Έξι κόλπα για να κάνετε τα ακριβά ξενοδοχεία, οικονομικά

ksenodoxeio
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Κανένας ποτέ δεν μίσησε τα μαλακά σεντόνια, την όμορφη θέα, το πεντακάθαρο μεγάλο μπάνιο και το γοητευτικό προσωπικό με τα λευκά γάντια ενός ακριβού ξενοδοχείου. Αυτό που κανείς δεν συμπάθησε από μια τέτοια εμπειρία είναι ο λογαριασμός. Μήπως, όμως, υπάρχουν τρόποι να ελέγξουμε τη…λυπητερή; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

Δοκιμάστε έναν εναλλακτικό προορισμό
Όσο κι αν το προσπαθήσετε, ένα καλό ξενοδοχείο στη Μύκονο και στη Σαντορίνη δεν θα έχει καλή κατάληξη στον λογαριασμό. Όπως σε κάθε επιχείρηση, οι τιμές ενός καλού ξενοδοχείου ακολουθούν τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, γι’ αυτό προτιμήστε, λοιπόν, λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, εσωτερικού και εξωτερικού. Αντί για Βενετία, μπορείτε να δοκιμάσετε για παράδειγμα την Τεργέστη κι αντί για τη Γαλλική Ριβιέρα, μπορείτε να επιλέξετε το Μαυροβούνιο ως επόμενο προορισμό. Όσον αφορά την Ελλάδα, επιλέξτε μικρότερα νησιά ή την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ταξιδέψτε off-season
Μπορεί να συμβεί να απολαύσετε τις ανέσεις ενός καλού ξενοδοχείου με ακόμη και το μισό κόστος, αρκεί να ταξιδέψετε σε εποχή που δεν είναι αιχμής. Ξεχάστε τον Αύγουστο, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και επιλέξτε να κάνετε το ταξίδι σας άλλη χρονική περίοδο, όπου εκτός του ότι θα σας κοστίσει λιγότερο, θα είναι πιο χαλαρά και με λιγότερο κόσμο. Στην Ελβετία, για παράδειγμα, που είναι χειμερινός προορισμός, μπορείτε να ταξιδέψετε καλοκαίρι, που ακόμη κι αν δεν κάνετε σκι, θα απολαύσετε άλλες δραστηριότητες, όπως mountain bike, πικ νικ σε καταρράκτες, πεζοπορία, σπα… Οι διαφορές στην τιμή μιλούν από μόνες τους, αφού για παράδειγμα ένα δωμάτιο στο πολυτελές Alpina Gstaad τον Ιούλιο κοστίζει 450 ευρώ, ενώ τα Χριστούγεννα πάνω από 700 ευρώ τη νύχτα.

Φάτε έξω
Εφόσον το ξενοδοχείο είναι ακριβό, καλύτερα να μείνετε μακριά από το εστιατόριο και το room service του, ούτως ώστε ο τελικός λογαριασμός να μην ξεφύγει. Γνωρίστε τη γειτονιά, ρωτήστε τους ντόπιους και φτιάξτε μια λίστα με πιο οικονομικά εστιατόρια και καφέ, τα οποία μπορείτε να επισκεφτείτε για οικονομικό φαγητό και ποτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Four Seasons George V στο Παρίσι, όπου διαθέτει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Εκεί το φουά γκρά στα ορεκτικά φτάνει τα 85 ευρώ, ενώ λίγο πιο πέρα, στο Relais d’Entrecote, ένα παραδοσιακό γαλλικό μπιστρό, θα βρείτε περίφημα ορεκτικά από 6,5 ευρώ. Για να μη χάσετε την πολυτέλεια, αρκεστείτε σε ένα τσάι ή καφέ στο ξενοδοχείο. 

Αξιοποιήστε το «δωρεάν»
Τα πεντάστερα ξενοδοχεία δεν είναι μόνο για… ύπνο. Μπορείτε να απολαύσετε πολλές από τις παροχές, υπηρεσίες και ατμόσφαιρά τους, χωρίς να ξοδέψετε παραπάνω. Το σπα, για παράδειγμα, αν δεν κλείσετε κάποια ακριβή θεραπεία, μπορεί να σας παρέχει δωρεάν σάουνα που μπορείτε να αξιοποιήσετε. Μπορείτε, επίσης, να απολαύσετε το νερό, το τσάι, τα κουλουράκια, τα αποξηραμένα φρούτα που βρίσκονται στα σημεία χαλάρωσης και να δοκιμάσετε κάποιες δωρεάν λοσιόν, νιώθοντας, έτσι και λίγο… βασιλιάδες.

Ψάξτε για ξενοδοχεία που μόλις άνοιξαν
Πολλές φορές συμβαίνει κάποια ξενοδοχεία όταν ανοίγουν για πρώτη φορά τις πόρτες τους να μην είναι απολύτως έτοιμα. Μπορεί, για παράδειγμα, να μην είναι έτοιμη η πισίνα ή το προσωπικό να μην είναι ακόμη καλά εκπαιδευμένο. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι τα δωμάτια μπορεί να είναι –για περιορισμένο χρόνο- πιο οικονομικά. Οι μεγάλες αλυσίδες όπως Anantara, Hilton και Alila Hotels & Resorts, ανοίγουν συνεχώς νέα ξενοδοχεία παντού, γι’ αυτό γραφτείτε στις λίστες τους, ώστε να λαμβάνετε τις ενδεχόμενες προσφορές και να τις αξιοποιείτε.

Γεμίστε το mini bar με δικά σας πράγματα
Ένα από τα καλύτερα πράγματα του να μένεις σε ένα καλό δωμάτιο, είναι ότι μπορείς να χαλαρώσεις σε αυτό αλά Pretty Woman –περίπου. Αν, όμως, πέσετε στην παγίδα του mini bar, ο λογαριασμός σας θα εκτοξευθεί. Κάντε, λοιπόν, λίγο χώρο στο ψυγείο και εφοδιάστε το με δικά σας πράγματα, σνακ και αναψυκτικά, έτσι ώστε να μην τα χρυσοπληρώσετε. Έχετε υπ’ όψιν σας, όμως, ότι κάποια ξενοδοχεία ελέγχουν αν μετακινήσετε πράγματα, γι’ αυτό ενημερώστε τη ρεσεψιόν και βάλτε ξανά τα προϊόντα του mini bar πίσω όταν φύγετε, ελέγχοντας τον λογαριασμό για τυχόν λάθη.