Πάμε για βουτιές σε λίμνες, ποτάμια και καταρράκτες της Ελλάδας

kuthira-katarraktis-neraidas
ΤΡΙΤΗ, 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Ωραία η θάλασσα, η άμμος και η ψάθα, αλλά αν ψάχνετε διαφορετικά μέρη να κάνετε τα μακροβούτια σας φέτος, η λίστα είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα. Αφήστε τις ρακέτες για τους άλλους και πάρτε τα μπανιερά σας σε μέρη μέσα στη φύση, όπου το νερό είναι άκρως παγωμένο και αναζωογονητικό και το μπάνιο σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο.

Καταρράκτης της Νεράιδας, Κύθηρα
Σίγουρα τα Κύθηρα δεν υστερούν από παραλίες, αλλά δεν γίνεται να φτάσετε ως εκεί και να μην επισκεφτείτε τους καταρράκτες τους. Για να φτάσετε, θα ξεκινήσετε μια μέρα που θα έχετε όρεξη για περπάτημα, θα περάσετε από τον γραφικό Μυλοπόταμο στη δυτική πλευρά του νησιού και θα προχωρήσετε ως τον καταρράκτη της Νεράιδας και πιο πέρα για να βρείτε τους νερόμυλους, τους επόμενους πιο απόμερους καταρράκτες και να δροσιστείτε στα παγωμένα νερά που κυλούν ανάμεσα στα πλατάνια. Το τοπίο είναι μαγικό και υπόσχεται να σας δροσίσει για τα καλά μετά τη μικρή πεζοπορία σας.

Κλείδωση, Σαμοθράκη
Αν ψάχνετε ένα νησί που η φύση να «οργιάζει» και οι βάθρες και καταρράκτες να δίνουν πολλές επιλογές, τότε η μακρινή Σαμοθράκη είναι το μέρος σας. Φουλ βλάστηση, ρυάκια, ποταμάκια, καταρράκτες, βάθρες και πηγές είναι όλα μαζί σήμα κατατεθέν του νησιού, το οποίο προσελκύει πάσης φύσεως φυσιολάτρες και εναλλακτικούς. Οι βάθρες, κάτι σαν μικρές φυσικές πισίνες μέσα στα βράχια, θα φιλοξενήσουν τα μπάνια σας, με πιο ξακουστές τις βάθρες του ποταμού Τσιβδογιάννη, ενώ μπορείτε να κατευθυνθείτε και σε μικρούς και μεγάλους καταρράκτες, όπως αυτόν της Κακιάς Πλάκας, της Καρυάς κ.ο.κ. Οι καταρράκτες του Φονιά είναι από τους πιο διάσημους, με πρώτο καταρράκτη την Κλείδωση, ο οποίος σχηματίζει μια γραφική λίμνη με κρυστάλλινα νερά, ό,τι πρέπει για καλοκαιρινές βουτιές.

Αχέροντας, Ήπειρος
Ο Αχέροντας διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας και είναι πολύ δημοφιλής προορισμός για τους φυσιολάτρες και όχι μόνο, που συνδυάζουν διακοπές με φύση και δραστηριότητες. Μπορεί, επίσης, να αποτελέσει ορμητήριο για εκδρομές στην Πάργα, τα Σύβοτα, την Παραμυθιά, το Νεκρομαντείο, γι’ αυτό και προτιμάται από πολύ κόσμο το καλοκαίρι, από τις πηγές έως και τις εκβολές του. Εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας, όπου σχηματίζει δέλτα, αλλά τα εντυπωσιακά του σημεία είναι πολλά. Στα πέντε τελευταία του χιλιόμετρα μέχρι τις εκβολές του, ο Αχέροντας είναι πλωτός και επιτρέπει τουριστικές διαδρομές με βάρκα, ενώ για να ευχαριστηθείτε μπάνιο, επισκεφτείτε τις πηγές του κοντά στο χωριό Γλυκή.

Βοϊδομάτης, Ζαγόρι
Έχει τη φήμη του ποταμού με τα καθαρότερα νερά της Ελλάδας, οπότε μια βουτιά στα νερά του πρέπει να την κάνετε. Είναι ένας μικρός παραπόταμος του Αώου, με μήκος 15 χιλιομέτρων, αλλά θεωρείται και από τους πιο παγωμένους της Ευρώπης με σταθερή θερμοκρασία στους 4 βαθμούς χειμώνα-καλοκαίρι, γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένοι. Στην περιοχή θα βρείτε και μικρές λιμνούλες, κολυμπήθρες ή οβίρες, σύμφωνα με την ντόπια ονομασία, σε ένα τοπίο που θα σας μαγέψει. Μια όμορφη πεζοπορία για να δείτε τις ομορφιές του τόπου είναι από το Γεφύρι της Κλειδωνιάς, όπου ξεκινάει ένα υπέροχο μονοπάτι κατά μήκος του ποταμού, μέχρι τη γέφυρα της Αρίστης, μια απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων, με αρκετή σκιά από πλατάνια.

Πολυλίμνιο, Μεσσηνία
Και λίμνες και καταρράκτες, όλα τα έχει το Πολυλίμνιο, ένα ιδιαίτερο και εντυπωσιακό μέρος κοντά στο χωριό Χαραυγή, 32 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας. Εκεί θα συναντήσετε ένα σύμπλεγμα από πολλές λίμνες που λόγω του ανώμαλου εδάφους δημιουργούν και καταρράκτες, σε ένα μαγευτικό θέαμα. Συγκεκριμένα, σας περιμένουν 15 μικρές λίμνες, πολλοί μικροί καταρράκτες και φυσικά κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά. Η βλάστηση της περιοχής είναι πυκνή και το μπάνιο εκεί υπόσχεται να είναι από τα πιο αναζωογονητικά της ζωής σας.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ