Τι ομορφιές κρύβει η Στερεά Ελλάδα;

araxoba
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Πηγαίνουμε ταξίδι, αλλά όχι πολύ μακριά. Παραμένουμε στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Στερεάς Ελλάδας και την ανακαλύπτουμε μέσα από όμορφες κωμοπόλεις και χωριά.

Αράχωβα, για κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα
Τα καλοκαίρια την παραμελούμε, τους χειμώνες, όμως, επιστρέφουμε σε αυτήν, αφού αποτελεί το δυνατό χαρτί του Παρνασσού και ενδείκνυται τόσο για sightseeing, όσο και για νυχτερινή ζωή ή χαλάρωση. Σκαρφαλωμένη στα 968 μέτρα στις νότιες πλαγιές του βουνού, διαθέτει διάφορα αξιοθέατα, όπως το περίφημο Ρολόι που κατέρρευσε και ανακατασκευάστηκε το 1966 και το Ηρώο του Καραϊσκάκη. Τα πέτρινα σπίτια της και τα πλακόστρωτα δρομάκια της της χαρίζουν μια διαφορετική, χειμερινή ατμόσφαιρα, ενώ οι επιλογές διασκέδασης είναι αρκετές για όσους δεν θέλουν να κοιμούνται νωρίς… Μην χάσετε μια βόλτα και στους Δελφούς που απέχουν μόλις 10 χιλιόμετρα και θα σας φέρουν σε επαφή με το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου.

Καρπενήσι, για νόστιμες αποδράσεις
Με εύκολη πρόσβαση από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και με χιονοδρομικό κέντρο 12 χιλιόμετρα έξω από την πόλη για όταν πέσουν τα πρώτα χιόνια, το Καρπενήσι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για χειμερινή, αλλά και καλοκαιρινή απόδραση. Με αναπτυσσόμενες τουριστικές υποδομές και δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες και χαλάρωση, αλλά και με ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή, το Καρπενήσι δεν θα σας αφήσει να βαρεθείτε. Καθίστε στην κεντρική πλατεία με τον πλάτανο και απολαύστε εκλεκτά εδέσματα στις γύρω ταβέρνες, κοντοσούβλι και κοκορέτσι, λουκάνικα, τοπικά κρέατα, προσούτο, τσαλαφούτι (από πρόβειο γάλα) καθώς και τις τοπικές, νόστιμες πίτες, πέστροφα και κοκκινιστά μανιτάρια. Κι αφού τελειώσετε, κατευθυνθείτε στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης, στον καταπράσινο λόφο, με το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, από όπου μπορείτε να απολαύσετε εντυπωσιακή θέα προς την πόλη και το Βελούχι.

Γαλαξίδι, για ησυχία και άρωμα νησιού
Σε περίπου 2-2,5 ώρες μακριά από την Αθήνα, θα αρχίσει να ξεδιπλώνετε μπροστά σας το Γαλαξίδι, μια όμορφη πόλη της Φωκίδας, που έχει χτιστεί στο αριστερό τμήμα του κόλπου της Ιτέας. Τα τεράστια πέτρινα αρχοντικά, τα καπετανόσπιτα, τα θαλασσοδαρμένα μπλακόνια, οι βοτσαλωτές αυλές και τα λιθόστρωτα δρομάκια θα σας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και θα σας κάνουν να θέλετε συνεχώς να πηγαίνετε βόλτες. Περάστε από την εκκλησία του Αγίου Νικόλα, προστάτη των καπεταναίων του Γαλαξιδίου, στο ψηλότερο σημείο της πόλης, για να θαυμάσετε τη θέα από ψηλά, φωτογραφηθείτε στο ηλιακό ρολόι, στο προαύλιο της Αγίας Παρασκευής και αν θέλετε να συστηθείτε με το παλιό Γαλαξίδι, περπατήστε στα λεγόμενα «καντούνια», επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό, το Λαογραφικό και το Ναυτικό Μουσείο και έπειτα κάντε μια επίσκεψη στα παραλιακά ταβερνάκια για φρέσκο ψάρι, ντόπιο κρέας, φορμαέλα και φέτα Παρνασσού.

Παύλιανη, για φύση στο φουλ
Θα τη βρείτε «φωλιασμένη» μέσα σε ένα πυκνό ελατοδάσος, στις πλαγιές της Οίτης να ατενίζει τον ορίζοντα σε κάτι παραπάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο και σε μόλις 2,5 ώρες μακριά από την Αθήνα, σας υπόσχεται να σας μεταφέρει σε έναν επίγειο παράδεισο. Εκεί θα συναντήσετε την Άνω και την Κάτω Παύλιανη, οικισμοί πολύ κοντινοί μεταξύ τους, όπου θα βρείτε το περίφημο μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες της μάχης της Παύλιανης το ‘42. Το πέτρινο Μουσείο Υδροκίνησης, η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και το ψυχαγωγικό πάρκο «κρυμμένο» μέσα στο δάσος είναι μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε και αν είστε πιο δραστήριοι, να περιηγηθείτε στα μονοπάτια της Οίτης, κάνοντας πεζοπορία ή απλώς τη βόλτα σας.

wikipedia.org
Αλίαρτος, για αρχαία αίσθηση
Η Αλίαρτος, στο κέντρο του Νομού Βοιωτίας, αποτελεί ένα πανέμορφο μέρος, με πληθυσμό που ξεπερνά τους 6 χιλιάδες κατοίκους και έχει σημειώσει σημαντική αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες. Δυτικά της σημερινής κωμόπολης βρισκόταν και η ομώνυμη αρχαία πόλη, από την οποία σήμερα διασώζονται τμήματα του τείχους της αρχαίας ακρόπολης. Κι αφού την επισκεφτείτε και έπειτα εξερευνήσετε τις πεδιάδες, τη φύση, τα δρομάκια, το πάρκο με τα αγγλικά σπίτια και τους υπόλοιπους σημαντικούς συνοικισμούς της περιοχής, μπορείτε να απολαύσετε τις τοπικές νοστιμιές της σε κάποια από τις πολλές ταβέρνες και εστιατόριά της.