Το Ναυάγιο της Ζακύνθου ανοίγει και πάλι

nauagio-zakunthos
ΤΡΙΤΗ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας και του κόσμου, που είχε παραμείνει κλειστή μετά τις κατολισθήσεις στα μέσα του μήνα, είναι και πάλι ανοιχτή για τους τουρίστες.

Το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες παραλίες της χώρας, με τιρκουάζ νερά, άσπρη άμμο και το κουφάρι ενός πλοίου στη μέση της παραλίας, το οποίο ναυάγησε το 1980 καθώς μετέφερε λαθραία τσιγάρα. Κάθε χρόνο την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες από Ελλάδα και εξωτερικό, στην οποία φτάνουν μόνο μέσω θαλάσσης ή αέρα, καθώς είναι σε δυσπρόσιτο μέρος. Πριν το ναυάγιο του πλοίου ονομαζόταν Άη Γιώργης, αλλά πλέον είναι ευρέως γνωστή ως «Ναυάγιο».

 Στις 13 Σεπτεμβρίου, οι κατολισθήσεις που συνέβησαν και οδήγησαν στον τραυματισμό τουρίστριας από την Τσεχία και έξι ακόμη ατόμων, οδήγησαν στο «κλείσιμο» της παραλίας για κάποιες ημέρες. Από το Σάββατο 22/9, όμως, η παραλία είναι και πάλι ανοιχτή, σύμφωνα με τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Υπάρχουν, βέβαια, προϋποθέσεις για το άνοιγμά της, καθώς τα τουριστικά πλοία μπορούν να «δένουν» μόνο μπροστά από το κουφάρι του πλοίου, όχι όμως στα άκρα της παραλίας. Σύμφωνα με τη μελέτη τεχνικής ομάδας, με επικεφαλής τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, μέχρι να πραγματοποιηθεί λεπτομερής ανάλυση, μπορεί να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ένα μικρό τμήμα της παραλίας, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και με όριο στον αριθμό επισκεπτών.