Διακοπές στην Πελοπόννησο σε 5 παραμυθένια μέρη

pulos-messinia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Μήπως η Πελοπόννησος σας κάνει πιο πολύ για Σαββατοκύριακο; Λάθος! Οι επιλογές της είναι πολλές και ξεχωριστές, για να περάσετε όμορφες διακοπές, σε κρυστάλλινα νερά, χωρίς να περάσετε… δέκα ώρες στο πλοίο με δραμαμίνες και να μπλέκετε με πιστοποιητικά και rapid test.

Πύλος, για νησιώτικη ατμόσφαιρα στη Μεσσηνία
Βρίσκεται στις δυτικές ακτές της Μεσσηνίας, με θέα το Ιόνιο και αποτελεί μια από τις ξεχωριστές ομορφιές του νομού, που πλέον έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη χάρη στις πολυτελείς εγκαταστάσεις του Costa Navarino. Στην Πύλο, όλα ξεκινούν από την κεντρική πλατεία με τα πλατάνια, την Πλατεία των Τριών Ναυάρχων, ένα από τα μέρη που θα σας καθηλώσουν για να πιείτε τον καφέ, το ούζο σας ή να τσιμπήσετε κάτι. Κι από εκεί μπορείτε να αρχίσετε τις εξερευνήσεις, στα διάφορα μνημεία της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου που είναι διάσπαρτα στην περιοχή, στο καλοδιατηρημένο Νιόκαστρο, στο Ανάκτορο του Νέστορα στα βόρεια της Πύλου με θέα και πλήθος ευρημάτων… Μετά τις εξερευνήσεις, έρχονται και οι βουτιές: στρώστε οπωσδήποτε ψάθα στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, βόρεια της Πύλου, περάστε από το Πολυλίμνιο με τους καταρράκτες, τις λιμνούλες και τα παγωμένα νερά και κάντε μια στάση στο Διβάρι, ανάμεσα στον οικισμό της Γιάλοβας και τον όρμο της Bοϊδοκοιλιάς.

Γύθειο, για μανιάτικο άρωμα
Το Γύθειο αποτελεί τη μεγαλύτερη και μια από τις ομορφότερες πόλεις της Μάνης, με φόντο τη θάλασσα και πίσω το λόφο με τα παλιά, διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά του σπίτια. Κάντε τη βόλτα σας στην προκυμαία, δοκιμάζοντας γεύσεις στις ταβέρνες και τα ουζερί και πίνοντας καφέ ή ποτό στα καφέ-μπαρ που εκτείνονται κατά μήκος όλου του δρόμου, προτού πάρετε τους δρόμους για να ανακαλύψετε το μέρος. Στη νότια άκρη της πόλης, θα συναντήσετε ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι, που ενώνεται με το Γύθειο και μπορείτε εύκολα να το επισκεφτείτε. Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται το αρχαίο θέατρο που σήμερα φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής, ενώ βόρεια, στο λόφο, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Κάντε μια εκδρομή στα Σπήλαια του Διρού με τους κατάλευκους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, οδηγήστε ως την ατμοσφαιρική και πλακόστρωτη Αρεόπολη η οποία απέχει 28 χιλιόμετρα από το Γύθειο, επισκεφτείτε την καστροπολιτεία του Μυστρά (48 χιλιόμετρα από το Γύθειο) και επιστρέψτε για βουτιές στην παραλία του Μαυροβουνίου στην κοντινή Σελινίτσα και στο Βαλτάκι με το ναυαγισμένο πλοίο Δημήτριος. Πιο έξω από το Μαυροβούνι θα συναντήσετε το Βαθύ, ενώ και η παραλία της Αγίας Βαρβάρας λίγο πριν τον Κότρωνα φημίζεται για τα νερά της.

Μονεμβασιά, για διακοπές με ρομαντική ατμόσφαιρα
Δεν γίνεται να βρεθείς σε μια καστροπολιτεία και να την απολαύσεις… με τον κολλητό σου. Εδώ χρειάζεται «ζευγαρωτή» κατάσταση, προκειμένου να περπατήσετε χέρι-χέρι στα αμέτρητα σοκάκια με τα παραμυθένια σπίτια, τις καμάρες και τις εκκλησίες. Περάστε από το σπίτι του σημαντικού Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, ανεβείτε στην ολάνθιστη και ακατοίκητη Άνω Πόλη και το Ναό της Αγίας Σοφίας, μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της χώρας μας, για να θαυμάσετε τη θέα από εκεί κι έπειτα ικανοποιήστε τις γαστριμαργικές σας επιθυμίες σε πλήθος ταβερνών για κάθε γούστο. Για βουτιές, μπορείτε να κατευθυνθείτε στο γραφικό λιμανάκι Πορτέλο ή στις παραλίες της ευρύτερης περιοχής, όπως την παραλία Κάκαβος και την παραλία της Κούρκουλας.

Πόρτο Χέλι, για κοσμική απόδραση
Ίσως δεν το είχατε υπ’ όψιν σας, αλλά το Πόρτο Χέλι διαχέει μια πολυτελής ατμόσφαιρα, με βίλες, ιστιοπλοϊκά και νυχτερινή ζωή, αν θέλετε να ξεδώσετε. Παρ’ όλο που είναι ένα μικρό λιμανάκι, έχει να προσφέρει τα πάντα, από ηρεμία και χαλάρωση, μέχρι ξέφρενες βραδιές, κι αν θέλετε να δείτε και κάτι παραπάνω, σας δίνει τη δυνατότητα να «πεταχτείτε» μέχρι τις Σπέτσες και να πάρετε λίγο ακόμη κοσμοπολίτικο αέρα. Στον παραλιακό του δρόμο θα βρείτε ό,τι θελήσετε, από ταβέρνες μέχρι café και μαγαζιά, ενώ για φρέσκο ψάρι θα πάτε μέχρι την Ερμιόνη που φημίζεται. Αν θέλετε να «κρυφοκοιτάξετε» βίλες επωνύμων, θα πάτε στον Άγιο Αιμιλιανό, νότια από το Πόρτο Χέλι, απ’ όπου θα έχετε θέα και τις Σπέτσες. Εκεί σας περιμένουν παραλίες με άμμο και διάφανα νερά για χαλάρωση, αλλά μπορείτε να κάνετε τις βουτιές σας και στη Βερβερόντα με το beach bar και στη Χινίτσα με τα πεύκα.

Καρδαμύλη, για θεατρικό σκηνικό γεμάτο αντιθέσεις
Aπό κρυστάλλινα γαλάζια νερά και μεγαλόπρεπα κυπαρίσσια, μέχρι άγριους ελαιώνες, καταπράσινες πλαγιές και απόμακρα βουνά, η Καρδαμύλη σίγουρα δεν είναι ένα απλώς όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, αλλά κάτι παραπάνω. Βρίσκεται στην ανατολική άκρη του μεσσηνιακού κόλπου, στα «πόδια» του Ταΰγετου, και αποτελεί καταφύγιο με εντυπωσιακά αρχοντικά, κατάφυτους κήπους, γραφικό λιμανάκι και, φυσικά, φανταστικές παραλίες. Πυργόσπιτα, γραφικά στενάκια και όμορφες γωνιές σας περιμένουν, ενώ μπροστά στην πόλη βρίσκεται μια μικρή χερσόνησος, ανάμεσα σε δυο πεντακάθαρες παραλίες με βότσαλο και άμμο και απέναντί της ένα νησάκι, η Μερόπη. Αξίζει να επισκεφτείτε τον παλιό οικισμό της Παλιάς Καρδαμύλης, που είναι κτισμένη στην πλαγιά του βουνού, με τα πυργόσπιτα, χτισμένα γύρω από την όμορφη εκκλησία του Aγίου Σπυρίδωνα και για μπάνιο κατευθυνθείτε βόρεια, στα Ριτσά με τα κρυστάλλινα νερά, αλλά και στο Καλαμίτσι με τα ψηλά κυπαρίσσια, τα βαθυγάλανα Δελφίνια και την παραλία της Καλογριάς κοντά στη Στούπα.