Διήμερες αποδράσεις με άρωμα καλοκαιριού

galaksidi
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Έχετε ακόμη την ίδια επιθυμία απόδρασης που είχατε το καλοκαίρι; Αν ναι, βάλτε μπρος για διήμερες αποδράσεις με το αυτοκίνητο, που θα σας κάνουν να ξεφύγετε, χωρίς να ξοδέψετε πολλά.

Γαλαξίδι, για απόδραση που θυμίζει νησί
Θα θέλατε να βρισκόσασταν σε νησί, αλλά δεν θέλετε να προσθέσετε έξοδα πλοίου στο budget της απόδρασης; Κινηθείτε προς το Γαλαξίδι.Η παραθαλάσσια αυτή κωμόπολη του Νομού Φωκίδας αποτελεί έναν προορισμό παντός καιρού και περίστασης, που πάντα δίνει την εντύπωση νησιού, σε μόλις 2-2,5 ώρες από την Αθήνα. Κάντε τη βόλτα σας στα στενά του και απολαύστε τις υπέροχες αυλές στρωμένες με βότσαλα, τα όμορφα μπαλκόνια των αρχοντικών, το λιμάνι, τη θάλασσα, τις προσεγμένες επιλογές διαμονής και τα αρώματα της περιοχής. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το πάρκο με τον τάφο του βασιλιά Λοκρού και τα ερείπια από το τείχος της αρχαίας Οιάνθης, τη σπηλιά στην πλατεία Μάμμα και να περπατήσετε στην παραλία έως τους πρόποδες του λόφου, όπου θα δείτε και το άγαλμα της γυναίκας του ναυτικού, με θέα όλο το Γαλαξίδι. Για μπάνιο, κατευθυνθείτε στο Ανεμοκάμπι, 3 χιλιόμετρα από την πόλη με τη χρυσαφένια αμμουδιά, στην απομονωμένη Ξιδού, στους Άγιους Πάντες και τον Προφήτη Ηλία αν θέλετε κόσμο ή στην Αμμούδα αν θέλετε την ησυχία σας.

Κύμη, για θέα στο Αιγαίο
Με καθαρές παραλίες με διαυγή νερά, πυκνή βλάστηση, έντονη ζωή με ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ και μπαρ, αλλά και όμορφη αρχιτεκτονική, η Κύμη φαντάζει ιδανική απόδραση, τόσο κοντινή, όσο και καλοκαιρινή. Κάντε τα μπάνια σας στην μεγάλη παραλία της Κύμης με την ψιλή άμμο, στην πλαζ Σουτσίνι με τα θαυμάσια πεύκα της, στην Πλατάνα με το ψιλό βότσαλο, αλλά και στις παραλίες του Στομίου, του Άη Γιώργη και της Μουρτερής, με τις απέραντες αμμουδιές. Κι όταν έρθει η ώρα για βόλτα και ξεκούραση, περπατήστε στην πόλη και κάντε μια επίσκεψη στο ναό της Παναγίας Λιαουτσάνισσας, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το τέμπλο και ο άμβωνας είναι έργα του Ιωάννη Χαλεπά, πατέρα του ιδιοφυούς Γιαννούλη Χαλεπά. Βγείτε εκτός πόλης, στο Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και σε μικρή απόσταση στο ερειπωμένο βυζαντινό κάστρο του Αγίου Γεωργίου με την εκπληκτική θέα και στην ιαματική πηγή του Χωνευτικού, και απολαύστε ένα όμορφο διήμερο.

Ακράτα, για οικογενειακή απόδραση
Στα σύνορα Αχαΐας και Κορινθίας, ανάμεσα στο Διακοπτό και το Δερβένι, η Ακράτα δεν είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για απόδραση, παρ’ όλο που είναι οικονομική, κυρίως για οικογένειες. Νοικιάστε δωμάτιο μπροστά στην παραλία για να την απολαύσετε όσο ακόμη είναι καιρός και περάστε δυο μέρες με μπάνιο και βόλτα. Στην κεντρική πλατεία θα βρείτε ταβέρνες για φαγητό και καφέ, ενώ κοντά βρίσκεται και η λίμνη Τσιβλού, στην περιοχή Περιστέρα, αλλά και η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας αν έχετε όρεξη για εκδρομές.

Πύλος, για μεσσηνιακή ομορφιά
Η γραφική Πύλος είναι ιδανική για να θαυμάσετε τη μεσσηνιακή ομορφιά, στην «αγκαλιά» του κόλπου του Ναυαρίνου. Είναι μια υπέροχη παραθαλάσσια κωμόπολη με έντονο νησιώτικο χρώμα και με το ξακουστό φρούριό της να δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού της. Η κεντρική της πλατεία με τα πλατάνια, η Πλατεία των Τριών Ναυάρχων, είναι ένα από τα μέρη που θα σας καθηλώσουν για να πιείτε τον καφέ, το ούζο σας ή να τσιμπήσετε κάτι, προτού αρχίσετε τις εξερευνήσεις σας και το φυσικό κάλλος του κόλπου θα σας ξεκουράσει. Διάσπαρτα στην περιοχή θα βρείτε διάφορα μνημεία της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, ενώ στα 10 χιλιόμετρα προς τα νότια, στη Μεθώνη, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ελλάδας. Έξω από την Πύλο, δίπλα στο χωριό Χαραυγή, σας περιμένει ένας μικρός παράδεισος με λιμνούλες, το Πολυλίμνιο, ενώ και η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, βόρεια της Πύλου, αξίζει μια βουτιά στα υπέροχα νερά της.

Λίμνη Πλαστήρα, για ρομαντική ατμόσφαιρα
Με χρώματα που ακόμη κρατούν κάτι από καλοκαίρι, η λίμνη Πλαστήρα είναι πραγματικά ένα ονειρικό μέρος για να επισκεφτείτε ένα Σαββατοκύριακο, κατά προτίμηση με το έτερον ήμισυ. Το υπέροχο τοπίο της οφείλεται στην τεχνητή λίμνη Μέγδοβα ή Ταυρωπού, η οποία και μετονομάστηκε σε λίμνη Πλαστήρα, σε μια θεόρατη κατασκευή με μήκος 200 μέτρα και ύψος 83 μέτρα. Παρ’ όλο που είναι τεχνητή, έχει αφομοιωθεί πλήρως από το φυσικό περιβάλλον, που την αγκαλιάζει με πυκνά δάση από έλατα και καστανιές. Κάντε το γύρο της λίμνης με το αυτοκίνητο σε μια πραγματικά μαγευτική διαδρομή, σταθείτε στη Μονή της Παναγιάς της Πελεκητής, όπου θα ενθουσιαστείτε με τη μοναδική θέα των φιορδ της λίμνης, επισκεφτείτε τη Μονή Κορώνας, ένα βυζαντινό κάστρο, που λειτούργησε ως μοναστήρι και ως Κρυφό Σχολειό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και περιδιαβείτε στα χωριά με τα πέτρινα σπιτάκια και σημαντικά βυζαντινά μνημεία. Το Μορφοβούνι, το Κρυονέρι, τα Καλύβια Πεζούλας, η Φυλακτή, η Νεράϊδα, το Νεοχώρι, ο Μπελουκομύτης, η Καστανιά και ο Μεσενικόλας είναι μερικά από αυτά που πρέπει να επισκεφτείτε, να μείνετε ή να δοκιμάσετε τις τοπικές νοστιμιές.