Τεστ: πόσο καλά ξέρετε τα νησιά των Κυκλάδων;

naousa-paros
ΤΡΙΤΗ, 08 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Ίσως το πιο δημοφιλές από τα ελληνικά νησιώτικα συμπλέγματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι Κυκλάδες φημίζονται για τους μύλους της Μυκόνου, την Πορτάρα της Νάξου, την κεντρική πλατεία Μιαούλη της Σύρου. Πόσα ακόμη, όμως, ξέρετε πέρα από αυτά; Γνωρίζετε καλά το σύμπλεγμα ή αρκείστε στα… trendy σημεία του;

1. Ποιο όμορφο χωριό της Νάξου είναι το εικονιζόμενο;

2. Πού βρίσκεται αυτή η τοποθεσία;

3. Πού βρίσκεται αυτός ο μύλος;

4. Σε ποιο νησί βρίσκεται αυτή η σπηλιά;

5. Ποια εκκλησία είναι η εικονιζόμενη;

6. Ποιο χωριό είναι αυτό της φωτογραφίας;

7. Πού βρίσκεται αυτή η ιδιαίτερη τοποθεσία;

8. Σε ποια κυκλαδίτικη Χώρα ανήκει αυτή η πλατεία;

9. Ποιο είναι το χωριό της φωτογραφίας;

10. Σε ποια κυκλαδίτικη παραλία ανήκουν αυτά τα τιρκουάζ νερά;

Απαντήσεις:

1. Η Απείρανθος, ένα παραδοσιακό, πετρόκτιστο χωριό της ορεινής Νάξου, στα 28 χιλιόμετρα από τη Χώρα, χτισμένο σε υψόμετρο μεταξύ 570 και 640 μέτρων στις ανατολικές υπώρειες του όρους Φανάρι.

2. Στη Σύρο, στην εκκλησία του Άγιου Στέφανου, στην περιοχή του Γαλησσά, χτισμένη ανάμεσα στα βράχια, η οποία χτίστηκε από έναν ψαρά που σώθηκε από τα πλοκάμια ενός μεγάλου χταποδιού.

3. Στην Παροικία της Πάρου, την πρωτεύουσα του νησιού.

4. Στην Αντίπαρο και είναι ένα από τα πιο μαγευτικά της χώρας, με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, λόγω των ευρημάτων της λίθινης εποχής που ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικό του. Διακοσμείται από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, οι οποίοι αλλάζουν μορφή και βρίσκεται 171 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

5. Είναι η Παναγιά η Παραπορτιανή της Μυκόνου, μία από τις πιο φωτογραφημένες εκκλησίες στον κόσμο. Αποτελεί σύμπλεγμα πέντε εκκλησιών, με τις τέσσερις να αποτελούν τη βάση του οικοδομήματος και μία πέμπτη να επικάθεται σαν τρούλος.

6. Είναι ο Πάνορμος στην Τήνο, ψαροχώρι στα βόρεια του νησιού, φυσικό γραφικό λιμανάκι με ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα και επίνειο του Πύργου.

7. Στη Σίφνο. Πρόκειται για τον οικισμό του Κάστρου και το λιμανάκι Σεράλια. Το Κάστρο ήταν πρωτεύουσα της Σίφνου έως το 1836 και η Σεράλια είναι το αρχαίο λιμάνι της, όπου λειτουργούν σήμερα πολλά εστιατόρια.

8. Στη Χώρα της Ανάφης, με τα λευκά θολωτά μονόχωρα σπίτια με τα μπλε παράθυρα.

9. Είναι το χωριό Καραβοστάσης στη Φολέγανδρο, το λιμάνι του νησιού στο νοτιοανατολικό άκρο του.

10. Είναι η παραλία Πλατιά Πούντα και βρίσκεται στο Άνω Κουφονήσι, γνωστή και ως «Ιταλίδα».

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ