Πέντε μονοήμερες αποδράσεις πριν φύγει το φθινόπωρο

sounio
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Το φθινόπωρο βρίσκεται στα… τελευταία του, αλλά παραμένει μια ελκυστική εποχή για εκδρομές και ταξίδια. Αν θέλετε να αποδράσετε από την πόλη, χωρίς να πάτε μακριά, οι παρακάτω προορισμοί είναι ότι πρέπει για να ξεσκάσετε, να αλλάξετε για λίγο παραστάσεις και να επιστρέψετε το βράδυ στο σπίτι σας χωρίς έξοδα διαμονής.

Σούνιο, για λίγη θάλασσα ακόμα
Βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, μόλις 68 χιλιόμετρα μακριά, που σημαίνει ότι σε περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο, θα βρεθείτε σε ένα μέρος που θυμίζει πολύ καλοκαίρι, αλλά στην πιο φθινοπωρινή του έκδοση. Απολαύστε τη θέα στο Αιγαίο, περιπλανηθείτε στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, που έχει τεράστιο γεωλογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, δείτε από κοντά τον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα που χτίστηκε το 444 π.Χ. και αποτελούσε ιερό τόπο για τους αρχαίους Έλληνες, τα ερείπια του ιερού της Αθηνάς και κάντε μια βόλτα στη θάλασσα. Μόλις τελειώσετε με τα αξιοθέατα, μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε θαλασσινούς μεζέδες στις ψαροταβέρνες της περιοχής, φέρνοντας το καλοκαίρι στο φθινόπωρο.

Λουτράκι, για λουτρά
Μετρώντας 81 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και κάτι παραπάνω από μία ώρα οδικώς, το Λουτράκι σας περιμένει για μια εκδρομή, σε ένα διαφορετικό city break, πιο εξοχικό. Εκτός από βόλτα στην παραλία για καφέ και φαγητό, μπορείτε την ημέρα αυτή να κάνετε ιαματικά λουτρά στο σύγχρονο υδροθεραπευτήριό του και να δώσετε ακόμα πιο χαλαρή και θεραπευτική αίσθηση στην απόδρασή σας. Μπορείτε, επίσης, να επισκεφτείτε το περίφημο Ηραίον, το ναό προς τιμήν της θεάς Ήρας, να περπατήσετε στις πανέμορφες διαδρομές και τα μονοπάτια που έχουν χαραχτεί για τους φυσιολάτρες στα Γεράνια όρη και αν έχετε όρεξη για λίγο ρίσκο να επισκεφτείτε το καζίνο.  

Νεμέα, για κρασί
Στα νοτιοδυτικά της Κορίνθου, 115 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, η Νεμέα μπορεί να σας χαρίσει μια διαφορετική απόδραση με πρωταγωνιστή το κρασί. Η ευρύτερη περιοχή της Νεμέας αποτελεί την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας στην οποία παράγονται τα ονομαστά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) Νεμέα και η περιοχή είναι ονομαστή για το κρασί της από τα αρχαία χρόνια. Το ενδιαφέρον σας εδώ σίγουρα θα μονοπωλήσει το κρασί, με διάφορα οινοποιεία που μπορείτε να επισκεφτείτε κατόπιν συνεννόησης, όπως τη Στροφιλιά, το Κτήμα Παλυβού και άλλα οινοποιεία που θα βρείτε συγκεντρωμένα εδώ, όπως επίσης και το Μουσείο Κρασιού. Κι αφού τελειώσετε την οινική περιπέτεια, σας περιμένει ο Αρχαιολογικός Χώρος με τον Ναό και το Ιερό του Διός, το μεταβυζαντινό Μοναστήρι Παναγιάς Βράχου σε ένα απόκρημνο μέρος του βράχου, όπως και τα μονοπάτια που μπορείτε να διασχίσετε με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Φενεός, για Φύση
Η Φύση και η επαφή μαζί της είναι σίγουρα κάτι που μας λείπει από τη ζωή στην πόλη κι όταν έχουμε την ευκαιρία να αποδράσουμε από αυτή, συχνά την αναζητάμε. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, βάλτε πρώτη για την ορεινή Κορινθία και τον Φενεό. Εκεί θα συναντήσετε ένα μεγάλο οροπέδιο, με δασώδη βουνά να συνθέτουν μια εικόνα σαν πίνακα ζωγραφικής και την πανέμορφη τεχνητή, καταγάλανη λίμνη Δόξα να ολοκληρώνει το έργο. Στα χωριά της περιοχής, εννιά στον αριθμό, έχετε να δείτε πολλά, από παραδοσιακά καφενεία, πλατείες και πλατάνους, μέχρι όμορφη φύση, πετρόκτιστες εκκλησίες, αρχοντικά και χαμογελαστούς ανθρώπους, με την Γκούρα και το Μάτι να είναι τα δύο μεγαλύτερα.

Καλάβρυτα, για επαρχιώτικο χρώμα
Περίπου 180 χιλιόμετρα από την Αθήνα, τα Καλάβρυτα αποτελούν μια όμορφη, μικρή γραφική κωμόπολη στην ορεινή Αχαΐα, που επίσης σας χαρίζουν πολλαπλές επιλογές. Μπορείτε να πάρετε τον οδοντωτό από το Διακοφτό μέχρι τα Καλάβρυτα και να περάσετε μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού, κάνοντας ένα τεράστιο «μακροβούτι» στην ελληνική φύση. Μπορείτε, επίσης, να επισκεφτείτε το Σπήλαιο των Λιμνών στο χωριό Καστριά, προκειμένου να δείτε από κοντά σταλακτίτες εκατομμυρίων χρόνων, λιθωματικούς «καταρράκτες», λίμνες, σκοτάδι και… νυχτερίδες. Επιστρέφοντας στα Καλάβρυτα, περάστε από το μνημείο των πεσόντων της Σφαγής των Καλαβρύτων κι έπειτα καθίστε για φαγητό και βόλτα στον κεντρικό δρόμο των Καλαβρύτων για να λήξετε απολαυστικά την απόδρασή σας.