Τι πρέπει να δείτε και να κάνετε στη Ρώμη

romi

Η θέα από την κορυφή του Castel Sant’ Angelo

ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η Ρώμη αποτελεί μια από τις πιο «βολικές» πρωτεύουσες για ένα ευρωπαϊκό ταξίδι, καθώς βρίσκεται κοντά, τόσο χιλιομετρικά, όσο και στην κουλτούρα και την ατμόσφαιρα. Η Αιώνια Πόλη, με τα πολυάριθμα μνημεία της, το ιστορικό της κέντρο που έχει καταχωρηθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980 και με τους ανοιχτόκαρδους ανθρώπους της, σίγουρα είναι στην ταξιδιωτική λίστα των περισσοτέρων κι αν ακόμη δεν έχετε νιώσει την αληθινή dolce vita στα μέρη της, δείτε τι πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σε ένα ταξίδι προς τα εκεί, σύμφωνα με το Fodor’s Travel.

Θαυμάστε τα αρχαία ερείπια στη Ρωμαϊκή Αγορά
Σε μια τεράστια έκταση γεμάτη αρχαία από το 500 π.Χ., που θα σας προκαλέσει ανατριχίλα, μπορείτε να περιπλανηθείτε και σχεδόν να φανταστείτε πώς ήταν η αρχαία Ρώμη. Καλό θα ήταν να έχετε ξεναγό μαζί σας, ώστε να ρουφήξετε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα μνημεία και την ιστορία τους. Εκεί θα βρείτε και απομεινάρια της Αυτοκρατορικής Ρώμης, να εκτείνονται πέρα από την Αγορά, όπως τη Στήλη το Τραϊανού, την Αψίδα του Τίτου κ.ο.κ. Και μόλις τελειώσετε από εκεί, δοκιμάστε την τύχη σας στην Bocca della Verita, όπου σύμφωνα με τον μύθο θα δαγκώσει το χέρι όποιου δεν λέει την αλήθεια.

Επισκεφτείτε το Κολοσσαίο
Ίσως το πιο αναγνωρισμένο σύμβολο της Ρώμης, το Κολοσσαίο έχει μακρά και αιματοβαμμένη ιστορία. Εγκαινιάστηκε το 80 μ.Χ. με 100 ημέρες αγώνων, με μονομάχους, ζώα κ.ο.κ. και αποτέλεσε το μεγαλύτερο αμφιθέατρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, χωρητικότητας 80 χιλιάδων ανθρώπων. Παρ’ όλο που υπήρξε εγκαταλελειμμένο για αιώνες (χρησιμοποιούνταν ως λατομείο μέχρι τον 18ο αιώνα), έχει παραμείνει στο μεγαλύτερο κομμάτι του άθικτο, με περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους να το επισκέπτονται καθημερινά. Για να μην περιμένετε στην ουρά, προτιμήστε να αγοράσετε νωρίτερα τα εισιτήριά σας.

Το Πάνθεον στην Piazza della Rotonda

Θαυμάστε το Πάνθεον
Παρ’ όλο που η ονομασία του παραπέμπει σε ναό όλων των θεών, στην πραγματικότητα το Πάνθεον είναι ο τόπος ταφής των βασιλειάδων της Ρώμης και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων. Βρίσκεται στην Piazza della Rotonda και χτίστηκε κάπου ανάμεσα στο 118 και το 128 μ.Χ. στη θέση ενός παλιότερου ναού. Αποτέλεσε αρχιτεκτονικό θαύμα και ήταν ο μεγαλύτερος θόλος του κόσμου μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Γνωρίστε την μπαρόκ πλευρά της Ρώμης στην Piazza Navona
Ένας από τους πιο διάσημους δημόσιους χώρους της πόλης, η Piazza Navona και το οβάλ της σχήμα είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να δείτε. Εκεί θα βρείτε και το Μουσείο της Ρώμης, όπως και πολλά εστιατόρια, μαγαζιά με σουβενίρ και παγωτατζίδικα για να απολαύσετε γνήσιο gelato από την πηγή. Το πιο αξιοσημείωτο, όμως, εδώ είναι η μπαρόκ πλευρά της πόλης, η οποία φανερώνεται σε όλο της το μεγαλείο εδώ με το σιντριβάνι Fontana dei Quattro Fiumi του Bernini, την εκκλησία Santa Maria della Pace και το πιο γραφικό δρομάκι της πόλης, τη Via della Pace.

Η Πλατεία του Αγίου Πέτρου με το ιδιαίτερο σχήμα που της έδωσε ο Bernini 

Περάστε από το Βατικανό και τα μουσεία του
Μπορείτε εύκολα να περάσετε όλη την ημέρα εξερευνώντας το Βατικανό, το πιο μικρό ανεξάρτητο κράτος του κόσμου, ξεκινώντας από την Πλατεία του Αγίου Πέτρου, την οποία ο Bernini σχεδίασε να μοιάζει σαν χέρια που εκτείνονται σε μια αγκαλιά. Πέραν της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε και από τα Μουσεία του Βατικανού, όπου βρίσκεται και η Καπέλα Σιστίνα, παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού, της επίσημης κατοικίας του Πάπα. Άλλα highlights της περιοχής στο παλάτι με τα 1400 δωμάτια, είναι τα Δωμάτια του Ραφαήλ, τα γλυπτά αντίκες, οι παλιοί πίνακες κ.ο.κ. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στην κορυφή του Castel Sant’ Angelo στα νότια και να θαυμάσετε τη θέα τόσο στο Βατικανό όσο και στον Τίβερη. Στη βάση του θα δείτε και την Ponte Sant’ Angelo με τα υπέροχα μαρμαρινα γλυπτά του Bernini που απεικονίζουν αγγέλους.

Ανεβείτε στα Ισπανικά Σκαλιά
Η Piazza di Spagna είναι μια πλατεία που ξεχωρίζει από τις αντιθέσεις της με το υπέροχο σιντριβάνι της, την εκκλησία Trinita Dei Monti, αλλά και τη Via dei Condotti, το δρόμο με τις πιο ακριβές μπουτίκ. Αν έχετε διάθεση και ενέργεια, ανεβείτε μέχρι τη Villa Medici για εκπληκτική θέα του ιστορικού κέντρου και θυμηθείτε ότι στο πλάι των σκαλιών θα βρείτε το ένα από τα καλύτερα και λιγότερo δημοφιλή μουσεία της Ρώμης, το Keats-Shelley Memorial House.

Ακόμη

  • Ανακαλύψτε την περιοχή Trastevere: Εκεί είναι όλη η ζωή της πόλης, όπου θα βρείτε πολλές μπουτίκ με κοσμήματα, αρώματα, θα περιπλανηθείτε στα δρομάκια και το βράδυ θα ανακαλύψετε σίγουρα κάποιο μπαρ να σας ταιριάζει με θέα το ποτάμι.
  • Πετάξτε ένα νόμισμα στο Fontana di Trevi: Άλλο ένα μπαρόκ δημιούργημα, το σιντριβάνι αυτό είναι στάση κάθε τουρίστα, με τον θρύλο να λέει ότι όποιος πετάξει εκεί ένα νόμισμα, θα ξαναγυρίσει στη Ρώμη. Προτιμήστε να το επισκεφτείτε νωρίς το πρωί, για να συναντήσετε όσο το δυνατόν λιγότερο κόσμο.
  • Η περίφημη Piazza del Popolo

    Χαθείτε στο ιστορικό κέντρο: Ξεκινήστε από την Piazza del Popolo και χαθείτε στα στενά δρομάκια, θαυμάστε μπαρόκ αρχιτεκτονική, περάστε από τις μπουτίκ και καθήστε για gelato, καφέ, φαγητό, ζώντας την γνήσια dolce vita.
  • Ψωνίστε στην Galleria Alberto Sordi: Υπάρχει από το 1922 και είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ευρώπης για ψώνια. Εκεί θα βρείτε μαγαζιά όπως το La Rinascente, το μεγαλύτερο ιταλικό βιβλιοπωλείο La Fetrinelli, όπως και αλυσίδες καταστημάτων.
  • Πιείτε εσπρέσο στο Tazza d’Oro και στο Caffe Sant’Eustachio: Ρώμη χωρίς εσπρέσο δεν γίνεται και δύο από τα πιο διάσημα café που πρέπει να επισκεφτείτε βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους στο κέντρο.
  • Απολαύστε την ιταλική κουζίνα: Προτιμήστε τοπικές σπεσιαλιτέ, απλές, με λίγα υλικά, όπως τηγανητή αγκινάρα, τηγανητό φιλέτο βακαλάου και πολύ τυρί, όπως και αλίπαστα. Από ζυμαρικά, οι τοπικές σπεσιαλιτέ είναι τα bucatini all’amatriciana με κόκκινη σάλτσα με πεπεροντσίνο, χοιρινό μάγουλο και pecorino romano, η καρμπονάρα με ωμό κρόκο αυγού και οι tagliatelle cacao e pepe με pecorino romano και πιπέρι.