Ταξίδι στις πιο όμορφες Χώρες ελληνικών νησιών

xora-amorgou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Η Χώρα ενός νησιού είναι ο πυρήνας του, εκεί που θα πιάσει κάποιος τον παλμό του, που θα γνωρίσει μέρος της νοοτροπίας, της αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού του. Κι επειδή ποτέ δεν επισκεπτόμαστε ένα νησί χωρίς να περάσουμε από τη Χώρα του, σας πάμε ένα ταξίδι σε αυτές που μας έχουν εντυπωσιάσει περισσότερο.

Από τις πιο όμορφες και γραφικές όλων των Κυκλάδων, η Χώρα της Φολεγάνδρου έχει ένα πολύ όμορφο χαρακτηριστικό, το Κάστρο, που είναι παλιό κομμάτι της Χώρας και αποτελεί έναν μεσαιωνικό οικισμό που χτίστηκε για να προστατεύει τους κατοίκους του νησιού από τις εχθρικές επιδρομές και κατοικείται από τότε χωρίς διακοπή.

Η Χώρα της Αστυπάλαιας είναι και η βασίλισσά της, χτισμένη πάνω σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, με τους παραδοσιακούς πέτρινους ανεμόμυλους, τα καλντερίμια και τις γωνιές για ποτό, φαγητό και χαλάρωση. Στη κορυφή της δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο των Querini, το σπουδαιότερο αξιοθέατο του νησιού.

Η Χώρα, παλιά πρωτεύουσα ή Παλιό Χωριό, της Αλοννήσου είναι χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, με υπέροχη πανοραμική θέα στον ορίζοντα. Τα σπίτια εκεί είναι πολύ σφιχτά χτισμένα, όπου θα δείτε κατοικίες ενετικής αρχιτεκτονικής, αγροτικές κατοικίες, πηλιορείτικες επιρροές και κάποια νεοκλασικά.

Κατάλευκη, μικρή και παραδοσιακή, η Χώρα της Ανάφης στην εσχατιά των Κυκλάδων χαρακτηρίζεται από θολωτά μονόχωρα σπίτια με μπλε παράθυρα, ενώ τα στενά σοκάκια της οδηγούν στο ενετικό κάστρο.

Η πανέμορφη Χώρα της Αμοργού, ανάμεσα σε Κατάπολα και Αιγιάλη, είναι χτισμένη εσωτερικά του νησιού και γεμάτη ασβεστωμένα πλακόστρωτα δρομάκια, γραφικά κατάλευκα σπίτια με μπλε παράθυρα, αριστοτεχνικά φτιαγμένες καμάρες, στοές, πέτρινα σκαλάκια και δεκάδες εκκλησίες.

Στη Σέριφο, η Χώρα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Λιβάδι σε ένα λόφο 230 μέτρων, με λιθόστρωτα σκαλωτά μονοπάτια και παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Κι εδώ, στενά σοκάκια διακλαδίζονται μέχρι το Κάστρο.

Σχεδόν παραμυθένια η Χώρα των Κυθήρων, απαρτίζεται από κεντρικό δρόμο με μαγαζιά, όπου θα βρείτε και μερικά από τα πιο απολαυστικά γλυκά που έχετε φάει στη ζωή σας. Δεν λείπουν, φυσικά και τα γραφικά μικρά σοκάκια, οι ολάνθιστες αυλές και μπαλκόνια, τα ενετικά κτίρια και μια σχετικά ήσυχη πλατεία. Επίνειο της Χώρας είναι το δημοφιλές Καψάλι, ενώ το κάστρο στέκει αγέρωχο από το 1503.

Σχεδόν στο κέντρο της Σκύρου, η Χώρα της είναι χτισμένη σε ψηλό βράχο κάτω από το βυζαντινό καστρομονάστηρο. Τα βράδια του καλοκαιριού φοράει τα καλά της και φιλοξενεί την έντονη βραδινή ζωή του νησιού. Από εκεί θα έχετε πανοραμική θέα στα παραθαλάσσια χωριά Μαγαζιά, Μώλος και Πουριά.