Απόδραση σε χωριά της Πελοποννήσου που τους πάει το φθινόπωρο

stemnitsa
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για εξορμήσεις, με όλα τα χρώματα της φύσης να παίρνουν τις κιτρινωπες αποχρώσεις της εποχής. Για να το ζήσουμε στα καλύτερά του, βάζουμε πρώτη για Πελοπόννησο και περιφερόμαστε σε έξι όμορφα χωριά της, το καθένα διαφορετικό και όλα μαζί πλούσια σε φύση και χρωματιστές εικόνες.

Στεμνίτσα, για παράδοση στο φουλ
Ο παραδοσιακός αυτός οικισμός της Αρκαδίας, είναι γεμάτος έλατα, φαράγγια, ξύλο και πέτρα, ενώ φημίζεται για τις μεταβυζαντινές εκκλησίες του. Περάστε από τη Μονή Προδρόμου με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες του Θεοφάνη Κρητικού και μην παραλείψετε μια στάση στις Πηγές των Αθανάτων, όπου… λούστηκε μικρός ο Δίας σύμφωνα με τον Παυσανία. Οι λάτρεις της γαστρονομίας, μην φύγετε από το χωριό αν δεν προμηθευτείτε δίπλες, γαλακτομπούρεκο και μέλι από το εργαστήριο παραδοσιακών γλυκών του χωριού.

Καρδαμύλη, ο «κρυμμένος» θησαυρός της Έξω Μάνης
Στην ανατολική άκρη του μεσσηνιακού κόλπου, παραθαλάσσια και γεμάτη αντιθέσεις, η Καρδαμύλη εκτείνεται σε μια πανέμορφη περιοχή στη νότια Πελοπόννησο, γεμίζοντας το μάτι χρώματα: από κρυστάλλινα γαλάζια νερά, μέχρι μεγαλόπρεπα κυπαρίσσια, άγριους ελαιώνες, καταπράσινες πλαγιές και απόμακρα χιονοσκέπαστα βουνά. Η αρχιτεκτονική των κτιρίων της έχει τις ρίζες της στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ από την περιοχή δεν λείπουν τα παλιά σπίτια και πυργόσπιτα, τα γραφικά στενάκια και οι όμορφες γωνιές. Το χωριό άρχισε να ευημερεί πριν από εκατό χρόνια περίπου, στηριζόμενο οικονομικά στην τοπική παραγωγή ελαιολάδου, στο παλαιό μικρό εργοστάσιο σαπουνιών και στην έντονη κινητικότητα του μικρού λιμανιού.

wikipedia.org
Καστανιά, κοντά στην κοιλάδα του Φενεού
Απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα και θα τη συναντήσετε στους πρόποδες του όρους Κυλλήνη. Θα τη γνωρίσετε καθώς αποτελεί ένα όμορφο χωριό του νομού Κορινθίας, στα περίπου 1000 μέτρα υψόμετρο, που αξίζει να γνωρίσετε στο πλαίσιο Σαββατοκύριακου. Το δάσος με τις καστανιές που αποτελούσε σήμα κατατεθέν του έχει καταστραφεί από το 1825, το μέρος, όμως, δεν έχει χάσει την ομορφιά του. Βολτάρετε στα στενά και τα μονοπάτια του, ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια, ανακαλύψτε ξωκλήσια, δείτε τις λίμνες Δόξα και Στυμφαλία και απολαύστε το θέαμα από ψηλά. Μια ακόμη εναλλακτική σας περιμένει στα κοντινά Τρίκαλα, που είναι ευκαιρία να δείτε. 

Καρύταινα, η επιβλητική
Ανακηρυγμένη ως παραδοσιακός οικισμός, η καστροπολιτεία της Καρύταινας είναι χτισμένη στην πλαγιά του βουνού Αχρειοβούνι, σε υψόμετρο 582 μέτρα, γύρω από το εντυπωσιακό μεσαιωνικό της κάστρο και αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά και ιστορικά χωριά της Αρκαδίας. Στη βόλτα στο χωριό θα δείτε όμορφα, διώροφα πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, πολλά των μέσων του 19ου αιώνα, παλαιές βυζαντινές εκκλησίες, πλακόστρωτα δρομάκια και καλντερίμια, ενώ επιβλητική είναι και η εικόνα της από μακριά, οι βρύσες, τα γεφύρια και τα ξωκλήσια της γύρω περιοχής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης όταν την επισκέφτηκε, τη χαρακτήρισε Τολέδο της Ελλάδας.

Κάτω Ζαχλωρού, το διαμάντι του Βουραϊκού
Χτισμένη στο φαράγγι και στην αριστερή όχθη του Βουραϊκού, η Κάτω Ζαχλωρού βρίσκεται στη μέση της διαδρομής του οδοντωτού Διακοφτού-Καλαβρύτων και είναι σίγουρα ένα από τα χωριά που η φύση του δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Επισκεφτείτε τον παλιό νερόμυλο, περάστε από την Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και δείτε εκεί κοντά το νεοκλασικό κτίριο που λειτούργησε σαν σχολείο στις αρχές του 20ου αιώνα, λειτουργώντας σήμερα ως ξενώνας. Ανάμεσα στη φύση και στο ποτάμι του Βουραϊκού θα βρείτε πολλές επιλογές για φαγητό και διαμονή, ενώ η ιδιαίτερη φιλοξενία των ντόπιων θα σας κάνει να αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας.

Ανδρίτσαινα, στο κέντρο της Πελοποννήσου
Κοντά στα όρια Ηλείας και Αρκαδίας, η Ανδρίτσαινα είναι περικυκλωμένη από απότομα φαράγγια και βουνοκορφές, δάση σκιερά και ορμητικά ποτάμια, κάτι που την καθιστά ένα πολύ ιδιαίτερο χωριό. Η βλάστηση είναι πλούσια και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η Ανδρίτσαινα, χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού, δημιουργεί ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο και σίγουρα η αρχιτεκτονική της, τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά της, τα λιθόστρωτα δρομάκια και οι βρύσες της θα σας κρατήσουν το ενδιαφέρον. Για τους πιο δραστήριους και τους λάτρεις των σπορ, η Ανδρίτσαινα προσφέρεται για κανό, καγιάκ στο Ποταμό Λούσιο, πεζοπορία στο φαράγγι της Νέδας και στους καταρράκτες, ποδηλασία, διαδρομές 4x4 κ.ά