Διακοπές με το αυτοκίνητο σε πέντε πανέμορφους προορισμούς

xalkidiki
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Αν δεν πήγατε ακόμη διακοπές τότε είστε από τους τυχερούς που μπορούν να πάρουν το αυτοκίνητό τους και να πάνε όπου θέλουν, χωρίς να έχουν άγχος αν θα βρουν δωμάτια κι αν θα υπάρχει χώρος γι’ αυτούς στην παραλία. Η εποχή που όλοι σιγά-σιγά γυρνούν είναι ιδανική κι αν θέλετε να γλιτώσετε και την ταλαιπωρία του πλοίου, ιδού για πού να βάλετε μπρος.

Χαλκιδική, για περιπέτειες στα βόρεια
Η Χαλκιδική και ειδικά το δεύτερο πόδι, η χερσόνησος της Σιθωνίας, διαθέτουν ονειρεμένα τοπία πράσινου προς τέρψιν του ματιού και αντίστοιχες παραλίες προς τέρψιν του σώματος. Στις περιόδους αιχμής, σίγουρα χάνει κάτι από την ομορφιά της λόγω ορδών κόσμου και αυτοκινήτων, σε μια κίνηση που θυμίζει Αθήνα. Από εδώ και πέρα, όμως, η Χαλκιδική ησυχάζει και οι ομορφιές της σας περιμένουν 600+ χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και περίπου 60 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα βουτήξετε στα τιρκουάζ νερά του Αρμενιστή και στη «Χαβάη της Ελλάδας» τη Βουρβουρού στη Σιθωνία, θα φτάσετε ως τους πρόποδες του όρους Κάτσικα στην Κασσάνδρα σε υψόμετρο 250 μέτρων για να δείτε το σπήλαιο που ανακαλύφθηκε το 1959. Παραμένοντας στην Κασσάνδρα, θα συναντήσετε την αρχαία Όλυνθο, αλλά θα πάτε και στα Στάγειρα στο τρίτο πόδι, τη γενέτειρα του μεγαλύτερου φιλόσοφου της αρχαίας Ελλάδας του Αριστοτέλη. Σας περιμένει, επίσης, το γραφικό νησί της Αμμουλιανής, ένα μικρό νησί στον κόλπο του Αγίου Όρους και πολλοί ακόμη μαγικοί προορισμοί.  

Πάργα, για ηπειρωτική Ελλάδα σαν νησί
Η γραφική ομορφιά της Πάργας στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας είναι αδιαμφισβήτητη, με το καταπράσινο τοπίο, τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια της, τα παραδοσιακά «καντούνια», τις ολάνθιστες γειτονιές της, τις εκπληκτικές παραλίες και τη θέα προς το νησάκι της Παναγιάς. Το σημαντικότερο μνημείο που θα δείτε εκεί, είναι το ενετικό της κάστρο που χτίστηκε το 14ο αιώνα. Στο κέντρο της πόλης, μπορείτε να επισκεφτείτε το εκκλησιαστικό μουσείο, το ναό του Αγίου Νικολάου, προστάτη της Πάργας και να περπατήσετε στα γραφικά σοκάκια για να αγοράσετε αναμνηστικά και τοπικά προϊόντα. Για μπάνιο θα πάτε στο Σαρακήνικο, στα 19 χιλιόμετρα μακριά με γαλανά και πεντακάθαρα νερά, αλλά και στην παραλία του Άγιου Σώστη, κοντά στο Σαρακήνικο, για ηρεμία και χαλάρωση. Εναλλακτικά, σας περιμένει η γνωστή παραλία του Βάλτου πιο κοντά, ο Λύχνος και το Κρυονέρι.

Κύμη, για κοντινές και οικονομικές αποδράσεις
Η όμορφη αυτή κωμόπολη στο κέντρο της Εύβοιας, συνδυάζει τις φυσικές ομορφιές του βουνού και της θάλασσας και δεν την αποκαλούν τυχαία οι ντόπιοι «μπαλκόνι του Αιγαίου», αφού έχει υπέροχη θέα προς τη θάλασσα. Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά λιμάνια της χώρας, ενώ χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση και όμορφες παραλίες, αλλά και έντονη ζωή με ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ. Εκεί γεννήθηκε ο παγκόσμιας φήμης γιατρός, Γεώργιος Παπανικολάου, που ανακάλυψε το ομώνυμο τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με το σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε να διασώζεται αναπαλεωμένο. Στην περιοχή θα δείτε αρκετά παλιά αναπαλαιωμένα σπίτια και αρχοντικά που εντυπωσιάζουν με τις περίτεχνες σιδεριές των μπαλκονιών, τα φουρούσια (κάτω μέρη των μπαλκονιών), τις κτητορικές επιγραφές τους κ.ά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Δημαρχείο και το Λαογραφικό Μουσείο, το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Καραβοπούλου.

Πύλος, για μεσσηνιακό άρωμα
Η Πύλος είναι η περιοχή που δίνει νησιώτικο άρωμα στη Μεσσηνία και που τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί τις πολυτελείς εγκαταστάσεις του Costa Navarino, το οποίο επισκέπτονται ακόμη και παγκοσμίου φήμης αστέρες. Στις δυτικές ακτές του νομού Μεσσηνίας, με θέα το Ιόνιο, η Πύλος, στα 275 χιλιόμετρα από την Αθήνα και στα 50 από την Καλαμάτα, θυμίζει κάτι από νησί του Αργοσαρωνικού, με τα άσπρα της σπίτια με τα κεραμίδια. Διάσπαρτα στην περιοχή θα βρείτε διάφορα μνημεία της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου που κρατούν ζωντανό το παρελθόν της, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε το καλοδιατηρημένο Νιόκαστρο, το Ανάκτορο του Νέστορα στα βόρεια της Πύλου. Στην κορυφή του λόφου της χερσονήσου του Κορυφασίου θα βρείτε και το Παλαιόκαστρο με «θέα εξαίσιας γαλήνης και φωτεινής απεραντοσύνης» σύμφωνα με τον λογοτέχνη Κώστα Ουράνη, ενώ στα 10 χιλιόμετρα προς τα νότια, στη Μεθώνη, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ελλάδας. Για μπάνιο, σας περιμένει η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, βόρεια της Πύλου, το Πολυλίμνιο και το Διβάρι με το Πέρασμα της Συκιάς, όπως και η παραλία Ρωμανού.

Πήλιο, για βουνό και θάλασσα
Αγαπημένος προορισμός χειμώνα-καλοκαίρι, με όμορφα χωριά, πράσινο πάνω στο βουνό και υπέροχες παραλίες και στις 2 πλευρές του, τόσο στον Παγασητικό, όσο και στο Αιγαίο, το Πήλιο είναι ιδανικός προορισμός γι’ αυτούς που δεν μπορούν να διαλέξουν τι ακριβώς θέλουν: βουνό ή θάλασσα; Επιβάλλεται βόλτα στην Τσαγκαράδα, τη Ζαγορά και τις Μηλιές στα ορεινά κι έπειτα μπάνιο στον πανέμορφο Μυλοπόταμο, που όσο ο κόσμος αραιώνει ξαναβρίσκει την ομορφιά του, στη μικρή αμμώδη παραλία Λαμπινού, στον Λημνιώνα ανάμεσα σε Μυλοπόταμο και Λαμπινού, τη Φακίστρα, τα Ποτιστικά. Οι επιλογές είναι πολλές και τα νερά καθαρά και κρυστάλλινα.