Οι Σπέτσες μας καλούν για τη φετινή Αρμάτα

spetses
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Έφτασε και πάλι το αγαπημένο Σαββατοκύριακο των Σπετσών και όσων ψάχνουν αφορμή για ακόμη μια απόδραση, μετά τη μαυρίλα των καταστροφών των τελευταίων ημερών. Η Αρμάτα είναι έτοιμη να σας παρασύρει κι εσείς πρέπει να πάτε... υποψιασμένοι.

Όσοι έχουν επισκεφτεί έστω και μια φορά τις Σπέτσες, σίγουρα έχουν επιστρέψει τέτοια εποχή για να ζήσουν και την περίφημη Αρμάτα. Τι ακριβώς, όμως, είναι αυτή η γιορτή και τι σας περιμένει αυτό το Σαββατοκύριακο;

Η επανάσταση των Σπετσών
Κάθε χρόνο, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται μια μεγάλη γιορτή στις Σπέτσες, με αφορμή την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας που πραγματοποιήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου το 1822 στην περιοχή, με μπροστάρη το Σπετσιώτη πυρπολητή Κοσμά Μπαρμπάτση. Οι εορτασμοί δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό το Σαββατοκύριακο, τότε, όμως, φτάνουν στο αποκορύφωμα, με την αναπαράσταση της πυρπόλησης και πλήθος πυροτεχνημάτων να χρωματίζουν τον ουρανό του Αργοσαρωνικού. Το νησί γεμίζει κόσμο, στο λιμάνι γίνεται το αδιαχώρητο και όλη η περιοχή μπροστά από το θρυλικό ξενοδοχείο Ποσειδώνιο μεταμορφώνεται σε μια τεράστια γιορτή. Η αναπαράσταση πραγματοποιείται το Σάββατο το βράδυ, κατά τη διάρκεια της οποίας εξιστορούνται τα γεγονότα της ημέρας, με τη συνοδεία της κατάλληλης μουσικής. 

Τι άλλο να κάνετε στις Σπέτσες αυτό το Σαββατοκύριακο
Γνωριμία με την ιστορία

Μιας και θα ζήσετε μια ιστορική στιγμή του νησιού, φροντίστε να έρθετε σε επαφή με την ιστορία του και να επισκεφτείτε το αρχοντικό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας στην Ντάπια. Εκεί θα μάθετε την ιστορία της θρυλικής καπετάνισσας, θα δείτε συλλογές από όπλα, επιστολές της Επανάστασης, παλιά βιβλία, πίνακες, προσωπικά της αντικείμενα κ.λπ και θα θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο ταβάνι του αρχοντικού. Κοντά στο σπίτι της Μπουμπουλίνας θα βρείτε και το Μουσείο των Σπετσών στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη. Μια περιήγηση εκεί θα σας φέρει σε επαφή με γλυπτά και νομίσματα της ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου, με τα κεραμικά και αγγεία της πρωτοελλαδικής και κλασικής περιόδου, με εκκλησιαστικά αντικείμενα, τοπικές ενδυμασίες Σπετσιωτών, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κεντήματα, αλλά και σημαντικά κειμήλια της Επανάστασης του ’21.

Μακροβούτια στις παραλίες
Έχετε όρεξη για κόσμο, beach bar και μουσική; Κατευθυνθείτε στον Βρέλλο ή την Αγία Μαρίνα. Θέλετε περισσότερη ησυχία και ομορφότερες παραλίες; Πάρτε το λεωφορείο και κατευθυνθείτε προς την Αγία Παρασκευή στα δυτικά, τους Αγίους Αναργύρους νοτιοδυτικά (όπου θα βρείτε και την κινηματογραφική Σπηλιά του Μπεκίρη, από την ελληνική ταινία «Τζένη, Τζένη» με την Τζένη Καρέζη και τον Ανδρέα Μπάρκουλη) και την ήσυχη Ξυλοκέριζα. Θέλετε να πάτε κάπου με τα πόδια; Η παραλία του Γαρύφαλλου στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα υπόσχεται τιρκουάζ κρυστάλλινα νερά.

Καφέ στον θρυλικό Ρούσσο
Ο Ρούσσος είναι το κεντρικό καφενείο στην Ντάπια και σίγουρα το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων στο άκουσμα των Σπετσών. Με θέα στο λιμάνι, σε υπερυψωμένο σημείο, μπορείτε να χαλαρώσετε κοιτώντας τη θάλασσα, τρώγοντας πρωινό, πίνοντας τον καφέ σας, δοκιμάζοντας μια βάφλα με παγωτό ή μανιταρόπιτα και παρακολουθώντας την καθημερινότητα των ντόπιων.

Περιπάτους
Το νησί είναι μικρό και μπορείτε να επισκεφτείτε τα βασικά του σημεία περπατώντας ή με άμαξα. Περιπλανηθείτε στο Παλιό Λιμάνι με το φως της ημέρας για να το δείτε στη χαλαρή του μορφή, πριν πέσει η νύχτα και αρχίσει η μουσική, περπατήστε στη Ντάπια και τα στενά της, περάστε από το Ποσειδώνιο και συνεχίστε ευθεία παραλιακά, θαυμάζοντας τις ομορφιές του νησιού με τη θάλασσα στα δεξιά σας.  

Clubbing
Οι Σπέτσες φημίζονται για τη βραδινή τους ζωή, παρ’ όλο που μοιάζουν ένα μικρό και «αθώο» νησί. Ειδικά το Σάββατο της Αρμάτας είναι κάτι σαν Δεκαπενταύγουστος για τους ντόπιους, οπότε προετοιμαστείτε για ξενύχτι μέχρι πρωίας. Στο Παλιό Λιμάνι θα βρείτε μπαράκια, μουσικές σκηνές και club για κάθε γούστο και το καλύτερο; Μπορείτε να πάτε με τα πόδια, χωρίς το άγχος του πού θα παρκάρετε και να πιείτε και ένα ποτηράκι παραπάνω, αφού δεν σας περιμένει αυτοκίνητο.

Πού να πάτε για φαγητό
Αν θέλετε να τη βγάλετε πιο οικονομικά με πίτσα ή σουβλάκια, κατευθυνθείτε προς την Πλατεία του Ρολογιού ή τις ταβέρνες στον Άγιο Μάμα. Αν είστε έτοιμοι να πληρώσετε κάτι παραπάνω, τότε κάντε μια στάση στο Poseidonion Grand Hotel, το διαμάντι των Σπετσέων, και το εστιατόριο On the Verandah για αυθεντική, ελληνική δημιουργική κουζίνα υποφραφής σεφ Θεολόγου Αμηρά. Για επιστροφή στη φύση, το Bostani του Ποσειδωνίου υπόσχεται μια εντελώς διαφορετική γαστρονομική εμπειρία με φρέσκα προϊόντα από το μποστάνι. Αν έχετε όρεξη για ψάρι και θαλασσινά, θα πάτε στο Νερό της Αγάπης στην Κουνουπίτσα. Θαλασσινά και μεσογειακή κουζίνα θα απολαύσετε επίσης και στο Παλιό Λιμάνι, στο Mourayo, πάνω στη θάλασσα, ενώ στην περιοχή σας περιμένει και το Orloff με ωραία θέα και ατμόσφαιρα, με αυθεντικές ελληνικές νοστιμιές σε μια όμορφη βεράντα, όπως και ο Tarsanas, μια εκσυγχρονισμένη ψαροταβέρνα. Για πιο οικονομικά, η ψαροταβέρνα «Πάτραλης» στην Κουνουπίτσα είναι μια καλή επιλογή. 

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]