Ταξίδι σε δέκα όμορφες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

edessa
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Φεύγουμε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και κάνουμε τουρ στη Βόρεια Ελλάδα, με στάσεις σε δέκα πόλεις που έχουν πολλές ομορφιές να μας αποκαλύψουν.

Έδεσσα, η πόλη του νερού
Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Βέρμιο, με καταπληκτική θέα στον κάμπο, με άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση, αλλά και με μεγάλη ιστορική κληρονομιά, η Έδεσσα είναι ιδανική απόδραση για κάτι ξεχωριστό. Τα δάση του Βόρα κατηφορίζουν μέχρι την πόλη, ενώ ποτάμια διασχίζουν κάθε της γειτονιά και οι διάσημοι καταρράκτες της αποτελούν ένα εντυπωσιακό θέαμα για μικρούς και μεγάλους.

Θεσσαλονίκη, η όμορφη συμπρωτεύουσα
Στα περίπου 500 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που με τη χαλαρότητά της ενθουσιάζει τους επισκέπτες της. Σύμφωνα με έρευνα, μάλιστα, της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την εταιρεία GBR Consulting, το 97% των επισκεπτών της, την προτείνει σε φίλους και γνωστούς ως προορισμό, είτε την επισκέπτεται για δουλειά, είτε για αναψυχή.

Αλεξανδρούπολη, η άκρη της Ελλάδας
Μια από τις νεότερες πόλεις της χώρας μας, η Αλεξανδρούπολη απέχει 800 χιλιόμετρα από την Αθήνα και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν ψαροχώρι. Ο επιβλητικός φάρος της στο λιμάνι είναι και το σήμα κατατεθέν της, ενώ η θάλασσα, είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι, πάντα γοητεύει.

Ξάνθη, η αρχόντισσα της Θράκης
Στην αγκαλιά της Ροδόπης, η Ξάνθη φημίζεται για το καρναβάλι της, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που έχει κάποιος να δει στα 700 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Η Παλιά Πόλη με τα αρχοντικά, τα μουσεία, τα μοναστήρια, οι εκκλησίες και τα πολιτιστικά της κέντρα θα σας κρατήσουν ευχάριστα απασχολημένους. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στο βυζαντινό κάστρο, στην κορυφή του λόφου για να θαυμάσετε τη θέα της πόλης.

Καβάλα, η καλλονή της Μακεδονίας
Είναι μια από τις πιο μεγάλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές της οροσειράς Σύμβολο, με μοναδική θέα στη θάλασσα και θεωρείται μια από τις ομορφότερες και πιο γραφικές πόλεις της Ελλάδας. Ο λόγος είναι η μοναδική της φυσιογνωμία, η προνομιακή τοποθεσία της και η ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα.

Σέρρες, συνδυασμός αστικού και φυσικού περιβάλλοντος
Mόλις 80 χλμ. βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, οι Σέρρες σήμερα αποτελούν ένα σύγχρονο αστικό κέντρο με όμορφα κτίρια και τοπία, φαρδείς δρόμους και πλατείες, αλλά και μια «ζωντανή» πόλη με πολλούς φοιτητές. Ένα από τα παλαιότερα τουρκικά κτίσματα που βρίσκεται στο κέντρο της είναι το Μπεζεστένι, που πιθανότατα κτίσθηκε το 1385 και πήρε το όνομά του από την αραβοπερσική λέξη Μπεζεστένι που σημαίνει αγορά υφασμάτων.

Δράμα, με ρίζες στην προϊστορία
Από τους προϊστορικούς κιόλας χρόνους, η περιοχή της Δράμας φαίνεται πως είχε πληθυσμό που κατοικούσε στον οικισμό Αρκαδικού. Σήμερα αποτελεί μια όμορφη πόλη, πλούσια σε αξιοθέατα, πολιτιστικά δρώμενα και φυσικό περιβάλλον, περίπου 650 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Το όνομά της προέκυψε από το «Υδράμα»-«Δύραμα» και προέρχεται από τα άφθονα νερά που αναβλύζουν στην περιοχή.

Βέροια, μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ελλάδας
Μπορεί να αποτελεί μια παλιά πόλη, αλλά σίγουρα έχει σύγχρονο αέρα. Γνωρίστε τη μέσα από τις παραδοσιακές συνοικίες της, από τις οποίες οι πιο γνωστές που διασώζονται σήμερα είναι η εβραϊκή και η χριστιανική και μην παραλείψετε μια βόλτα στην πιο χαρακτηριστική πλατεία της πόλης με το διώροφο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου, την πλατεία Ωρολογίου. Όσοι θέλετε να έρθετε σε πιο άμεση επαφή με τη φύση, το καταπράσινο πάρκο Ελιάς, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης ενδείκνυται για έναν όμορφο και ήρεμο περίπατο.

Φλώρινα, η πόλη του χιονιού
«Σκαρφαλωμένη» σε υψόμετρο 680 μέτρων, η πόλη της Φλώρινας βρίσκεται ανάμεσα σε λίμνες και βουνά, με φυσικές ομορφιές που μαγεύουν. Η γεωγραφική θέση της πόλης της δίνει και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, καθώς είναι «πνιγμένη στο πράσινο», στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα και συχνά το χειμώνα καλύπτεται από χιόνι. Η αρχιτεκτονική της είναι νεοκλασικής και μακεδονικής τεχνοτροπίας, επηρεασμένη από στοιχεία του τοπικού πολιτισμού, ενώ πολλά από τα κτίσματά της ανάγονται στην εποχή της τουρκοκρατίας.

Κοζάνη, η νόστιμη
Η Κοζάνη είναι η πόλη των αρχοντικών και των βυζαντινών κάστρων, αλλά και η πόλη με την πιο ξακουστή τυρόπιτα, τα γλυκά κρασιά και τον βαθυκόκκινο κρόκο. Έχει να επιδείξει πολλά εδέσματα και λιχουδιές, από τυροκομικά προϊόντα και αλλαντικά, μέχρι κρασί και τσίπουρο και από σαφράν και γλυκάνισο, μέχρι φρούτα και μαρμελάδες από τον Βελβεντό, μανιτάρια και κάστανα από τη μακεδονική γη. Σπεσιαλιτέ τους, τα γιαπράκια (χοιρινοί ντολμάδες, με ρύζι και μπαχαρικά, τυλιγμένοι σε λάχανο τουρσί), τα τσουκαλάκια, που θυμίζουν στιφάδο και το μπουμπάρι, δηλαδή μεζές από γεμιστή κοιλιά με ρύζι, χοιρινό κιμά και συκώτι.