Το Παρίσι… κοκκινίζει

uritrottoirs
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Αν και διχάζουν, παρ’ όλ’ αυτά τα νέα ουρητήρια του Παρισιού είναι φιλικά προς το περιβάλλον και αποτελούν μια έξυπνη ιδέα.

Η πόλη του Φωτός έχει… κοκκινήσει λίγο τις τελευταίες ημέρες, με το νέο της «αξιοθέατο», το οποίο δεν είναι άλλο από ουρητήρια. Με κόκκινο χρώμα και περιβαλλοντική διάθεση, τα uritrottoirs, όπως ονομάζονται, είναι άοσμα και φιλικά προς το περιβάλλον, παράγοντας κομπόστ που θα αξιοποιηθεί σε πάρκα και κήπους, από το δημιουργικό γραφείο Faltazi.

Φιλοξενούνται σε γλάστρες λουλουδιών και τα βρίσκει κανείς σε τουριστικά σημεία, όπως στο Ιle Saint-Louis, στη Gare du Nord, στην Παναγιά των Παρισίων, στη Boulevard de Clichy κ.ο.κ., ενώ υπάρχουν και πινακίδες κάποια μέτρα μακριά τους, οι οποίες τα «διαφημίζουν».

Τα ουρητήρια αυτά τοποθετήθηκαν σε περιοχές όπου η δημόσια ούρηση αποτελούσε πρόβλημα, ενώ κάποια έχουν και ιδιαίτερη θέα, π.χ. στον ποταμό Σηκουάνα.

Οι κάτοικοι του Παρισιού, παρ’ όλ’ αυτά, έχουν διχαστεί με την παρουσία τους, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι δεν ταιριάζουν σε ορισμένες ιστορικές γειτονιές.

Το Παρίσι, πάντως, δεν είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη με υπαίθρια ουρητήρια. Το Άμστερνταμ τα έχει εγκαινιάσει εδώ και χρόνια, ενώ το Βέλγιο και η Αυστραλία τα έχουν ήδη δοκιμάσει.