Η Μόσχα... αλλιώς: 10 πράγματα που δεν πρέπει να παραλείψετε

i-mosxa-allios-10-pragmata-pou-den-prepei-na-paraleipsete

ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Πέρα από τα γνωστά αξιοθέατα της Μόσχας, όπως το Κρεμλίνο και η Κόκκινη πλατεία, η ρωσική πρωτεύουσα, έχει να δείξει στους επισκέπτες της κι ένα άλλο πρόσωπο, άλλοτε πιο μοντέρνο κι άλλοτε πιο εναλλακτικό, cult και ρομαντικό.

H κλασική Μόσχα των Ρομανόφ, του Τολστόι, του ιμπρεσάριου του μπαλέτου Sergei Diaghilev και του βιολοντσελίστα Mstislav Rostropovich, είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, όπως και το διάσημο Κρεμλίνο, η Κόκκινη Πλατεία, το Μπαλέτο Μπολσόι, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου, η κρατική γκαλερί Tretyakov, το Μουσείο Πούσκιν και το ωδείο.

Αλλά υπάρχει και μια άλλη πλευρά της Μόσχας, άλλοτε εναλλακτική και άλλοτε μοντέρνα, όμορφη, πολυτελής και συναρπαστική, που όλοι οι επισκέπτες της θα πρέπει να δουν, αν θέλουν να πάρουν μια ιδέα για το τι πραγματικά είναι αυτή η πόλη. Δείτε μερικές από τις προτάσεις του TIME και όχι μόνο…

1. Εμπορικά κέντρα GUM και TSUM

Τα GUM και TSUM, είναι τα μεγαλύτερα και πιο διάσημα εμπορικά κέντρα στη Μόσχα. Το GUM «βλέπει» την Κόκκινη Πλατεία και το TSUM βρίσκεται στην οδό Petrovka, κοντά στο Karl Marx Place. Οι τιμές είναι πολύ υψηλές εδώ, αλλά αξίζει να κάνετε έστω μια βόλτα για να δείτε τα πολυτελέστατα καταστήματα των οίκων Burberry, Joop!, Hermès και Moschino. Μετά τα ψώνια ή τη βόλτα σας, ανεβείτε στον τέταρτο όροφο, στο Café Tsum, ένα ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε ανάμεσα στην λαμπρότητα και την πολυτέλεια. Για να φτάσετε εκεί με το μετρό, πάρτε την κόκκινη γραμμή για Okhotny Ryad ή την πράσινη γραμμή για Teatralnaya.

2. Λίμνη Patriarshy Prudy

Βρίσκεται κοντά στην πλατεία Mayakovsky και την κεντρική λεωφόρο Tverskaya Ulitsa και αποτελεί τον καλύτερο «οδηγό» για τη σταλινική Ρωσία και το σουρεαλισμό που, κατά κάποιο τρόπο, εξακολουθεί να διαποτίζει τη Ρωσία. Πρόκειται για μια λίμνη σε τετράγωνο σχήμα που περιβάλλεται από κτήρια της εποχής του Στάλιν. Εδώ βρίσκεται και το κίτρινο, νεοκλασικό κτήριο που στεγάζει το εστιατόριο Pavilion, μεταξύ των καλύτερων της πόλης. Η καλύτερη ώρα για να πάτε στο Patriarshy Prudy είναι το πρωί, όταν ο καιρός είναι καλός. Πάρτε ένα βιβλίο, χαλαρώστε και περπατήστε γύρω από τη λίμνη, χωρίς να παραλείψετε να δείτε τον κήπο με τα γλυπτά.

3. Λεωφόρος Chistoprudny

Ξεκινήστε από τη λίμνη Chistye Prudy και ακολουθήστε την ομώνυμη λεωφόρο το τεσσάρων λωρίδων που χωρίζεται στη μέση από ένα πάρκο, κοντά στο σταθμό του μετρό. Συνεχίστε τη λεωφόρο μέχρι να φτάσετε στην πλατεία Πούσκιν, την καρδιά της Μόσχας. Εδώ θα συναντήσετε αναπόφευκτα ορδές ανθρώπων που ταϊζουν τα περιστέρια, διαβάζουν την εφημερίδα τους και θαυμάζουν το μεγάλο άγαλμα του λογοτέχνη και ποιητή Alexander Pushkin, τον οποίο οι Ρώσοι θεωρούν ως τον πατέρα της ρωσικής λογοτεχνίας. Αν περπατήσετε λίγο ακόμη, θα βρείτε το Jean-Jacques, ένα πολύ καλό γαλλο-ρωσικό εστιατόριο που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους νέους.

4. Κινηματογράφος 35 mm

Είναι από τους πιο γνωστούς κινηματογράφους της Μόσχας ( www.kino35mm.ru ) και βρίσκεται στη λεωφόρο Pokrovka Ulitsa. Παίζει ξένες ταινίες (ανάμεσά τους πολλές αμερικανικές) στην πρωτότυπη γλώσσα τους, συχνά μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Δεν έχει ήχο surround ή ιδιαίτερου τύπου καθίσματα, αλλά έχει μακρά ιστορία. Οι λάτρεις των σοβιετικών και ρωσικών ταινιών, έρχονται εδώ για πολλά χρόνια.

Φωτογραφία: http://www.kino35mm.ru

5. Swiss otel

Αν ψάχνετε για καταπληκτική θέα, πηγαίνετε στο City Space Bar & Lounge ( www.swissotel.com/hotels/moscow/ ), στον 34ο όροφο του Swiss Otel ή ακόμη καλύτερα, παρακολουθήστε μια συναυλία κλασικής μουσικής στο διπλανό House of Music ( www.mmdm.ru/en ) και στη συνέχεια πηγαίνετε στο μπαρ για ένα εκπληκτικό δείπνο.

Φωτογραφία: http://www.swissotel.com

6. Πάρκο Gorky

Πρόκειται για το ιδανικό μέρος για να περπατήσετε τρώγοντας ένα παγωτό, απολαμβάνοντας μια βόλτα κατά μήκος του ποταμού Moskva και παρακολουθώντας τους ντόπιους να κάνουν πικνίκ, να πίνουν και να τραγουδούν. Μπείτε στο πάρκο από το σταθμό του μετρό Park Kultury και προχωρήστε παράλληλα με το ποτάμι, μέχρι το εστιατόριο Chihana με κουζίνα από το Ουζμπεκιστάν. Δοκιμάστε τα εκπληκτικά πιάτα με αρνί, κόκκινο κρασί και πράσινο τσάι. Μετά το γεύμα σας, βγείτε από το πάρκο και περάστε από την κίτρινη και μπλε πεζογέφυρα για να θαυμάσετε μια όμορφη εικόνα της πόλης.

7. Περιοχή Winzavod

Πίσω από το σιδηροδρομικό σταθμό Kurskiy, το Winzavod είναι μια εναλλακτική περιοχή με πολύ ενδιαφέρον. Το παλιό αυτό εργοστάσιο μπουκαλιών, στεγάζει τώρα γκαλερί, χώρους τέχνης και εκθέσεις σχεδιαστών μόδας, αλλά και καφέ. Εκεί μπορείτε να παρακολουθήσετε επιδείξεις μόδας, εκθέσεις τέχνης και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Φωτογραφία: http://www.winzavod.ru

8. Café Πούσκιν

Όταν η νύχτα πέφτει και είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε, μην το κάνετε. Πηγαίνετε στο Café Πούσκιν ( www.cafe-pushkin.ru ), όχι μακριά από την ομώνυμη πλατεία. Πρόκειται για ένα εστιατόριο… πέντε αστέρων που είναι ανοιχτό 24 ώρες την ημέρα και βρίσκεται σε ένα κτήριο που ανακαινίστηκε ώστε να είναι ακριβώς όπως το σπίτι ενός Ρώσου αριστοκράτη, περίπου το 1825. Το προσωπικό μιλάει τα όμορφα, προ σοβιετικά ρώσικα (και αγγλικά) και εξυπηρετεί ευγενικά κάθε πελάτη.

Φωτογραφία: http://www.cafe-pushkin.ru/

Δοκιμάστε blinchiki (ρώσικες τηγανίτες) με μαύρο χαβιάρι, σούπα borscht και pelmeni (dumplings) και ένα από τα πολλά, πολλά λαχταριστά γλυκά, αλλά και σφηνάκια βότκας. Εδώ θα σας αντιμετωπίσουν σα να είστε μέλη μιας ανώτερης τάξης.

9. Τάφος του Λένιν

Αξίζει να τον επισκεφτείτε και είναι το μέρος που θα βρείτε ευκολότερα στη Μόσχα -ένα μεγάλο μαύρο κουτί στο κέντρο της Κόκκινης Πλατείας ( http://lenin.ru/index_e.htm )- και ανοιχτό τις περισσότερες καθημερινές. Μην έχετε μαζί σας σακίδια ή τσάντες, καθώς δε θα σας αφήσουν να πάρετε τίποτα μαζί σας. Οι σοβιετικές αρχές αποφάσισαν να μουμιοποιήσουν το σώμα του πολιτικού ηγέτη της Ρωσικής Επανάστασης, ως σύμβολο της σοβιετικής εποχής και της Οκτωβριανής Επανάστασης.

10.Στάδιο Luzhniki

Βρίσκεται στο ευρύτερο ολυμπιακό συγκρότημα της Μόσχας, εκεί όπου το 1980 φιλοξενήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες και χωράει 89.318 θεατές. Έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς μεγάλους αγώνες στίβου, σημαντικές ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, αλλά και άλλες εκδηλώσεις και φεστιβάλ μουσικής. Από το 2002 η FIFA κατατάσσει το στάδιο στη λίστα των κορυφαίων σταδίων σε παγκόσμιο επίπεδο.