Bασιλικό ντεκόρ στα γαλλικά τρένα για τις Βερσαλλίες

basiliko-ntekor-sta-gallika-trena-gia-tis-bersallies

ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Μπορεί εξωτερικά να μοιάζουν με οποιαδήποτε άλλα βαγόνια τρένου, όμως το εσωτερικό του τρένου που μεταφέρει τους επισκέπτες από το Παρίσι, στα μεγαλοπρεπή ανάκτορα των Βερσαλλιών, είναι πραγματικά… βασιλικό!

Μια ξεχωριστή και πρωτότυπη ιδέα για να προωθήσουν τις επισκέψεις στα ανάκτορα των Βερσαλλιών –και όχι μόνο- είχαν οι υπεύθυνοι των ανακτόρων, σε συνεργασία με το σιδηροδρομικό δίκτυο SNCF: διακόσμησαν το εσωτερικό των βαγονιών, ακολουθώντας την αντίστοιχη διακόσμηση των φημισμένων παλατιών!

Με ένα σχετικά χαμηλό αντίτιμο για εισιτήριο, το τρένο που κάνει τη διαδρομή Παρίσι-Βερσαλλίες (περίπου 20 χλμ.), επιφυλάσσει εδώ και λίγο καιρό, βασιλική… υποδοχή στους επιβάτες του.

Η πρώτη από τις πέντε άμαξες, είναι διακοσμημένη με αντίγραφα των παγκοσμίου φήμης αιθουσών του βασιλικού ανακτόρου, της βιβλιοθήκης και άλλων χώρων, ενώ και τα υπόλοιπα τρένα έχουν ανάλογες διακοσμήσεις. Εντυπωσιακά έργα ζωγραφικής και γλυπτά χρυσαφένια στολίδια, διακοσμούν τους διαδρόμους, ενώ ακόμη και η οροφή του τρένου έχει περίτεχνα σχέδια. Άλλες βελτιώσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας «εικονικής» βιβλιοθήκης σε ένα από τα βαγόνια.

Οι ανακαινίσεις έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν με επτά διαφορετικές περιοχές του βασιλικού κάστρου και της γύρω περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της αίθουσας καθρεπτών (Hall of Mirrors), της πινακοθήκης των μαχών (Gallery of Battles) και των διαμερισμάτων της Μαρίας Αντουανέτας (Marie-Antoniette Εstate).

Η γραμμή μεταφέρει περίπου 550.000 επιβάτες κάθε μέρα, το 10% της κίνησης του περιφερειακού σιδηροδρομικού δικτύου, εν μέρει χάρη στους τουρίστες που επισκέπτονται το παλάτι του βασιλιά Ήλιου.

Πολλοί συνήθιζαν να μπερδεύουν τον σωστό σταθμό για τις Βερσαλλίες (Versailles-Rive Gauche) και να κατεβαίνουν κατά λάθος στο σταθμό Versailles-Chantiers, που όμως βρίσκεται αρκετά μακριά από το παλάτι και τους κήπους του. Όμως η προσθήκη της λέξης «Château» στην σωστή στάση και η νέα διακόσμηση των βαγονιών, δεν αφήνει πλέον περιθώρια για λάθη.

Επιπλέον, οι υπεύθυνοι πιστεύουν ότι με τη νέα τους όψη, τα βαγόνια θα αποθαρρύνουν ίσως τους επίδοξους βανδαλιστές.

Φωτογραφίες: SNCF.