Ποια ταξίδια ταιριάζουν στον Δεκέμβριο;

xristougenniatiki-agora-germania
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Ο Δεκέμβριος είναι ο πρώτος μήνας μετά το καλοκαίρι που μας επιτρέπει μια μικρή άδεια λόγω Χριστουγέννων. Πολλοί, μάλιστα, επιλέγουν αυτή την άδεια να την αξιοποιήσουν πριν τις γιορτές, ώστε να κάνουν το ταξίδι τους πιο οικονομικό και ταυτόχρονα μακριά από τα πλήθη. Όπως και να’χει, αυτός ο μήνας είναι στολισμένος, χριστουγεννιάτικος και μας εμπνέει για ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Ποιες είναι, όμως, οι καλύτερες επιλογές;

Γερμανία, για τις αγορές
Τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη είναι η εποχή που ξετυλίγονται παραδόσεις αιώνων, σε ένα πολύ όμορφο, χριστουγεννιάτικο περιτύλιγμα. Κι αν δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ κάποια γερμανική πόλη και μια χριστουγεννιάτικη αγορά (Weihnachtsmarkt) κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, μάλλον δεν έχετε νιώσει τι πάει να πει Χριστούγεννα. Στις κορυφαίες θέσεις βρίσκονται πόλεις όπως η Νυρεμβέργη, το Μόναχο, η Κολονία και η Φραγκφούρτη, όπου θα βρείτε υπέροχες χριστουγεννιάτικες αγορές, με στολισμένα δέντρα, πάγκους με χειροποίητα δώρα, πολύ ζεστό κρασί με κανέλα (glühwein), χιόνι και ρομαντισμό στην ατμόσφαιρα. Κι αφού δείτε αυτές τις αγορές και βγουν από τη λίστα σας, σημειώστε για τα επόμενα χρόνια τις αγορές του Βελγίου, της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας.

Ινδία, για εξωτική ατμόσφαιρα
Αν ψάχνετε ένα μερος για ξεκούραση και χαλάρωση έπειτα από μια κουραστική χρονιά, τα χρώματα και το χάος της Ινδίας πιθανόν να μην σας έρθουν αμέσως στο μυαλό. Αν, όμως, σας μπει η ιδέα, θα δείτε ότι αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο ταξίδι για να κλείσετε το έτος, το οποίο μπορεί να σας κοστίσει κάτι παραπάνω στα αεροπορικά (από 600 ευρώ), αλλά εκεί θα βρείτε μέρη για περιορισμένα budget και πορτοφόλια, όπως το Varanasi, το Jaipur, το Pushkar κ.ά. Στην τροπική νότια χώρα, στην Kerala, θα διαπιστώσετε πόσο διαφορετικούς ρυθμούς μπορεί να έχει η ζωή, θα επισκεφτείτε δάση, θα δοκιμάσετε φρέσκο τοπικό φαγητό, θα χαλαρώσετε σε κάποιο wellness retreat και θα διώξετε την κούραση στα τιρκουάζ νερά της Αραβικής Θάλασσας. Κι αν ψάχνετε κάπου να αλλάξετε τη χρονιά, τότε κατευθυνθείτε προς το Fort Kochi, όπου θα ζήσετε το Cochin Festival, σε μια πολύ ζωντανή, χαοτική εβδομάδα εορτασμών στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Φινλανδία, για άρωμα Άγιου Βασίλη
Αν σας αρέσει ο χειμώνας και μάλιστα ο βαρύς, η ιδανική απόδραση είναι στη Φινλανδία. Η φινλανδική Λαπωνία είναι πραγματικά ένα αρκτικό θαύμα, με χιονισμένα δάση, καταρράκτες, ελάφια και μια άγρια φύση που κόβει την ανάσα (κι όχι επειδή έχει πολύ κρύο!). Φορέστε τα ορειβατικά σας και χαθείτε στα μονοπάτια, ζήστε την εμπειρία των χάσκυ με τα έλκηθρα, δείτε τον ήλιο να δύει πίσω από τις κορυφές των βουνών, ψάξτε το καλύτερο σημείο για το Βόρειο Σέλας, κάντε σάουνα και απολαύστε ένα παραδοσιακό γεύμα Sami. Έχετε επίσης τον νου σας για έναν χαρούμενο κύριο με άσπρα μαλλιά και μούσι που φοράει κόκκινα, του οποίου το εργαστήριο βρίσκεται ακριβώς εκεί!

Ισραήλ, για διαφορετικά Χριστούγεννα
Όσοι γιορτάζουν πραγματικά τα Χριστούγεννα, είναι μια καλή ευκαιρία να το κάνουν στους Αγίους Τόπους και να ανακαλύψουν το χριστουγεννιάτικο πνεύμα από την αρχή, χωρίς τους υπερβολικούς στολισμούς και τα κάλαντα στα εμπορικά κέντρα. Εκεί δεν θα βρείτε πολλούς Άγιους Βασίληδες και ελάφια, αλλά θα ανακαλύψετε το μέρος όπου ο Ιησούς ήρθε στον κόσμο και γεννήθηκε η χριστουγεννιάτικη αυτή ιστορία, ενώ θα σταθείτε μπροστά σε αρχαία μνημεία που είναι ιερά τόσο για τους χριστιανούς, όσο και για τους εβραίους και τους μουσουλμάνους. Η Χανουκά, η εβραϊκή γιορτή των Φώτων συμπίπτει με τα Χριστούγεννα, δίνοντας μια εορταστική αίσθηση στη χώρα, ενώ ένα ταξίδι εκεί θα σας συνδέσει με πολλά σύμβολα κουλτούρας και θρησκείας. Η Νεκρά Θάλασσα, η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, το κοσμοπολίτικο Τελ Αβίβ, το οχυρό-ανάκτορο Μασάντα, όλα σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε ενώ ο συνδυασμός Μεσογείου και Ανατολής στην κουζίνα του θα σας ενθουσιάσει.

Νότια Αφρική, για καλοκαιρινό Δεκέμβριο
Η Νότια Αφρική είναι ο παράδεισος του ταξιδιώτη, με τους εντυπωσιακούς παραλιακούς δρόμους της, τις ψηλές οροσειρές της, τα μεγάλα εθνικά της πάρκα, την ιδιαίτερη γαστρονομία της και τη ζωντανή, διαφορετική κουλτούρα της. Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας όπου εδώ ξεκινά επίσημα το καλοκαίρι και παρ’ όλο που στο βόρειο ημισφαίριο κυριαρχεί ο παγωμένος χειμώνας, εκεί είναι η ώρα για μεγάλες καλοκαιρινές ημέρες με ζέστη και ήλιο. Αν βρεθείτε εκεί, ζήστε οπωσδήποτε την εμπειρία ενός σαφάρι κι έπειτα επιστρέψτε στο Κέιπ Τάουν για παραλίες, θέα από το επίπεδο βουνό «Τραπέζι» και καλοκαίρι εν μέσω Δεκεμβρίου.