Μακροβούτια στις πιο παράξενες παραλίες του κόσμου

punaluu
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Για όσους αναζητούν πάντα κάτι διαφορετικό, ακόμα και στο μπάνιο, συγκεντρώσαμε ιδιαίτερες παραλίες σε μακρινά σημεία του κόσμου, που μπορεί να μη δούμε ποτέ από κοντά, αλλά αξίζει να γνωρίσουμε.

Μαύρη άμμος στην Punaluu, Χαβάη
Αν και πολλοί ίσως είναι εξοικειωμένοι με τις παραλίες με μαύρη άμμο, λόγω Σαντορίνης, παρ’ όλ’ αυτά η εν λόγω παραλία έχει πιο έντονο το χρώμα του μαύρου. Βρίσκεται ανάμεσα στο Εθνικό Πάρκο Hawaii Volcanoes και τη μικρή πόλη Naalehu και είναι διάσημη για τη μαύρη άμμο της από βασάλτη, που δημιουργήθηκε από τη λάβα που χύθηκε στον ωκεανό. Αν και η μαύρη ακτή με τους φοίνικες συνιστούν ένα πραγματικά ιδιαίτερο θέαμα, οι τουρίστες καταφτάνουν για να δουν κυρίως ένα άλλο αξιοθέατο, την honu ή αλλιώς τη θαλάσσια χελώνα της πράσινης θάλασσας της Χαβάης.

Παραλία με... γλώσσα στην Zlatni Rac, Brat, Κροατία
Στη νότια ακτή του νησιού Brac της Κροατίας, υπάρχει μια πολύ ιδιαίτερη παραλία με ένα μοναδικό σχήμα. Με καταγάλανα νερά, η Zlatni Rac (που σημαίνει «χρυσό κέρας») χαρακτηρίζεται από μια στενή λωρίδα άσπρης άμμου που σχηματίζει κάτι σαν γλώσσα μέσα στη θάλασσα, μήκους 634 μέτρων. Είναι μια παραλία πολύ δημοφιλής στους σέρφερ και σε όσους ασχολούνται με water sports και κατακλύζεται από πεύκα, αποτελώντας την ιδανική θαλάσσια απόδραση.

Πράσινη άμμος στην Papakolea, Χαβάη
Στην περιοχή Kau στη Χαβάη βρίσκεται μία από τις 2 πράσινες παραλίες του πλανήτη (η άλλη είναι στα νησιά Galapagos στον Ισημερινό) κι έχει ξεχωριστό πράσινο χρώμα από κρυστάλλους ολιβίνη που προέρχονται και πάλι από βασάλτη, σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, προκλήθηκε από στερεοποιημένη λάβα που δημιουργήθηκε πριν 49 χιλιάδες χρόνια, η συνεχής διάβρωση της οποίας οδήγησε σε αυτούς τους πράσινους σχηματισμούς. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι κάποια στιγμή η «πηγή» θα μειωθεί από τη διάβρωση και η παραλία θα χάσει το πράσινο χρώμα που την έχει κάνει διάσημη.

Κόκκινες παραλίες στο νησί του Πρίγκιπα Εδουάρδου, Καναδάς
Το νησί του Πρίγκιπα Εδουάρδου φιλοξενεί αδιαμφισβήτητα έναν μεγάλο αριθμό φυσικών αξιοθεάτων, όπως λόφους, κοιλότητες στον ωκεανό, τη μαγική Confederation Bridge που διασχίζει τη θάλασσα κ.ά. Από τα πιο φωτογενή αξιοθέατα, όμως, είναι οι κόκκινες παραλίες του, που έχουν πάρει αυτό το χρώμα από υψηλή παρουσία οξειδίων σιδήρου που «σκουριάζουν» στην επαφή με τον αέρα. 

Υπερθέαμα στην παραλία Genipabu, Natal, Βραζιλία
Η παραλία αυτή, στο Natal, Rio Grande do Norte, στη Βραζιλία προσφέρει ένα ιδιαίτερο θέαμα με αμμολόφους και μια λίμνη, που την κάνει πολύ ξεχωριστή, συνθέτοντας ένα πολύ γραφικό τοπίο. Οι αμμόλοφοι, μάλιστα, είναι κινούμενοι, αφού οι άνεμοι σηκώνουν την άμμο από το ένα σημείο στο άλλο, και μια αγαπημένη δραστηριότητα εδώ είναι οι βόλτες με ειδικά buggy, που κάνουν οι ντόπιοι τους τουρίστες. Υπάρχει, όμως, κι άλλος τρόπος να εξερευνήσει κανείς τους αμμόλοφους, αν και είναι πιο αργός: με καμήλες ή μουλάρια.

Παραλία γεμάτη κοχύλια, Αυστραλία
Αν είστε από αυτούς που ψάχνουν μανιωδώς κοχύλια στην παραλία, εδώ θα ήταν ο παράδεισός σας. Η παραλία αυτή, στην περιοχή Shark Bay της Δυτικής Αυστραλίας, ονομάζεται –τι άλλο- Shell Beach, εκτείνεται σε 70 χιλιόμετρα και είναι καλυμμένη με κοχύλια σε βάθος μέχρι και 10 μέτρα. Όπως καταλαβαίνετε, εκεί υπάρχουν τρισεκατομμύρια κοχύλια που έχουν μαζευτεί σε βάθος χρόνου, και παρ’ όλο που αναμένεται η παλίρροια να τα διασπάσει σε κόκκους, προς το παρόν είναι ανέπαφα. Παλιότερα, μάλιστα, οι ντόπιοι προσπάθησαν να τα μετατρέψουν σε υλικό οικοδόμησης, αλλά η παραλία πλέον αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και αξιοποιείται τουριστικά. Πέραν αυτού, το νερό έχει πολύ αλάτι, το οποίο κάνει τους κολυμβητές να επιπλέουν.