Γνωρίστε τα κορυφαία νησιά του κόσμου

iaba-Java-indonisia

Παρά τις ομορφιές της, η Ιάβα είναι το πολυπληθέστερο νησί και μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου 

ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Πριν λίγο καιρό, οι αναγνώστες του ταξιδιωτικού περιοδικού Travel and Leisure ψήφισαν με βάση τις προτιμήσεις τους τα καλύτερα νησιά του κόσμου κι εμείς ρίχνουμε φως στα έξι κορυφαία.

Ιάβα, Ινδονησία
Πρόκειται για το πολυπληθέστερο νησί και μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου με ηφαιστειογενή προέλευση και περισσότερα από 38 βουνά κωνικής μορφής, πράγμα που δηλώνει ότι κάποτε υπήρξαν ενεργά ηφαίστεια. Στη βορειοδυτική ακτή της βρίσκεται και η Τζακάρτα, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας, ενώ το νησί είναι το δημοφιλέστερο του συμπλέγματος. Στην Ιάβα θα επισκεφτεί κάποιος την πόλη Γιοτζακάρτα που υπήρξε κάποτε η πρωτεύουσα της Ινδονησίας, κατά τη διάρκεια του αγώνα για την απελευθέρωσή της, η οποία βρίσκεται κοντά στο Μπορομπουντούρ ένα τεράστιο μνημείο σε σχήμα πυραμίδας αφιερωμένο στο Βούδα, που επίσης πρέπει να δει κάποιος. Στην Ιάβα βρίσκεται, επίσης και το Πραμπανάν, ο μεγαλύτερος ινδουϊστικός ναός του νησιού. Στα αρνητικά της να πούμε ότι σίγουρα δεν είναι για όσους δεν συμπαθούν τον πολύ κόσμο, αφού είναι τόσο πυκνοκατοικημένη, που αν ήταν χώρα, θα ήταν η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο, μετά το Μπανγκλαντές.

Το Μπαλί είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός στην Ινδονησία

Μπαλί, Ινδονησία
Ένας από τους προορισμούς των ονείρων των περισσοτέρων, το Μπαλί βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Λομπόκ και αποτελεί επίσης μία από τις 33 συνολικά επαρχίες της Ινδονησίας, με πρωτεύουσα το Ντενπασάρ. Είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός στη χώρα με πολλές παραδεισένιες παραλίες και αξιοθέατα, όπως το Υδάτινο Παλάτι Ujung, τον ναό Pura Ulun Danu Bratan, το σύμπλεγμα ναών Pura Besakih, που αποτελεί το πιο ιερό σημείο στο Μπαλί και πολλά άλλα. Για όσους αγαπούν τις τέχνες, μια βόλτα στο Ubud επιβάλλεται, προκειμένου να συναντήσει γκαλερί και μουσεία σε μια τοποθεσία πάνω στο βουνό, σε δάσος, δίπλα στον ποταμό του Ayoung.

Παραλίες για κάθε γούστο θα βρείτε στο Λόμποκ

Λομπόκ, Ινδονησία
Παραμένουμε στην Ινδονησία και μεταφερόμαστε στη νησιωτική αλυσίδα μικρές Σούνδες, η οποία χωρίζεται με το στενό του Λομπόκ από το Μπαλί. Έχει περίπου την ίδια έκταση και πυκνότητα με το γειτονικό του νησί, με το οποίο έχουν κοινά πολιτισμικά στοιχεία. Κυρίαρχο σημείο του νησιού είναι το ηφαίστειο Ριντζάνι, με ύψος 3.726 μέτρα, το οποίο αποτελεί το δεύτερο ψηλότερο ηφαίστειο και το τρίτο ψηλότερο βουνό στη χώρα. Στην κορυφή του όρους βρίσκεται μια λίμνη στην καλντέρα και μαζί αποτελούν το Εθνικό Πάρκο Γκουρούνγκ Ριντζάνι από το 1997, το οποίο αξίζει να επισκεφτεί κάποιος. Παραλίες θα βρείτε για κάθε γούστο, με πιο ξακουστές την Mawi, την Kuta, την Bango Bango κ.ά. Στους τουρίστες, το Λόμποκ είναι γνωστό ως το «πιο ανόθευτο, πιο φθηνό Μπαλί».

Τροπικές παραλίες με φοίνικες και τιρκουάζ νερά μας περιμένουν στις Μαλδίβες

Μαλδίβες, Ινδικός ωκεανός
Οι Μαλδίβες είναι η χώρα με το χαμηλότερο υψόμετρο στον κόσμο, με μέγιστο φυσικό επίπεδο του εδάφους τα 2,3 μέτρα και μέσο όρο μόλις 1,5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, που σημαίνει ότι αν η στάθμη της θάλασσας αυξηθεί πάρα πολύ, είναι πιθανό το μέρος αυτό να αποτελέσει την πρώτη χώρα που θα «καταπιεί» ο ωκεανός, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Δεν ανήκει τυχαία, λοιπόν στους προορισμούς που πρέπει να επισκεφτούμε πριν να είναι αργά, αν θέλουμε να χαλαρώσουμε στις περίφημες τροπικές παραλίες της με τους φοίνικες και τα τιρκουάζ νερά, να ζήσουμε την εμπειρία των «χλιδάτων» ξενοδοχείων της, να βρεθούμε στην ονειρική ατόλη Μπα, να δούμε εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα στον Ινδικό Ωκεανό, να περιπλανηθούμε στον πολύχρωμο δρόμο στο νησί Μαφούσι, να δούμε το εντυπωσιακό θέαμα της «θάλασσας των αστεριών» με τα φωσφορούχα νερά τη νύχτα στο νησί Βάαντου και να ζήσουμε πολλές ακόμη μοναδικές εμπειρίες.

Τα σμαραγδένια νερά και οι όμορφες παραλίες δεν λείπουν από το νησί Γιουαϊχέκε της Νέας Ζηλανδίας

Νησί Γουαϊχέκε, Νέα Ζηλανδία
Όποιος φτάσει στον μακρινό αυτό προορισμό ως τη Νέα Ζηλανδία και τον κόλπο Χαουράκι θα συναντήσει το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το Νησί Γκρέιτ Μπάρριερ των νησιών του Κόλπου Χαουράκι, το πολυπληθέστερο και το πιο προσβάσιμο. Το Γουαϊχέκε είναι επίσης το τρίτο πολυπληθέστερο νησί στη Νέα Ζηλανδία μετά τα Βόρειο και Νότιο Νησιά, πολύ λοφώδες με λίγες επίπεδες περιοχές και υψηλότερο σημείο το Μαουνγκανούι στα 231 μέτρα. Τα σμαραγδένια νερά και οι όμορφες παραλίες δεν λείπουν ούτε από εδώ, ενώ οι λάτρεις της γαστρονομίας έχουν να ανακαλύψουν πολλούς γαστρονομικούς θησαυρούς, αμπελώνες και οινοποιεία με εκλεκτό κρασί. Στο νησί, εκτός από τη γαστρονομία κυριαρχεί και η τέχνη, αφού φιλοξενεί δεκάδες γκαλερί και καταστήματα με χειροτεχνήματα στην αγορά και όλα δείχνουν ότι η επίσκεψη εκεί είναι μοναδική εμπειρία.

Με τίτλο παλιότερα ως το ομορφότερο νησί του κόσμου, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα

Παλαουάν, Φιλιππίνες
«Πεταγόμαστε» ως τις Φιλιππίνες για να γνωρίσουμε το μεγαλύτερο νησί τους και αυτό που έχει κερδίσει τον τίτλο του «ομορφότερου νησιού του κόσμου» το 2016. Σημαντικό αξιοθέατο εκεί είναι ο υπόγειος ποταμός Puerto Princesa, ο οποίος αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και είναι ένα από τα 7 θαύματα της Φύσης. Με μήκος περίπου 8 χιλιόμετρα, ο Puerto Princesa είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος υπόγειος ποταμός στον κόσμο και ο μεγαλύτερος της Ασίας. Για όσους αγαπούν τις υποβρύχιες περιπέτειες, τους περιμένει το Θαλάσσιο Πάρκο Tubbataha Reef που επίσης αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η ιδανική εποχή για να ταξιδέψει κάποιος στο Παλαουάν είναι από τον Οκτώβριο ως τον Μάιο, γι’ αυτό αν σκοπεύετε να κάνετε κάποτε το μακρινό αυτό ταξίδι, κάντε το τη σωστή περίοδο.

Η Πάρος δίνει ελληνικό... άρωμα στη λίστα

*Στην 9η θέση της λίστας βρίσκεται και η Πάρος, ενώ τη 15άδα απαρτίζουν τα παρακάτω νησιά:
Μαυρίκιος, Ινδικός ωκεανός
Σεμπού, Φιλιππίνες
Πάρος, Κυκλάδες, Ελλάδα
Τασμανία, Αυστραλία
Νησιά Γκαλαπάγκος, Ισημερινός
Νήσοι Κουκ, Νότιος Ειρηνικός ωκεανός
Ορκάδες  (Orkney Islands), Σκωτία
Μάουι, Χαβάη
Αζόρες, Πορτογαλία