Επιστροφή στο καλοκαίρι και τη Σίφνο μέσα από τον φακό του Τάσου Τσουκαλά

sifnos-tsoukalas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Ένα από τα πιο όμορφα νησιά των δυτικών Κυκλάδων, ανάμεσα στη Σέριφο και την Κίμωλο, η Σίφνος μπορεί να είναι κοσμοπολίτικη τον Αύγουστο, αλλά τον υπόλοιπο καιρό ξεδιπλώνει την πιο ήσυχη πλευρά της, τις παραδόσεις της και την αρμονία της. Ας την ανακαλύψουμε μέσα από τις φωτογραφίες του Τάσου Τσουκαλά, ακριβώς όπως θέλουμε να τη θυμόμαστε τον χειμώνα που έρχεται και μας δίνει μια πρώτη γεύση σήμερα.

Είναι σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, με αυθεντική γοητεία, πλούσια ιστορία και πολλές ομορφιές, που φημίζεται τόσο για τις παραλίες, τη βραδινή ζωή και την κοσμοπολίτικη διάθεσή του, όσο και για τα άπειρα μονοπάτια του, που αποτελούν κρυμμένους θησαυρούς για τους πεζοπόρους.

Η καρδιά του νησιού χτυπά στην πρωτεύουσα, την Απολλωνία, κοντά στο κέντρο, η οποία έχει χαρακτηριστεί, μαζί με τους υπόλοιπους κεντρικούς οικισμούς, ως παραδοσιακός και προστατευόμενος οικισμός. Εκεί θα βρείτε νυχτερινή ζωή και εμπορική κίνηση, ενώ στο κεντρικό γραφικό μονοπάτι της προς Καταβατή θα συναντήσετε ενδιαφέρουσες παλιές εκκλησίες, πολλά καταστήματα και κέντρα διασκέδασης.

Το Άνω και Κάτω Πετάλι, δυτικά και ανατολικά της Απολλωνίας αντίστοιχα, είναι για όσους αναζητούν κάτι λιγότερο κοσμοπολίτικο. Στην περιήγησή σας εκεί θα δείτε παραδοσιακά σπίτια, εκκλησίες, την Καταβατή και τον Άγιο Λουκά και φυσικά το γραφικό Κάστρο, που αποτέλεσε πρωτεύουσα της Σίφνου έως το 1836, ενώ σήμερα είναι ο πιο σημαντικός οικισμός του νησιού από αρχαιολογική άποψη.

Πάμε να τη γνωρίσουμε καλύτερα;

Η θέα από το μοναστήρι της παραλίας Πουλάτη με το Κάστρο της Σίφνου στο βάθος.

Στα σοκάκια της Απολλωνίας, που σημαίνει της πόλης αφιερωμένης στον Απόλλωνα και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις λόφους στο κέντρο της Σίφνου.

Άσπρο-μπλε: ο απόλυτος συνδυασμός.

Το Πάνω Πετάλι, το χωριό με την ωραιότερη θέα προς τα ανατολικά.

Η Σίφνος φημίζεται για την αγγειοπλαστική και τα παραδοσιακά κεραμικά της, τα οποία θα βρείτε σε αφθονία στην Απολλωνία.

Kavos Sunrise: το πιο punk μαγαζί του νησιού για πορτοκαλάδα και τεκίλα στο Κάστρο της Σίφνου.

Το μπλε του Αιγαίου που τόσο αναπολούμε στα πρώτα κρύα.

Προς το Κάστρο της Σίφνου, την πιο γραφική περιοχή του νησιού, στα ανατολικά, χτισμένη πάνω σ’ έναν απότομο βράχο με πανοραμική θέα προς το πέλαγος.

Ένα όμορφο και γραφικό οίκημα στο δρόμο προς τη Χρυσοπηγή, με καταπακτή που οδηγεί στη θάλασσα.

Το Μοναστήρι της Χυσοπηγής του 17ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται στο πανέμορφο, ομώνυμο βραχώδες ακρωτήρι.  

Μικροί καλλιτέχνες-έμποροι στα στενά της Απολλωνίας.

Ένα... 90s, κυκλαδίτικο καρτοτηλέφωνο στον Αρτεμώνα, στα βόρεια της Απολλωνίας. Ο Αρτεμώνας είναι το χωριό όπου στην κεντρική πλατεία του τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Κουζίνας «Νικόλαος Τσελεμεντές», προς τιμήν του κορυφαίου σεφ του 20ου αιώνα που γεννήθηκε στο νησί.

Οι πεζοπόροι στο δρόμο για το Παλιό Κάστρο, αξιοποιώντας τα μονοπάτια του νησιού. Αρκεί να ξέρετε ότι η Σίφνος διαθέτει δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών 100 χιλιομέτρων.

Στο βάθος το λιμάνι, οι Καμάρες, το πιο κομβικό σημείο του νησιού και το μεγαλύτερο παραλιακό χωριό.

Τα κεραμικά δεν λείπουν και από την περιοχή του λιμανιού.

Νησιώτικα σοκάκια στις Καμάρες.

Το εκκλησάκι Επτά Μαρτύρων όπως φαίνεται από το Κάστρο της Σίφνου. Απέναντι η Πάρος και η Αντίπαρος.

Ατενίζοντας την απεραντοσύνη μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Λίγα λόγια για τον Τάσο Τσουκαλά
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978.

Η ενασχόληση του με την φωτογραφία ξεκίνησε τελείως ερασιτεχνικά, με διάφορες κόμπακτ οικογενειακές φωτογραφικές με φιλμ, συντροφεύοντάς τον στις εφηβικές του διακοπές.

Tο 2003 παρακολουθεί τα διετή σεμινάρια φωτογραφίας του Δήμου Ζωγράφου (1 χρόνο πρακτική σκοτεινού θαλάμου) με δασκάλους τον Νίκο Ανδρικόπουλο και τον Νίκο Δημολίτσα.

Έχει λάβει μέρος σε 5 ομαδικές εκθέσεις (Ash in Art 2004, Ομαδική Αποφοίτων Ζωγράφου -Βίλα Βουγά- 2007, Basement Art Gallery 2007, Vault Theatre/30 χρόνια Ζωγράφου 2012, Gallery Art Zone 2018).

Περισσότερες φωτογραφίες του Τάσου Τσουκαλά, μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω link.

https://www.tasostsoukalas.com

https://500px.com/ttsoukalas1978

https://www.instagram.com/tasos_tsoukalas_photos_/

https://www.facebook.com/tsoukalasphotos/?hc_ref=ARQ0xYhIZvZBV24HSwmx7-EM8If024jf4y9yIZT8dQLn3MoBznU4vrj-DyaIr_hxh1E

https://www.flickr.com/gp/61206119@N05/9awM7a

Επιμέλεια: ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ