Η Βενετία μοιράζει… πρόστιμα

benetia
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Αν ετοιμάζετε ταξίδι προς την ιδιαίτερη Βενετία, πρέπει να ξέρετε ότι ο δήμαρχος της πόλης πρότεινε κάποιες απαγορεύσεις που αφορούν το πού μπορεί να κάθεται κάποιος στην πόλη, με τα πρόστιμα να ανέρχονται έως και... 500 ευρώ.

Ο Δήμαρχος Luigi Brugnaro της Βενετίας κατέθεσε μια πρόταση απαγόρευσης του… να κάθονται τουρίστες και ντόπιοι όπου βρουν στην πόλη, η οποία πρόκειται να ψηφιστεί μέσα στον μήνα. Αν περάσει, οι τουρίστες που δεν υπακούν στους κανόνες θα πληρώνουν πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ.

Αν και ήδη απαγορεύεται στους τουρίστες να κάθονται σε κάποια μέρη της Βενετίας, όπως στην Πλατεία Αγίου Μάρκου και στα σκαλιά της Γέφυρας Rialto, όπως και το να κάνουν δημόσια πικ νικ, να πετούν σκουπίδια, να φορούν μαγιό, να ταΐζουν περιστέρια, να κάνουν ποδήλατο οπουδήποτε στη Βενετία, κάμπινγκ, γκράφιτι ή ακόμη και να αγοράζουν από παράνομους πωλητές, πλέον οι απαγορεύσεις πάνε παραπέρα.

Ο λόγος είναι ότι η Βενετία θεωρείται μια μοναδική πόλη, αλλά παραμένει σημαντική και εύθραυστη. Γι’ αυτό όσοι την επισκέπτονται πρέπει να γνωρίζουν τους κανόνες, ώστε να παραμείνει όπως πρέπει.

Οι ακτιβιστές, βέβαια, έχουν διαφορετική άποψη, οι οποίοι πιστεύουν ότι δεν είναι κακό να καθίσει ένας νέος που δεν έχει πολλά χρήματα για εστιατόρια και να φάει ένα σάντουιτς στα σκαλιά. Αυτό που πρέπει χρειάζεται ένα όριο είναι στα διαμερίσματα που μπαίνουν στην τουριστική αγορά.

Αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι προς τα εκεί, χαρακτηριστικά να σας πούμε, πάντως, ότι τι να καθίσετε σε απαγορευμένα σημεία και να φάτε ή να πιείτε κάτι θα σας κοστίσει 200 ευρώ, το να περπατήσετε topless ή με μαγιό στην πόλη επίσης 200 ευρώ, το κολύμπι σε κανάλια 450 ευρώ, η χρήση ποδηλάτου 100 ευρώ, το τάισμα πουλιών 50-200 ευρώ, το κάμπινγκ 50 ευρώ, ενώ η αγορά από μικροπωλητή χωρίς άδεια, μπορεί να κοστίσει από 100 έως 7 χιλιάδες ευρώ.

Η Βενετία, βέβαια, δεν είναι η μοναδική πόλη που προσπαθεί να βάλει όρια στην τουριστική συμπεριφορά. Οι αρχές της Φλωρεντίας πρόσφατα απαγόρευσαν από τους επισκέπτες να τρώνε fast food στο πεζοδρόμιο και στις εισόδους καταστημάτων σε ορισμένα σημεία της πόλης. Τα πρόστιμα κι εκεί διόλου ευκαταφρόνητα, αφού φτάνουν μέχρι και τα 500 ευρώ.