Ταξίδι σε 6 πανέμορφα χωριά της Ιταλίας

san-giulio-italia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Η γειτονική μας χώρα φιλοξενεί μερικές από τις πιο όμορφες, γεμάτες Τέχνη πόλεις στον κόσμο, αλλά η γοητεία της δεν μένει μόνο εκεί. Επεκτείνεται και στα χωριά της, στην εξοχή, όπου το μεγαλείο της φύσης και των χρωμάτων δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Με ρομαντική αίσθηση, μεσαιωνική αρχιτεκτονική και ιταλικό ταμπεραμέντο, τα παρακάτω ιταλικά χωριά είναι σίγουρα από αυτά που πρέπει να επισκεφτείτε κάποτε, τρώγοντας παραδοσιακά ζυμαρικά, gelato και πίνοντας τοπικό κρασί.

Orta San Giulio, Πεδεμόντιο
Με τις ιδιαίτερες πλατείες του, τα στενά δρομάκια του, τις αρχαίες προσόψεις κτιρίων σε παστέλ χρώματα και τα πέτρινα μονοπάτια, το Orta San Giulio είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά σε λίμνη. Εκτείνεται στην ανατολική όχθη της Lago di Orta, είναι μόνο για πεζούς και στη μέση της λίμνης βρίσκεται το μαγικό νησάκι Isola San Giulio, με μια εκκλησία να το κοσμεί.

Marzamemi, Σικελία
Το σιτσιλιάνικο αυτό ψαροχώρι με την εξωτική ατμόσφαιρα βρίσκεται βρίσκεται γύρω από μια αρχαία tonnara (εργοστάσιο παραγωγής τόνου) και χτίστηκε από τους Άραβες το 1000 μ.Χ. Βρίσκεται στο πιο νότιο σημείο του νησιού και θυμίζει πολύ Ελλάδα, με τα χαμηλά σπίτια του, τα κοτέτσια, τα στενά δρομάκια και τις ηλιόλουστες πλατείες με τα μέρη για φαγητό.

Stilo, Καλαβρία
Βρίσκεται στις περισσότερες λίστες με τα πιο όμορφα μέρη της Ιταλίας και αποτελεί το βυζαντινό διαμάντι της Καλαβρίας. Στις πλαγιές του όρους Consolino, μερικά χιλιόμετρα στην ενδοχώρα από τις ακτές του Ιονίου, το μικρό αυτό χωριό είναι γεμάτο αιωνόβιες εκκλησίες, ερείπια κάστρου, υπέροχα μνημεία και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Το κύριο αξιοθέατό του είναι η La Catolica, μια βυζαντινή εκκλησία με πανέμορφο τρούλο καλυμμένο με ψηφίδες, που μετρά χρόνια από τον 9ο αιώνα.

Manarola, Cinque Terre
Εκεί ψηλά στη Λιγουρία και στα περίφημα πέντε χωριά που απαρτίζουν τα Cinque Terre, η Manarola είναι ένα από τα πιο μικρά και εντυπωσιακά. Τα πολύχρωμα σπίτια της, το ένα στην κορυφή του άλλου, δημιουργούν ένα πανέμορφο ουράνιο τόξο, πάνω από τη θάλασσα της Λιγουρίας, ενώ το βραχώδες τοπίο χαρίζει μια πιο... σκληροτράχηλη αίσθηση στο τοπίο. Αν καταφέρετε να γλιτώσετε από τις ορδές κόσμου, θα απολαύσετε ένα πανέμορφο χωριό που μοιάζει βγαλμένο από ιταλική ταινία ή καρτ-ποστάλ, περικυκλωμένο από θάλασσα και αμπελώνες.

Sovana, Τοσκάνη
Τέλεια διατηρημένο και απόλυτα γραφικό χωριό στην πανέμορφη Τοσκάνη, η οποία από μόνη της ξεχωρίζει με τα απέραντα τοπία και αμπελώνες της. Αν και η Sovana δεν έχει και πολλά πέρα από ένα δρομάκι, αποτελεί ένα υπέροχο δείγμα αρχιτεκτονικής με άμμο και πέτρα, ενώ φιλοξενεί και αξιοσημείωτα ιστορικά μνημεία με τα πάντα, από περίτεχνες ρωμαϊκές εκκλησίες, μέχρι εξαιρετικούς ετρουσκικούς ναούς.

Castel Gandolfo, Λάτσιο
Το μέρος είναι γνωστό ως η εξοχική κατοικία του Πάπα και αποτελεί μια κομψή περιοχή με παστέλ κτίρια, μεγάλες βίλες και ολάνθιστες πλαγιές, με εστιατόρια με θέα στα κρυστάλλινα νερά της λίμνης Albano. To μεγαλύτερο ατού του, όμως, είναι το μεγαλοπρεπές αρχοντικό Palazzo Apostolico με τους εξαιρετικούς κήπους Barberini.