Τα καλύτερα road trip στην Ευρώπη για τις αρχές φθινοπώρου

north-coast-skotia

Η απάντηση της Σκωτίας στο Route 66 

ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Όσοι αγαπούν τα ταξίδια με το αυτοκίνητο, θα αγαπήσουν και τις παρακάτω διαδρομές που θα τους φανερώσουν πανέμορφα τοπία της Γηραιάς Ηπείρου.

North Coast 500, Σκωτία
Πρόκειται για την απάντηση της Σκωτίας στο Route 66 της Αμερικής και αποτελεί την καλύτερη λύση για να ανακαλύψετε την αγνή ομορφιά των σκωτσέζικων Highlands. Είναι μια κυκλική διαδρομή και προσφέρει σε όσους τον διασχίσουν θέα σε παραμυθένια κάστρα, παραλίες και ερείπια, χαρίζοντας στους ταξιδιώτες κάτι από την ψυχή της Σκωτίας. Διαμορφώνει μια λούπα γύρω από τη βόρεια άκρη της Σκωτίας, από το Inverness, κοντά στο John O’Groats στα βορειοανατολικά, κατά μήκος της θάλασσας στα βόρεια στο Durness κι έπειτα κάτω στη δυτική ακτή, πριν μπει στην ενδοχώρα στη χερσόνησο Applecross. Για να ολοκληρώσει κάποιος τη διαδρομή θα πρέπει να διασχίσει 500 μίλια, δηλαδή πάνω από 800 χιλιόμετρα, στα οποία θα έχει την ευκαιρία να δει οροσειρές όπως την Ben Hope and Suilven, το παραμυθένιο κάστρο Dunrobin, τα ερείπια του κάστρου Ardvreck και τις παραλίες Achmelvich και Dornoch που κόβουν την ανάσα.

Οι περίφημες στροφές Trollstigen στη Νορβηγία

Αρκτικά φιορδ, Νορβηγία
Η οδήγηση από το Bergen στο Trondheim (772 χιλιόμετρα) θα σας στείλει ακριβώς μέσα στη χώρα των φιορδ, όπου κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας, παρέα θα σας κρατούν συνεχώς βραχώδη βουνά, γάργαροι καταρράκτες και πανέμορφα φιόρδ. Όσοι μάλιστα αγαπούν λίγο παραπάνω την οδήγηση και θέλουν να τεστάρουν τον εαυτό τους, ο δρόμος με τις στροφές Trollstigen είναι ό,τι πρέπει με 11 στροφές «φουρκέτες» περιτριγυρισμένες από πανέμορφες κορυφές βουνών. Καλή επιλογή είναι και ο δρόμος Atlanterhavsveien, γεμάτος με μικρές γέφυρες που οδηγούν από το ένα μικρό νησί του Ατλαντικού στο άλλο – κάτι σαν… rollercoaster. Το πιο ιδιαίτερο σημείο αυτού του road trip είναι το μεγαλύτερο τούνελ του κόσμου, το Lærdal Tunnel που μετρά μήκος 24 χιλιομέτρων.

Η παράκαμψη στο κάστρο Neuschwanstein που πρέπει να κάνετε

Γερμανικός αλπικός δρόμος, Βαυαρία
Η Βαυαρία είναι ένας τρόπος να δείτε την Γερμανία στην πιο παραδοσιακή της μορφή. Καθώς θα περνάτε από τους πρόποδες των Άλπεων θα δείτε πολλούς ντόπιους με παραδοσιακές ενδυμασίες, σπίτια και κάστρα τοπικής αρχιτεκτονικής και ένα σκηνικό που θα μπορούσε άνετα να είναι από ταινία του Ντίσνεϊ. Η διαδρομή αυτή, επίσης, συνδέεται με τον Ρομαντικό Δρόμο στην πόλη Füssen, έτσι ώστε να κάνετε και μια παράκαμψη στο κάστρο Neuschwanstein. Η διαδρομή αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθείτε ανάμεσα σε λίμνες, δασικά μονοπάτια και λίμνες κατάλληλες για κολύμπι. Η εκκίνηση του road trip είναι από το Lindau στη λίμνη Constance και το τέλος θα σας στείλει στο Schönau am Königssee στα σύνορα με την Αυστρία, σε μια απόσταση 450 χιλιομέτρων.

Η θέα από το βουνό Tampa

Τρανσιλβανία, Ρουμανία
Χάρη στον συγγραφέα του Dracula, Bram Stoker, η Τρανσυλβανία έχει εδραιώσει τη θέση της στην ποπ κουλτούρα. Υπάρχουν, όμως, πολλά να δείτε στη διαδρομή που ξεκινά από το Cluj και φτάνει ως το Βουκουρέστι σε 643 χιλιόμετρα. Μπορείτε να κάνετε μια στάση στην Sighisoara και επισκεφτείτε το δωμάτιο όπου έμενε ο Βλαντ ο Ανασκολοπιστής ή Βλαντ Δράκουλα, να δείτε τα φρέσκα προϊόντα της αγοράς στο Sibiu και να επισκεφτείτε το υπόγειο θεματικό πάρκο στο Turda Salt Mine. Παραβλέψτε το κάστρο Bran στο Brasov και ανεβείτε (μπορείτε και με ηλεκτρικό αυτοκίνητο) στην κορυφή του βουνού Tampa για ανεπανάληπτη θέα.

Τοπία-όνειρο στη Route One της Ισλανδίας

Route One, Ισλανδία
Το τέλος του καλοκαιριού και οι αρχές φθινοπώρου είναι η καλύτερη εποχή να οδηγήσει κανείς σε αυτόν τον ιδιαίτερο δρόμο-δαχτυλίδι της Ισλανδίας, καθώς τώρα ο πάγος δεν είναι πολύς και υπάρχει ακόμη φως μέχρι πιο αργά, ούτως ώστε να απολαύσετε το υπέροχο σκηνικό της Φύσης. Η διαδρομή ξεκινά και τελειώνει στο Ρέικιαβικ, φτάνοντας τα 1330 χιλιόμετρα και θα σας δώσει μια γερή δόση Ισλανδίας, από παρατήρηση φαλαινών, μέχρι θερμές πηγές και πεζοπορία σε παγετώνα. Στο Golden Circle, που μπορείτε να κάνετε μέσα σε μια μέρα, θα δείτε και αξιοθέατα όπως τη Γαλάζια Λίμνη, τον καταρράκτη Gullfoss και τον πίδακα Strokkur.

Οι αμπελώνες του Bordeaux

Βασκική Ακτή, Γαλλία και Ισπανία
Οι foodies και όσοι ψάχνουν διαδρομές με γαστρονομικό ενδιαφέρον θα λατρέψουν αυτό το road trip. Ξεκινήστε από το Bordeaux, μια από τις πιο διάσημες περιοχές οινικού ενδιαφέροντος του κόσμου και περάστε από τις πρωτεύουσες του surf, Bayonne και Biarritz, πριν περάσετε τα σύνορα με την Ισπανία. Έπειτα από μια μικρή στάση στο San Sebastian που έχει τα περισσότερα εστιατόρια με αστέρι Michelin στον κόσμο, περάστε στο ζωηρό Bilbao, έχοντας διανύσει 333 χιλιόμετρα ομορφιάς και γεύσεων.