Όσα δεν ξέραμε για τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη πτήση του κόσμου

singapore-airlines
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Τι διαφορές έχουν μεταξύ τους οι μεγαλύτερες και οι μικρότερες πτήσεις που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή από τις αεροπορικές;

Πρόσφατα σημειώθηκε νέο ρεκόρ μεγαλύτερης πτήσης, με μια πτήση που συνδέει τη Σιγκαπούρη με τη Νέα Υόρκη. Η πτήση αυτή διασχίζει 16.700 χιλιόμετρα και 12 διαφορετικές ζώνες ώρας σε 19 ώρες, ενώ πρόκειται για μια πτήση με θέσεις μόνο business και premium-economy.

Στην αντίπερα όχθη, η πιο μικρή εμπορική πτήση διαρκεί λιγότερο από 2 λεπτά και πραγματοποιείται ανάμεσα στο Westray και το Papa Westray, δύο από τα νησιά Orkney που βρίσκονται βόρεια της Σκωτίας. Η τοπική αεροπορική, Loganair, χρεώνει 21 λίρες (σχεδόν 24 ευρώ) γι’ αυτή την πτήση, ενώ η μεγαλύτερη πτήση του κόσμου έχει κόστος εισιτηρίου από 2.584 ευρώ, είναι δηλαδή 110 φορές πιο ακριβή.

Η απόσταση ανάμεσα στα δύο νησάκια Orkney είναι 2,7 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου 6.110 φορές μικρότερη από τη μεγαλύτερη πτήση του κόσμου, που σημαίνει ότι η υψηλή τιμή δεν είναι τόσο κακή, αν την αναγάγουμε ανά μίλι. Συν του ότι στην ακριβή μπορεί να διαλέξει κάποιος μεταξύ αστακού και ενός ειδικού μενού που μειώνει το τζετ λαγκ

Η Loganair χρησιμοποιεί πλήθος αεροσκαφών, με μικρότερο το Britten Norman Islander που έχει 8 θέσεις και 16,5 μέτρα εύρος. Η Singapore Airlines πετά με Airbus A350 με 94 Premium economy θέσεις και 67 business, 445 εκατομμυρίων δολαρίων.  

Τέλος, η πιο μεγάλη πτήση του κόσμου είναι 1080 φορές πιο μεγάλη σε χρόνο από τη μικρότερη.