Τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα (και πώς να γλιτώσετε τις ουρές)

puramides
ΤΡΙΤΗ, 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ταξιδιωτών: αυτοί που θέλουν να περάσουν πρώτα από όλα τα δημοφιλή αξιοθέατα, πριν περάσουν στα πιο αντισυμβατικά ταξίδια κι αυτοί που προτιμούν να δουν όλο τον υπόλοιπο κόσμο, μακριά από ουρές και πλήθη. Όπου κι αν ανήκετε, καλό είναι να ξέρετε τα παρακάτω, είτε για να τα επισκεφτείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είτε για να τα αποφύγετε.

Πυραμίδες της Γκίζας, Κάιρο
Καθημερινά, περίπου 5 χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν στην έρημο της Αιγύπτου για να δουν τις περίφημες Πυραμίδες. Παρ’ όλο που μπορείτε να γλιτώσετε τα πλήθη και να κάνετε μια βόλτα με καμήλα ή ακόμη και να πετάξετε πάνω από τις πυραμίδες με ελικόπτερο, για να τις δείτε από κοντά η μοναδική σας επιλογή είναι να ενσωματωθείτε στα πλήθη. Η δεύτερη καλύτερή σας επιλογή είναι να πάτε νότια στην έρημο και να δείτε την πυραμίδα του Ζοζέρ, η οποία βγαίνει λίγο εκτός της έντονης οχλαγωγίας.

Ταζ Μαχάλ, Ινδία
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Ινδία είναι μια χώρα πυκνοκατοικημένη, γι’ αυτό το Ταζ Μαχάλ δεν γίνεται να αποτελεί εξαίρεση. Αν είστε περιπετειώδεις τύποι, επιχειρήστε να περάσετε στην άλλη πλευρά του ποταμού Γιαμούνα, έτσι ώστε να απαθανατίσετε το αξιοθέατο πανοραμικά. Οι άσχημες οσμές δεν λείπουν από την περιοχή, αλλά τουλάχιστον θα βρίσκεστε μακριά από την πολυκοσμία.

Παλιά Πόλη, Πράγα
Βρίσκεται σίγουρα ψηλά στη λίστα των πιο δημοφιλών προορισμών της Ευρώπης, με την παραμυθένια ατμόσφαιρά της, τα πλακόστρωτα δρομάκια της και τους χιλιάδες τουρίστες να «χαλάνε» όλη την προηγούμενη εικόνα της μεσαιωνικής Παλιάς Πόλης. Για να γλιτώσετε από τα πλήθη, περάστε τον ποταμό Μολδάβα και περιπλανηθείτε σε ένα από τα πολλά, όμορφα πάρκα της απέναντι όχθης. Θα δείτε πιο ξεκάθαρα τον ορίζοντας της πόλης και γοτθικά καμπαναριά να εκτείνονται στο βάθος.

Απαγορευμένη Πόλη, Πεκίνο
Παρ’ όλο που για αιώνες ήταν κλειστή για τον κόσμο, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή των πιο δημοφιλών τουριστικών ατραξιόν του κόσμου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πόλη–ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας, που απαρτίζεται από περισσότερα από 1000 κτίρια και συμβολίζει τον αυτοκράτορα ως γιο του ουρανού. Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης του Πεκίνου και σήμερα θα βρει κάποιος ακόμη και... Starbucks στα τείχη της. Για να αποφύγετε τις ουρές, αν βρεθείτε ποτέ προς τα εκεί, προσπαθήστε να βρίσκεστε εκεί τουλάχιστον 30 λεπτά πριν ανοίξει τις πόρτες και προτιμήστε να δείτε πρώτα τα πιο διάσημα σημεία της.

Παναγιά των Παρισίων, Παρίσι
Αν ψάχνετε την ηρεμία σας, σίγουρα δεν θα τη βρείτε σε αυτόν τον πανέμορφο μητροπολιτικό ρωμαιοκαθολικό ναό της πόλης του Παρισιού, που αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία γοτθικού ρυθμού. Το αξιοθέατο αυτό κοσμούν υπέροχα γλυπτά, εντυπωσιακά βιτρό-παράθυρα και η ατμόσφαιρά του προκαλεί σίγουρα δέος στον επισκέπτη. Γι’ αυτό και άλλωστε οι τουρίστες δεν το προσπερνούν. Αν θέλετε να γλιτώσετε λίγο από τις ορδές κόσμου, προτιμήστε να το επισκεφτείτε σε ώρα λειτουργίας.

Stonehenge, Αγγλία
Αν σκοπεύατε να δείτε επιτέλους από κοντά το αξιοθέατο που φιγουράρει σε όλα τα βιβλία αγγλικών, θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας και… κιάλια. Χωρίς άδεια, πλέον δεν μπορεί κανείς να πλησιάσει το αξιοθέατο, καθώς λόγω του υπερβολικού ζήλου που έδειχναν οι τουρίστες, οι αρχές αποφάσισαν να τους απομακρύνουν.

Καταρράκτες Νιαγάρα, Καναδάς/ΗΠΑ
Κάποτε θεωρούνταν μια ρομαντική απόδραση, αλλά η εμπορευματοποίηση του μέρους και η ταχεία ανάπτυξη των τουριστικών δομών, ειδικά στην καναδική πλευρά, έχει οδηγήσει πολλούς στο ερώτημα αν τελικά θέλουν πραγματικά να δουν τους καταρράκτες από κοντά. Το πάρκινγκ και η αναμονή σε ουρές είναι ατελείωτα, μειώνοντας την ευχαρίστηση της απόλαυσης των καταρρακτών.

Κανάλια Βενετίας
Μια βόλτα με τη γόνδολα στα κανάλια της ιδιαίτερης αυτής πόλης είναι σίγουρα από τη μία ρομαντική, από την άλλη όμως ίσως να μην αξίζει τα λεφτά της. Υπολογίστε ότι τα 40 λεπτά βόλτας κοστίζουν περίπου 85 ευρώ, που σημαίνει ότι πρέπει να έχετε γερό budget για να την απολαύσετε. Αν παρ’ όλ’ αυτά ήταν πάντα το όνειρό σας να το κάνετε, είναι σίγουρα ένας ωραίος τρόπος να δείτε την πόλη. 

Times Square, Νέα Υόρκη
Είναι πασίγνωστη, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια διασταύρωση γεμάτη με διαφημίσεις νέον και πεζοδρόμια, όπου ο κόσμος χωράει μετά βίας. Όπως και με άλλα δημοφιλή μέρη, το καλύτερο είναι να την επισκεφτείτε πολύ νωρίς το πρωί, μήπως καταφέρετε και τη δείτε χωρίς υπερβολικά πολύ κόσμο.