισκεφτείτε Αύγουστο δεν θα νιώσετε πολυκοσμία και αυτό που υπόσχεται να σας χαλαρώσει έπειτα από έναν μακρύ και δύσκολο χειμώνα. Το νησί του Καβάφη και του Οδυσσέα είναι πλούσιο σε όμορφες παραλίες, όπως το Γιδάκι, τα Μνήματα, το Σαρακήνικο, το Φιλιατρό κ.ά., ενώ για τη βόλτα σας, σας περιμένει το Βαθύ, μια γραφική πόλη με έναν ιδιόμορφο κόλπο που κλείνει στην «αγκαλιά» του το νησάκι Λαζαρέτο και τα δύο ενετικά κάστρα του να στολίζουν το λιμάνι. Περάστε και από το Περαχώρι, το Κιόνι με το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Γ. Καραϊσκάκης, τον Αετό και τον Σταυρό στα βόρεια, στα 17 χιλιόμετρα από το Βαθύ, ώστε να γνωρίσετε το νησί σπιθαμή προς σπιθαμή και να χαλαρώσετε στις όμορφες γωνιές του.

Αντίπαρος, για παρέες
Το μικρό, αλλά άκρως ζωντανό νησάκι στα νοτιοδυτικά της Πάρου, φαίνεται πως έχει «κλέψει» λίγη από τη δόξα της τα τελευταία χρόνια, γνωρίζοντας τεράστια ανάπτυξη και προσελκύοντας πολύ νεαρό κόσμο και παρέες για διασκέδαση και ατέλειωτο πάρτι. Ξεκινώντας από τη νυχτερινή ζωή, να σας πούμε ότι στην κεντρική πλατεία θα βρείτε ό,τι τραβά η ψυχή σας από bar και μουσικές, από το κλασικό Remember, μέχρι το ροκάδικο Lucky Luke, αλλά και πιο τρέντι καταστάσεις, ενώ για after σας περιμένει η θρυλική La Luna, η ντισκοτέκ του νησιού που αποτελεί εγγύηση μέχρι το πρωί. Για μπάνιο θα πάτε στο Μικρό Σωρό και τη Φανερωμένη ή στην παραλία του κάμπινγκ, αν είστε πιο… ελεύθεροι και αποδεσμευμένοι από το μαγιό σας.

Κεφαλονιά, για οικογενειακές διακοπές
Το μεγαλύτερο και πιο ορεινό νησί των Επτανήσων είναι διάσημο παγκοσμίως για την παραλία του Μύρτου, που έχει ψηφιστεί 11 φορές ως η καλύτερη ελληνική θάλασσα σύμφωνα με την ετήσια ψηφοφορία του (σημερινού) Υπουργείου Περιβάλλοντος. Παρ’ όλ’  αυτά, δεν θα σας συστήναμε να την επισκεφτείτε με τα παιδιά, καθώς πρόκειται για μια βαθιά θάλασσα με πολλά ρεύματα. Πέραν αυτού, όμως, η Κεφαλονιά είναι ιδανική για οικογένειες που θέλουν να ανακαλύψουν πολλά και ιδιαίτερα μέρη στις διακοπές τους, να κάνουν βόλτα στην υπόγεια λίμνη Μελισσάνη, να «παίξουν» με τα θαλάσσια φουσκωτά παιχνίδια στην παραλία Ξι στο Ληξούρι, να τριγυρίσουν στο πανέμορφο Φισκάρδο, να χαλαρώσουν στη γραφική Άσσο. Το βράδυ, η τεράστια πλατεία του Αργοστολίου ενδείκνυται για μικρούς και μεγάλους: οι μεν θα κάνουν ατελείωτο παιχνίδι και οι δε μπορούν να κάτσουν για καφέ και φαγητό στα διάφορα καταστήματα που την περιτριγυρίζουν. 

Σκιάθος, για διασκέδαση
Η Σκιάθος έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία πολλά χρόνια σε κάτι ανάλογο της Μυκόνου των Σποράδων κι όσοι αναζητούν κάτι τέτοιο στις διακοπές τους, μεγάλοι και μικροί, θα μείνουν πλήρως ικανοποιημένοι. Αποτελεί ένα κοσμοπολίτικο νησί, που έχει φιλοξενήσει ακόμη και χολιγουντιανές παραγωγές, όπως το Mamma Mia!, το οποίο το βράδυ βάζει τα καλά του και προσφέρει κάθε είδους διασκέδαση, από μεγάλα club, μέχρι μικρά μπαράκια, από εναλλακτικά στέκια, μέχρι πιο κυριλέ, από ελληνική μουσική μέχρι ροκάκια. Πάνω από το παλιό λιμάνι είναι εκεί που θα βρείτε τα περίφημα bar με τις μαξιλάρες στα σκαλάκια, για να χαλαρώσετε, να απολαύσετε τα κοκτέιλ σας και να κάνετε χάζι τον κόσμο, ενώ αν θέλετε να αποφύγετε τη φασαρία του κέντρου, μπορείτε να πιείτε τα κοκτέιλ σας σε μικρά καφέ και μπαρ σε διάφορα σημεία του νησιού, εκτός της Χώρας, όπως π.χ. στις Κουκουναριές, την Αγία Παρασκευή κ.ά.

Σαμοθράκη, για φύση
Το βορειότερο νησί του Αιγαίου, είναι ένα νησί που φημίζεται σίγουρα για την ενέργειά του και την πυκνή του βλάστηση. Πολλοί μιλούν για ένα μέρος που ή θα το λατρέψεις ή θα το μισήσεις, η αλήθεια είναι όμως πως με τη φύση, τους καταρράκτες, τις βάθρες και τις όμορφες παραλίες του, δύσκολα βρίσκουμε πώς μπορεί να συμβεί το δεύτερο. Είναι πλούσια σε νερά… παντός είδους, από ρυάκια, μέχρι ποτάμια και καταρράκτες, ενώ μεγαλύτερο ρέμα είναι ο… Φονιάς και ψηλότερος καταρράκτης η Κλείδωση, ο οποίος φτάνει τα 35 μέτρα και για να τον συναντήσετε θα περάσετε μέσα από πλούσιο πλατανοδάσος. Άλλοι καταρράκτες στο νησί είναι της Καρυάς, της Κακιάς Πλάκας, του Ξηροπόταμου, ο Κρεμαστός, ο Άγκιστρος και πολλοί άλλοι. Ακόμη, στο χωριό Θέρμα θα βρείτε θερμές θειούχες ιαματικές πηγές, ενώ ιδιαίτερη εμπειρία αποτελούν και οι βάθρες του νησιού, που μοιάζουν με φυσικές πισίνες μέσα στα βράχια. Μη χάσετε, επίσης, τη Βδελολίμνη στις εκβολές του Φονιά, μια ρηχή λίμνη σε δάσος σκλήθρου, αλλά και τη λιμνοθάλασσα του Αγ. Αντρέα, για παρατήρηση πουλιών.

Σκύρος, για οικονομία
Ένα νησί στο οποίο μπορείτε να φτάσετε πολύ εύκολα, οδικώς μέχρι την Κύμη κι έπειτα να περάσετε απέναντι με πλοίο ή με το αεροπλάνο, όπου αν είστε των φρονίμων τα παιδιά, μπορείτε να βρείτε πολύ οικονομικά αεροπορικά. Αποτελεί ένα από τα πλέον ανερχόμενα νησιά των τελευταίων χρόνων, με τις τιμές της ακόμη να διατηρούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, δίνοντας ταυτόχρονα πολλαπλές προτάσεις για μπάνιο και διασκέδαση. Γι’ αυτό, άλλωστε βλέπει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο νέο κόσμο να καταφτάνει στο λιμάνι της. Οι πιο…φυσιοδίφες κινούνται προς τον Άγιο Πέτρο για ελεύθερο κάμπινγκ, όπου όλοι γίνονται μια οικογένεια και οι υπόλοιποι μένουν στη Χώρα και τα περίχωρα (Μώλο, Μαγαζιά, Γυρίσματα, Ασπούς), για να ξεχυθούν το πρωί στις παραλίες (Πεύκος, Άγιος Φωκάς, Μαγαζιά, Μώλος κ.ά). Το βράδυ «πετάγονται» από bar σε bar, γνωρίζοντας κόσμο και διασκεδάζοντας.

Αγκίστρι, για κάμπινγκ
Κι αν θέλετε να κινηθείτε κάπου κοντά, να μην σπαταλάτε χρόνο σε μετακινήσεις, να στήσετε μια σκηνή στην παραλία και να περάσετε εκεί το καλοκαίρι σας, το Αγκίστρι σας περιμένει. Εκεί, ο κόσμος του ελεύθερου κάμπινγκ μαζεύεται είτε στη Χαλκιάδα και το δάσος της, είτε στη Δραγωνέρα με τα πεύκα της, στήνοντας το σπιτικό του με θέα τη θάλασσα -πάντα βέβαια με το ρίσκο επιδρομής της αστυνομίας, καθώς το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται- σε ένα νησί με τόσο μικρή έκταση που δεν θα σας κρατήσει πολύ στο δρόμο. Στoν μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, το Μεγαλοχώρι, θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για φαγητό, καφέ, ποτό, βόλτα, κι έπειτα μπορείτε να πάτε βόλτα με το αυτοκίνητο ή με ποδήλατο στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού: την τουριστική Σκάλα, το σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του λόφου Μετόχι, το μικρότερο χωριό του νησιού, τα Λιμενάρια… Πεντακάθαρα νερά θα βρείτε και στα 200 μέτρα από τα Λιμενάρια, στο γραφικό λιμανάκι της Μάρεζας, η οποία είναι μια βραχώδης παραλία, με πολλά πεύκα και βαθιά νερά. Αν συνεχίσετε το δρόμο δυτικά από τα Λιμενάρια, θα βρεθείτε μπροστά σε ένα πολύ εξωτικό θέαμα, στην Απόνησο, ένα ιδιωτικό νησάκι που ενώνεται με το Αγκίστρι με μια γέφυρα και συνθέτει μια πολύ διαφορετική εικόνα παραλίας.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ