Σε αυτές τις παραλίες των Κυκλάδων πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε βουτιά

pori-koufonisia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο αγαπημένες μας παραλίες στο δημοφιλές σύμπλεγμα των Κυκλάδων και ονειρευόμαστε μακροβούτια στα κρυστάλλινα νερά τους.

Πορί, Κουφονήσια
Βρίσκεται στο θορυβώδες Πάνω Κουφονήσι, αλλά θα σας αποζημιώσει για όλη τη φασαρία και τον κόσμο με τα τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά και τη χρυσαφένια άμμο του. Αρκεί πάντα να μη φυσάει, γιατί αν έχει αέρα, σίγουρα δεν θα είναι λίγων μποφόρ. Κι αν έχετε όρεξη για εξερεύνηση βόρεια από το Πορί, στα 150 μέτρα, βρίσκεται ο όρμος Ξυλομπάτης, όπου θα συναντήσετε δυο σπηλιές, με τη μια εξ αυτών να καταλήγει σε μια μικρή παραλία.

Τσιγκράδο, Μήλος
Είναι η ξακουστή παραλία της Μήλου που πρέπει να κατεβείς με σκοινί, γι’ αυτό είναι η μοναδική σας ευκαιρία να αποδείξετε πόσο ικανοί είστε κρατώντας στο ένα χέρι τους καφέδες και στο άλλο το σκοινί που βοηθά στην κατάβαση προς την παραλία. Κάθε εμπόδιο για καλό, όμως, αφού μόλις τα καταφέρετε, σας περιμένει μια θέση στην πανέμορφη αυτή παραλία με τα κρυστάλλινα, σμαραγδένια νερά που «αγκαλιάζονται» από τα βράχια στο πλάι. Το καλό είναι ότι θα απολαύσετε το μπάνιο σας όσο ποτέ. Το κακό είναι ότι για την επιστροφή, σας περιμένει το σκοινί...

Μικρή Βίγλα, Νάξος
Αν και ο Άγιος Προκόπης έχει τη φήμη, εμείς θα προτιμήσουμε την πιο ιδιαίτερη Μικρή Βίγλα στα νοτιοδυτικά του νησιού, με διπλή ομορφιά, αφού στην ουσία είναι 2 παραλίες, το Λιμανάκι και η Παρθένος που χωρίζονται από ένα βράχο. Εκεί θα βρείτε υπέροχη αμμουδιά, ενώ στην Παρθένο θα συναντήσετε και φίλους του kitesurfing και του windsurfing, καθώς τα μελτέμια ευνοούν. Στην άλλη παραλία, μπορείτε να απολαύσετε πιο χαλαρά και με λιγότερο αέρα το μπάνιο σας.

Κολυμπήθρες, Πάρος
Μπορεί με τον κόσμο του Αυγούστου να χάνει την ομορφιά της –όπως όλες οι παραλίες άλλωστε- αλλά αν καταφέρετε να την πετύχετε ήσυχη, χωρίς οχλαγωγία, θα διαπιστώσετε ότι είναι μια πολύ ξεχωριστή παραλία, από τις πιο όμορφες της Πάρου, δυτικά του όρμου της Νάουσας. Δεν είναι από τις παραλίες με την τεράστια αμμουδιά, αλλά έχει μια ιδιαιτερότητα που την κάνει μοναδική: τα βράχια της, τα οποία είναι χωρίς αιχμές και μοιάζουν σαν να είναι «καλογυαλισμένα», ενώ στην ουσία έχουν σμιλευτεί από την αλμύρα και τον αέρα. Αυτά τα βράχια, σχηματίζουν διαδοχικές παραλίες, κάτι σαν… κολυμπήθρες, για να κάνετε ακόμη και απομονωμένοι το μπάνιο σας. 

Λιβάδι, Δονούσα
Στο Λιβάδι καταφτάνουν οι πιο… σκληροπυρηνικοί ελεύθεροι κατασκηνωτές, που σημαίνει ότι έχει σαφώς λιγότερο κόσμο από τον Κέδρο, καθώς είναι μια πιο απομονωμένη και δύσβατη παραλία. Μπορείτε να φτάσετε και με καραβάκι, αλλά και με τα πόδια κατεβαίνοντας ένα μεγάλο μονοπάτι από το σημείο που θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας, ενώ κάτω στην παραλία σας περιμένουν κρυμμένες σκιές, αμμουδιά και κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά. Είναι η παραλία για απόλυτη ξεκούραση και απομόνωση, αρκεί να είστε προετοιμασμένοι για την πεζοπορία που απαιτεί.

Κάτεργο, Φολέγανδρος
Είναι από τις παραλίες που θα φτάσετε με καραβάκι από το λιμάνι του Καραβοστάση (υπάρχει και εναλλακτική από ένα δύσκολο μονοπάτι για τους πιο τολμηρούς και ορεξάτους), οπότε καταλαβαίνετε εκ των προτέρων ότι θα είναι κάτι ιδιαίτερο. Συγκεκριμένα, φτάνοντας θα βρείτε κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά, λευκή άμμο με μικρό βοτσαλάκι από τα βράχια κι ένα κάπως πιο άγριο τοπίο, που θα σας γοητεύσει –δεν βρίσκεται τυχαία σε λίστες με τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης. Να σας ενημερώσουμε πως δεν υπάρχει καμία οργάνωση και καμία σκιά στην παραλία, γι’ αυτό πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα, για να την απολαύσετε στο έπακρο.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ