Τα best of των Δωδεκανήσων

sumi
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Έχετε γυρίσει το Ιόνιο, έχετε χορτάσει Κυκλάδες και έχετε ήδη εξαντλήσει τις λιγοστές Σποράδες; Τα Δωδεκάνησα περιμένουν και σας συμβουλεύουμε να μην αφήνετε την απόσταση να σας στερήσει τις ομορφιές τους.

Το σύμπλεγμα νησιών ανάμεσα στη Σάμο, την Κρήτη και τα μικρασιατικά παράλια αποτελεί μια επιλογή διακοπών που πολλοί δεν κάνουν εύκολα λόγω της απόστασης. Αν ξεπεράσετε, όμως, τις ατελείωτες ώρες στο καράβι ή το κόστος των αεροπορικών, τότε θα ζήσετε όμορφες εμπειρίες σε νησιά με πανέμορφες παραλίες, κάστρα, γεύσεις και ντόπιες ιστορίες που θα δώσουν άλλο χρώμα στις διακοπές σας. Δείτε τι σας περιμένει στο ιδιαίτερο αυτό νησιωτικό σύμπλεγμα.

Βόλτα στην Παλιά Πόλη της Ρόδου μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις του κόσμου, που έχει αναγνωριστεί από το 1988 ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί θα δείτε αξιόλογα μνημεία από τη Βυζαντινή εποχή, την Τουρκοκρατία και την περίοδο της Ιταλοκρατίας, με επιβλητικότερο το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Επισκεφτείτε το Κάστρο Ιωαννιτών Ιπποτών στην Κω, γνωστότερο ως κάστρο της Νεραντζιάς, από τα τέλη του 14ου αιώνα. Κατά τη Γερμανική κατοχή το κάστρο λειτούργησε ως φυλακή, ενώ κηρύχθηκε ιστορικά διατηρητέο το 1948. Στη συνέχεια, η πλατεία Ελευθερίας σας περιμένει για χαλάρωση και γλυκό.

Ζήστε την περιπέτεια στην Κάλυμνο, είτε κάνοντας κατάδυση, είτε αναρρίχηση. Το νησί των σφουγγαράδων είναι διάσημο για τον πλούσιο βυθό του, με ιδανικό προορισμό για καταδύσεις τέτοιου είδους τα Βλυχάδια, την περιοχή Θέρμα-Πιθάρι, τις σπογγοκαλλιέργιες στο Καστέλλι και στο Καμπί, όπως και τη νοτιοδυτική ακτή της Τελένδου. Κι αν είστε της αναρρίχησης στο νησί θα βρείτε 77 αναρριχητικά πεδία, ενώ μπορείτε να απευθυνθείτε σε Σχολή Αναρρίχησης, ειδικά αν είστε αρχάριοι. Στο νησί μπορείτε, επίσης, να ασχοληθείτε με την πεζοπορία, ανακαλύπτοντας τα ορεινά μονοπάτια του και τις εκατοντάδες περιπατητικές διαδρομές του.

Στη Νίσυρο θα πάτε τον Αύγουστο για να ζήσετε το πανηγύρι που… δεν τελειώνει ποτέ. Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου κρατά 9 ολόκληρες ημέρες και αποτελεί έναν από τους πιο πολυήμερους και ξεχωριστούς εορτασμούς της Παναγίας. Στην Παναγιά τη Σπηλιανή, οι Εννιαμερίτισσες (γυναίκες ταγμένες στην Παναγία) πραγματοποιούν μια δεύτερη, ανεπίσημη λειτουργία πέραν της επίσημης εκκλησιαστικής και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου πραγματοποιείται λιτανεία. Το γλέντι ξεκινά όταν η εικόνα φτάσει στο χωριό, με τις Εννιαμερίτισσες να αποσύρονται, τον τοπικό χορό της «κούπας» να ανάβει και το κρασί να ρέει άφθονο.

Στην Αστυπάλαια θα φάτε οπωσδήποτε πρωινό στην πανέμορφη Χώρα που φαίνεται (σχεδόν) από παντού στο νησί και έπειτα θα πάρετε το καραβάκι από το λιμάνι του Πέρα Γιαλού για να πάτε για μπάνιο στα νησάκια Κουνούπα και Κουτσομύτη όπου θα βρείτε τα ωραιότερα νερά της Αστυπάλαιας.

Ζήστε μια διαφορετική αγαλλίαση και ηρεμία στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αλλά και την Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής. Εκεί θα ακούσετε ιστορίες για την Παναγιά με το τρίτο μάτι (στην Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής), θα εντυπωσιαστείτε από την ιδιαίτερη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και κατεβαίνοντας, περάστε από το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου θα γνωρίσετε τον τόπο που γράφτηκε η Αποκάλυψη και την ιστορία του.

Αν βρεθείτε στην Κάρπαθο, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε να επισκεφτείτε τον παραδοσιακό οικισμό της Ολύμπου, σε υψόμετρο 310 μέτρων, που συχνά αποκαλείται το «μπαλκόνι του Αιγαίου» αλλά και «ζωντανό λαϊκό μουσείο». Εκεί θα νιώσετε σαν ο χρόνος να έχει σταματήσει, καθώς οι κάτοικοί του συνεχίζουν να φοράνε τις τοπικές ενδυμασίες, διατηρούν τους γλωσσικούς τους ιδιωματισμούς και χρησιμοποιούν παραδοσιακά εργαλεία στην αγροτική παραγωγή.

commons.wikimedia.com

Ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο, η Κάσος έχει τη δική της ξεχωριστή ομορφιά. Ανακαλύψτε τη βολτάροντας στο Φρυ, την πρωτεύουσα του νησιού με τα πετρόκτιστα αρχοντικά και θαυμάστε την Μπούκα, το πανέμορφο λιμανάκι που αποτελεί δείγμα από πειρατικό καταφύγιο.

Ο αμφιθεατρικά χτισμένος Πλάτανος στη Λέρο, κάτω από το κάστρο, είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, απ’ όπου πρέπει να περάσετε για να δείτε τα παραδοσιακά σπίτια και τα γραφικά σοκάκια, όπως και την πλατεία με τον πλάτανο. Μετά τον Πλάτανο, επισκεφτείτε το κάστρο της Παναγίας πάνω στον λόφο Απιτίκι και απολαύστε το θέαμα κατά τη δύση του ήλιου.

Το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, η Σύμη, φημίζεται για το συμιακό γαριδάκι, αλλά και για τα χρώματά της. Στο φυσικό λιμάνι του νησιού, τον Γιαλό, στην πλαγιά του όρους Βίγλα, θα μαγευτείτε από τη γραφικότητα των χρωματιστών σπιτιών και την ηρεμία του τοπίου. Εκεί θα βρείτε και τον Καθεδρικό ναό του Τιμίου Προδρόμου, το πέτρινο γεφύρι, το άγαλμα του μικρού ψαρά και το ρολόι του 1881.

Στην άκρη της Μεσογείου, το Καστελόριζο αποτέλεσε το φυσικό σκηνικό της ταινίας Mediterraneo που έχει κερδίσει Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1991. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη Γαλάζια Σπηλιά στα νότια του νησιού, ύψους 35 μέτρων και πλάτους 40 μέτρων, και να βρεθείτε απέναντι σε ένα ιδιαίτερο θέαμα, όπου το φυσικό φως αντανακλάται στον πυθμένα και το νερό «βάφεται» με ένα μοναδικό μπλε χρώμα. Εκεί κατοικούν και φώκιες μονάχους–μονάχους, γι’ αυτό και το σπήλαιο ονομάζεται και «Φώκιαλη».

Μπορεί η Τήλος να μην έχει πολλά χωριά, αλλά είναι πλούσια σε παραλίες και όμορφους στην ψυχή κατοίκους. Συναναστραφείτε μαζί τους, κάντε τις βουτιές σας και περάστε μια βόλτα από το εγκαταλελειμμένο Μικρό Χωριό, το οποίο έχει ερειπωθεί εδώ και δεκαετίες και θα σας στείλει σε μια άλλη εποχή. Αναστηλωμένη θα βρείτε μόνο μια εκκλησία κι ένα bar, ενώ ο φωτισμός στα άδεια κτίσματα θα σας μείνει σίγουρα χαραγμένος στο μυαλό για πολύ καιρό.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ