Διακοπές σε 4 νησιά της Ελλάδας γεμάτα πράσινο

samothraki-bathres
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Ωραίο το νησιώτικο τοπίο, τα σοκάκια και τα μπλε παράθυρα, αλλά όσο κι αν αγαπάμε τις Κυκλάδες, το πράσινο μας λείπει. Γι’ αυτό και βγάζουμε εισιτήριο για τέσσερα καταπράσινα νησιά, που σε κάνουν πραγματικά να αισθάνεσαι την επαφή με τη φύση, που τόσο μας λείπει τον χειμώνα.

Η ενεργειακή Σαμοθράκη
Δεν φημίζεται για τις λιγοστές παραλίες της, αλλά για τις βάθρες της, τους καταρράκτες της, τη βλάστησή της και τη μοναδικότητά της, αφού συνδυάζει βουνό, πράσινο και λίμνες με καταρράκτες. Πολλοί την αποκαλούν «ορεινό νησί», με την πυκνή, ορεινή βλάστηση να δικαιώνει τον τίτλο της και υπόσχεται να σας χαρίσει το πιο δροσερό καταφύγιο από τη ζέστη στις σκιές γέρικων πλατάνων. Πριν την επισκεφτείτε, να ξέρετε ότι πρέπει να σας αρέσει το περπάτημα, για να τη γνωρίσετε όσο το δυνατόν καλύτερα. Ξεκινήστε από το λιμάνι, την Καμαριώτισσα και ακολουθήστε τις πινακίδες που οδηγούν στην Παλαιόπολη. Από εκεί και σε μικρή απόσταση θα βρεθείτε στο υπέροχο Ακρωτήρι του Φονιά, μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του νησιού. Από τον μεσαιωνικό Πύργο του Φονιά, κατευθυνθείτε προς τον καταρράκτη και απολαύστε πυκνή βλάστηση, απόκρημνα βράχια και μικρές λίμνες με παγωμένο νερό σε ένα τοπίο εξωτικής ομορφιάς. Πλαγιές σκεπασμένες με πυκνά δάση, απότομες χαράδρες και εντυπωσιακά φαράγγια, σίγουρα θα κλέψουν τις εντυπώσεις κι όταν θελήσετε να χαλαρώσετε, πιείτε τον καφέ σας στον Ξηροπόταμο και τον Προφήτη Ηλία, κάτω από τη δροσερή σκιά των δέντρων.

Οι παραμυθένιοι Παξοί
Τιρκουάζ νερά και πράσινο. Αυτός είναι ο συνδυασμός που χαρακτηρίζει τους μικρούς, παραμυθένιους Παξούς, τα στολίδια του Ιονίου, στα νότια της Κέρκυρας. Το πρώτο πράγμα που θα δείτε μόλις φτάσετε στο νησί είναι ο Γά, η πρωτεύουσά του, ο οποίος προστατεύεται φυσικά από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο και σχηματίζει ένα εντυπωσιακό φιορδ, αλλάζοντας την κλασική εικόνα λιμανιού που έχουμε στο μυαλό μας. Ο Γάιος, όπως και όλο το νησί, χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση και παραδοσιακά σπίτια με κεραμίδια. Η Λάκκα, το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, ενώ ο Λογγός, ο τρίτος μεγαλύτερος οικισμός των Παξών στα ανατολικά του νησιού, χαρίζει επίσης στους επισκέπτες ένα τοπίο απόλυτα γραφικό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Επτανήσων και πολλά βενετσιάνικα στοιχεία. Μην παραλείψετε να απολαύσετε τη μαγευτική θέα του ηλιοβασιλέματος από την τοποθεσία Ερημίτης στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και φυσικά να πάτε με καραβάκι στους Αντίπαξους για μπάνιο στο απόλυτο τιρκουάζ.

Η ήσυχη Ιθάκη
Ένα από τα πιο όμορφα νησιά της χώρας, η Ιθάκη όχι μόνο είναι μακριά από τα φώτα, αλλά έχει εξαιρετικές παραλίες, αξιόλογα ιστορικά μνημεία, χαρακτηριστική αντίθεση μεταξύ άγριας ήμερης φύσης και φυσικά πολύ πράσινο. Τα πεντακάθαρα νερά της και το πράσινο φόντο δημιουργούν παντού την αίσθηση κάποιου εξωτικού μέρους, ενώ το πιο όμορφο χωριό της, το Κιόνι είναι αμφιθεατρικό χτισμένο στο βάθος ενός όρμου, «πνιγμένο» στο πράσινο και σίγουρα αξίζει να διανύσετε 24 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ιθάκης, το Βαθύ, για να το επισκεφτείτε. Το μεγάλο πλεονέκτημα του νησιού είναι ότι η τουριστική του ανάπτυξη δεν φτάνει σε σημείο ώστε να το αλλοιώσει, δίνοντας μια αίσθηση αγνής και ήρεμης απόδρασης. Για μπάνιο επισκεφτείτε οπωσδήποτε το Γιδάκι, την Πλατιά Άμμο, το Φιλιατρό, τον Άσπρο Γιαλό και γενικότερα όσο περισσότερες παραλίες προλάβετε.  

Η παραδεισένια Αλόννησος
Το πιο ήσυχο νησί των Σποράδων, η Αλόννησος εκτός από την ηρεμία της, φημίζεται και για τη φύση της, την οποία θα αντικρύσετε μονομιάς μόλις πατήσετε το πόδι σας στο λιμάνι. Οι παραλίες της είναι πανέμορφες και πάντα με πράσινο φόντο, με τη Χρυσή Μηλιά και τον Άγιο Δημήτριο να είναι από τις πιο αγαπημένες, ενώ ακόμη πιο ιδιαίτερη είναι η Χώρα, με την καταπράσινη πλατεία της, τις κεραμοσκεπές, τα πολύχρωμα σπίτια… Εκτός από το φυσικό της πράσινο, όμως, η Αλόννησος έχει και περιβαλλοντική συνείδηση, προστατεύοντας το περιβάλλον της, θαλάσσιο και χερσαίο, βάζοντας στο πρόγραμμα την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, πολύ πριν γίνει μαζικά. Επισκεφτείτε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων για να ζήσετε από κοντά έναν μοναδικό συνδυασμό χερσαίων και θαλάσσιων μεσογειακών βιοτόπων με εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων και φυσικά να… συστηθείτε με τη μεσογειακή φώκια.


ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]