Από ποιες ασθένειες πρέπει να προφυλαχτείτε στα ταξίδια σας;

taksidi-ugeia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Οι ταξιδιώτες εκεί έξω που ετοιμάζουν ταξίδι όχι στο Παρίσι και στο Λονδίνο, αλλά στην Ινδία, την Αίγυπτο, την Αφρική και άλλους παρόμοιους προορισμούς, έχουν να σκεφτούν εκτός του τι θα βάλουν στη βαλίτσα τους και κάποια θέματα υγείας.

Μια ασθένεια που θα προκύψει κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού είναι σίγουρα ένα από τα πιο δυσάρεστα πράγματα που μπορεί να συμβούν. Ειδικά αν πρόκειται να επισκεφτείτε προορισμούς υψηλού κινδύνου, πρέπει να γνωρίζετε ποια εμβόλια ίσως χρειάζεται να πραγματοποιήσετε και τι είδους φάρμακα να έχετε μαζί σας για παν ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά από την GetGoing Ασφαλιστική, οι παρακάτω είναι οι πιο κοινές ασθένειες που μπορεί να προκύψουν σε ένα ταξίδι και τα μέρη στα οποία παρουσιάζονται πιο συχνά σε ταξιδιώτες, πολλά από τα οποία είναι προορισμοί που αρκετοί έχουν στην ταξιδιωτική τους λίστα. 

Ινδία
Η πιο κοινή ασθένεια που προκύπτει παγκοσμίως είναι η διάρροια του ταξιδιώτη, με ένα 20 έως 40% των ταξιδιωτών να τη βιώνουν σε κάποιο ταξίδι τους. Όσοι επισκέπτονται την Ινδία κινδυνεύουν, επίσης, από τύφο και ηπατίτιδα Α, κυρίως λόγω συνθηκών υγιεινής. Αν έχετε άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, πρέπει να λάβετε επίσης υπ’ όψιν σας ότι σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ινδίας και όχι μόνο, η μόλυνση του αέρα είναι σημαντική και μπορεί να προκαλέσει έντονα προβλήματα.

Ινδονησία
Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες εδώ είναι η ηπατίτιδα Α και ο τύφος, με το δεύτερο να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη Νότια Ασία, τη Νότια Αμερική και πολλά αφρικανικά κράτη.

Κένυα
Οι ταξιδιωτικές ασθένειες που επηρεάζουν τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής είναι η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, ασθένειες οι οποίες μεταδίδονται από κουνούπια σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Ο δάγκειος πυρετός, μάλιστα, προκαλεί τέτοιο πόνο που δίνει την αίσθηση σαν να σπάνε τα κόκαλα. Πριν ταξιδέψετε εκεί, θα πρέπει επίσης να εμβολιαστείτε για ηπατίτιδα Α και τύφο.  

Περού
Οι πιο κοινές ασθένειες στη χώρα των Ίνκας είναι η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, ο τύφος και η ηπατίτιδα Α.

Σρι Λάνκα και Μεξικό
Ο δάγγειος πυρετός και η ηπατίτιδα Α είναι οι πιο συχνές ασθένειες και σε αυτά τα μέρη, γι’ αυτό συμβουλευτείτε το γιατρό σας για εμβολιασμό.

Δομινικανή Δημοκρατία
Ο τύφος, ο δάγκειος πυρετός και η ηπατίτιδα Α είναι οι ασθένειες που πρέπει να προσέχετε αν βρεθείτε στο νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής.

Νότια Αφρική, Αίγυπτος, Κούβα
Ο τύφος και η ηπατίτιδα Α παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα σε αυτές τις χώρες, γι’ αυτό προφυλαχτείτε με τα κατάλληλα εμβόλια αν πρόκειται να τις επισκεφτείτε.

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε
Ο Κίτρινος Πυρετός, για τον οποίο υπάρχει εμβόλιο, είναι ιογενές λοιμώδες νόσημα που μεταδίδεται στον άνθρωπο με τα τσιμπήματα των κουνουπιών, και δεν ανιχνεύεται στους περισσότερους από τους παραπάνω προορισμούς, αλλά υπάρχει σε μέρη της Νότιας Αμερικής, όπως στη Βραζιλία και την Κολομβία, αλλά και στη Νιγηρία, τη Γκάνα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Η αναφορά επίσης αναφέρει την ελονοσία ως μια πολύ επικίνδυνη και διαδεδομένη ασθένεια που στην παρούσα φάση δεν έχει κάποιο αποτελεσματικό εμβόλιο. Οι περιοχές έντονης επικινδυνότητας περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής και της Ασίας, μέρη της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής. Μεταξύ των λιγότερο σοβαρών ασθενειών, αλλά που παραμένουν ενοχλητικές για ένα ταξίδι, είναι η νόσος του ορειβάτη, το ηλιακό έγκαυμα και τα τσιμπήματα τσούχτρας.

Πηγές ταξιδιωτικών ασθενειών αποτελούν τα μολυσμένα τρόφιμα, το νερό και ο πάγος, τα χρήματα, η φτωχή υγιεινή και τα τσιμπήματα εντόμων. Προτιμήστε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας σε τέτοια μέρη να πίνετε εμφιαλωμένο νερό, να αποφεύγετε τον πάγο, το ωμό ή όχι καλά μαγειρεμένο κρέας, να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό και απωθητικό κουνουπιών, να πλένετε τα χέρια σας πάντα πριν το φαγητό και όσο πιο συχνά μπορείτε και να επιβεβαιώνετε ότι τα εμβόλια είναι πρόσφατα. Μην φύγετε από το πσίτι σας χωρίς φάρμακα κατά της διάρροιας και της ναυτίας και να θυμάστε πάντα ότι προφύλαξη δεν σημαίνει φόβος, ούτε χρειάζεται να αποφύγετε ένα ταξίδι προς αυτά τα μέρη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρετε πώς να αποφύγετε τους μεγάλους κινδύνους.