Τι είναι πιο μολυσμένο από τις τουαλέτες των αεροδρομίων;

toualeta-aerodromio
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα από διαφορετικές επιφάνειες στο αεροδρόμιο και βρήκαν την πιο βρόμικη, η οποία δεν είναι αυτή που νομίζετε.

Στο παρελθόν είχαμε αναφερθεί σε έρευνα που έδειχνε ότι το πιο βρόμικο μέρος ενός αεροπλάνου είναι ο δίσκος κι όχι η τουαλέτα. Πλέον, έρχεται κι άλλη έρευνα να επιβεβαιώσει ότι οι τουαλέτες δεν είναι τόσο επικίνδυνες από άποψη μικροβίων, όσο νομίζουμε.

Σύμφωνα με Φιλανδούς και Βρετανούς επιστήμονες που ανέλυσαν 90 δείγματα από 13 διαφορετικές επιφάνειες και δημοσίευσαν την έρευνά τους στο BioMed Central Infectious Diseases Journal, φαίνεται ότι το 50% των πλαστικών καλαθιών που χρησιμοποιούνται στον έλεγχο ασφαλείας βγήκαν θετικά σε οξέα ιών του αναπνευστικού, αποτελώντας την πιο μολυσμένη επιφάνεια του αεροδρομίου. Η έρευνα έγινε στο αεροδρόμιο Vantaa, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Ελσίνκι σε διάρκεια κάποιων εβδομάδων κατά την περίοδο ιώσεων.

Οι τουαλέτες, από την άλλη, ήταν ανάμεσα στις λιγότερο μολυσμένες επιφάνειες και ο λόγος είναι ότι καθαρίζονται πιο συχνά από άλλα σημεία, που φαινομενικά μοιάζουν πιο καθαρά.

Οι ερευνητές έλεγξαν, μάλιστα, και τον αέρα στους χώρους ελέγχου σε τέσσερις διαφορετικές περιστάσεις. Σε μια από αυτές εντόπισαν αδενοϊό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πλήθος αρρωστιών, όπως βρογχίτιδα και πνευμονία.

Για να είστε όσο πιο ασφαλείς γίνεται, προσέχετε πάντα να διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά και να μην πιάνετε το πρόσωπό σας με αυτά.