Σε ποια νησιά θα μπορούσαμε να ζήσουμε και τον χειμώνα;

kerkura-xlomos-xeimonas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Τα επισκεπτόμαστε το καλοκαίρι για να κάνουμε τα μπάνια μας και να ζήσουμε για λίγο σε νησιώτικο φόντο. Θα περνούσαμε, όμως, ποτέ τον χειμώνα σε κάποιο από αυτά; Στα παρακάτω θα το σκεπτόμασταν σοβαρά.

Σίγουρα δεν θα βρείτε στους δρόμους τους τα πλήθη κόσμου που είχατε συνηθίσει το καλοκαίρι, αλλά παρ’ όλ’ αυτά πρόκειται για νησιά που λόγω μεγέθους και πληθυσμού, διατηρούν τη «ζωή» τους και τον χειμώνα, ενώ δεν θα σας δυσκολέψουν με τα ακτοπλοϊκά.

Κέρκυρα
Περπατώντας στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης θα διαπιστώσετε ότι το Νησί των Φαιάκων τον χειμώνα δεν έχει καμία σχέση με την καλοκαιρινή, αφού θα αντικρίσετε άδειους δρόμους, με ελάχιστο κόσμο. Το νησί παρ’ όλ’ αυτά μετρά πάνω από 100 χιλιάδες κατοίκους, που σημαίνει ότι δεν ερημώνει και διαθέτει όλα τα απαραίτητα, από σούπερ μάρκετ, μέχρι νοσοκομεία. Η ιταλική του φινέτσα διατηρείται όλη τη χρονιά, παίρνοντας άλλη ατμόσφαιρα τον χειμώνα, πιο βαριά, ενώ οι Ιταλοί και άλλης εθνικότητας τουρίστες που «πετάγονται» για ένα ολιγοήμερο ταξίδι, δε λείπουν. Με τη μεγάλη πλατεία της πόλης, τις κομψές καμάρες, το περίφημο «Λιστόν» και το πλακόστρωτο, θα σας «κλέψει» την καρδιά και τον χειμώνα, ενώ οι εκδρομές στα νότια στο γραφικό Γαστούρι, στη Λευκίμμη που είναι γνωστή και για το γλυκόπιοτο κρασί της, στο χωριό Πέλεκας στα δυτικά κ.ο.κ. θα σας κρατήσουν σε εγρήγορση.

Κεφαλονιά
Το άλλο μεγάλο νησί του Ιονίου παραμένει ζωντανό τον χειμώνα, τουλάχιστον στην πρωτεύουσα του, το Αργοστόλι, με την τεράστια πλατεία και τα διάφορα τουριστικά μαγαζιά και εστιατόρια. Το κλίμα της είναι βροχερό ατή την εποχή, αλλά όταν βγαίνει ο ήλιος μπορείτε να κάνετε τις εκδρομές σας στο «αντίπαλο» Ληξούρι, να πάτε μέχρι το απομακρυσμένο Φισκάρδο, να δείτε την Άσσο σε χειμωνιάτικο φόντο, τον Μύρτο αγριεμένο όσο ποτέ και να πάτε στην τουριστική Σάμη μια παραλιακή βόλτα. Το διάσημο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου σας περιμένει για μια περιήγηση, ενώ αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να εξερευνήσετε και τον Αίνο, το ψηλότερο βουνό του νησιού που μετρά υψόμετρο 1.628 μέτρα και αποτελεί εθνικό δρυμό από το 1962. Κι αν χρειαστεί, υπάρχει νοσοκομείο στην πρωτεύουσα, για κάθε επείγουσα και μη κατάσταση.

Σύρος
Μπορεί να έχει τα νησιώτικά της σημεία, αλλά επειδή ακριβώς φέρνει και σε κάτι από πόλη, είναι το νησί που δεν θα σας φανεί παράταιρο να… ξεχειμωνιάσετε. Με 21 χιλιάδες κατοίκους, το σίγουρο είναι ότι θα σας εξασφαλίσει καλή παρέα, όσο θα τριγυρνάτε στα αριστοκρατικά σοκάκια της Ερμούπολης, της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, θα απολαμβάνετε τα κουτούκια στην Άνω Συρο, θα περιπλανιέστε στην Ντελαγκράτσια ή θα παρακολουθείτε παραστάσεις στο θέατρο «Απόλλων». Το σίγουρο είναι ότι το νησί δεν θα σας αφήσει εύκολα να βαρεθείτε.

Νάξος
Το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων… ποτέ δεν πεθαίνει και σε αυτό βοηθούν οι περίπου 18 χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοί του που ζουν και εργάζονται εκεί 365 μέρες το χρόνο. Στη Χώρα θα βρείτε κάθε είδους άνεση, από εστιατόρια και σούπερ μάρκετ, ενώ το νοσοκομείο του νησιού βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο, από το λιμάνι προς τα χωριά. Αξίζει, όμως, να επισκεφτείτε και την ορεινή της πλευρά προς κάποιο από τα πανέμορφα χωριά της, όπως την Απείρανθο, την Κόρωνο, τον Λειώνα, τη Μουτσούνα, την Κωμιακή, τον Απόλλωνα, τον Δανακό, όπου εκτός από φιλόξενους ντόπιους θα βρείτε και κάποια καφενεία και εστιατόρια ανοιχτά για χειμερινή χαλάρωση.

Μύκονος
Το κοσμοπολίτικο νησί των ανέμων, τον χειμώνα αλλάζει πρόσωπο και γίνεται πιο μοναχικό, με έρημα σοκάκια στη Χώρα, χωρίς τουρίστες και αρκετά μαγαζιά κλειστά, κάτι που δεν θα πιστέψει εύκολα όποιος την έχει δει καλοκαίρι. Είναι ιδανική για όσους δεν αντέχουν το σπρώξιμο στα στενάκια, τους παπαράτσι, την τελευταία λέξη της μόδας να περνά δίπλα τους κάθε στιγμή της ημέρας και τη φασαρία από τα μαγαζιά και προτιμούν να την εξερευνήσουν στην ήρεμή της βερσιόν, όταν φιλοξενεί μόνο τους 10 χιλιάδες κατοίκους της, με τη νησιώτικη καθημερινότητά τους. Χωρίς Cavo Paradiso και Super Paradise θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε την πολύ προσεγμένη Χώρα της, τους μύλους, τα Ματογιάννια, να δείτε την Παναγιά Παραπορτιανή, το Μοναστήρι Παναγιάς Τουρλιανής και να χαλαρώσετε για καφέ ή φαγητό σε τιμές που σίγουρα θα είναι μειωμένες σε σχέση με την καυτή σεζόν του καλοκαιριού.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ