Ποιοι προορισμοί έχουν το καλύτερο φαγητό;

parisi-krouasan-galliki-kouzina
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η τοπική κουζίνα αποτελεί πάντα ένα μέρος της κουλτούρας του μέρους που επισκεπτόμαστε και μας κάνει να το καταλάβουμε καλύτερα. Ειδικά αν έχετε ουρανίσκο… ευαίσθητο και αγαπάτε το φαγητό, δείτε ποια μέρη πρέπει να μπουν οπωσδήποτε στην ταξιδιωτική σας λίστα.

Παρίσι, Γαλλία
Δεν θα γινόταν να μη βρει κανείς εξαιρετικό φαγητό στην πρωτεύουσα της γαλλικής κουζίνας και η αλήθεια είναι ότι η πόλη αυτή αποτελεί παράδεισο των foodies. Κρουασάν από την πηγή, croquet monsieur και madame και πολύ γαλλικό κρασί, όλα θα τα βρείτε κατά μήκος του Πύργου του Άιφελ και της Sacre Coeur της Μονμάρτης. Μην φύγετε από την πόλη χωρίς να δοκιμάσετε τοπικές νοστιμιές, όπως escargot (σαλιγκάρια) και βατραχοπόδαρα και χωρίς να επισκεφτείτε τις food αγορές της, όπως τη Marche Raspail, τη Marche des Enfants Rouges, τη Marche Bastille και πολλές άλλες.

Οσάκα, Ιαπωνία
Η Ιαπωνία αποτελούσε πάντα ιδανικό προορισμό για τους foodies εκεί έξω, ενώ τα τελευταία χρόνια με την τάση για υγιεινή διατροφή και την εξοικείωση του κόσμου με το σούσι, έχει φτάσει να αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς γαστρονομικούς προορισμούς. Στην Οσάκα θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας και πολλά αστέρια Michelin (121 για την ακρίβεια) κι αν φτάσετε ποτέ εκεί, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε takoyaki (τηγανίτες χταποδιού) και kushikatsu (τηγανητό κεμπάπ).

Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
Στη Long Street στο κομμάτι City Bowl του Κέιπ Τάουν θα βρείτε στη σειρά πολλά έθνικ εστιατόρια, όπως το εξαιρετικό ινδικό Masala Dosa και το αφρικάνικο Zula, όπως επίσης και όμορφα μπαρ για ποτό και κοκτέιλ. Αν επισκεφτείτε το Κέιπ Τάουν, κάντε οπωσδήποτε την Food of the Cape Tour και εξερευνήστε την ιστορία του Cape Malay, κάντε μια βόλτα στην περιοχή Bo Kaap και απολαύστε ένα παραδοσιακό Cape Malay γεύμα σε κάποιο ντόπιο σπίτι. Ένας ακόμη δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους λάτρεις του φαγητού είναι και η γραφική, παραθαλάσσια πόλη Camps Bay, όπου θα βρείτε πλήθος από πολυτελή εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Βαρκελώνη, Ισπανία
Από τότε που το El Bulli κέρδισε τον τίτλο ως το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, η Βαρκελώνη έχει ανέβει ψηλά στις προτιμήσεις των γαστρονόμων εκεί έξω. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις περισσότερες ξεναγήσεις στην πόλη δεν λείπει η επίσκεψη στη δημοφιλή αγορά Boqueria, η οποία βρίσκεται στα 2/3 του δρόμου προς Ramblas, ενώ πολλές ξεναγήσεις συμπεριλαμβάνουν και τα καλύτερα tapas bar στην πόλη ή μέρη να φάει κάποιος πέρα από τα καθιερωμένα, με επισκέψεις σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας.

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η βέλγικη κουζίνα δεν είναι μόνο μπίρες, μύδια με πατάτες τηγανητές και σοκολάτα κι αυτό θα το ανακαλύψετε μόνο αν ταξιδέψετε ως εκεί. Στις Βρυξέλλες θα βρείτε πολλά εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, ενώ θα διαπιστώσετε ότι ως επί το πλείστον, η τοπική κουζίνα είναι επηρεασμένη από τη γαλλική. Αν, μάλιστα, αγαπάτε την μπίρα, μην παραλείψετε τις αντίστοιχες ξεναγήσεις, που αποτελούν τον ιδανικό τρόπο να μάθετε δοκιμάσετε μπίρα, να τη συνδυάσετε με το φαγητό και να μάθετε περισσότερα γι’ αυτήν.

Εδιμβούργο, Σκωτία
Όταν αναφερθεί κανείς στην σκοτσέζικη κουζίνα, το haggis (πατέ από εντόσθια προβάτου) και το πόριτζ είναι ίσως από τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό, χωρίς να μας ενθουσιάζουν ιδιαίτερα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, αυτή η παραμυθένια, ιστορική χώρα έχει αλλάξει τον μαγειρικό τρόπο σκέψης της και με αργά αλλά σταθερά βήματα μετατρέπεται σε Μέκκα τόσο των μαγειρικών όσο και των ιστορικών απολαύσεων που προσφέρει. Το Εδιμβούργο, συγκεκριμένα, είναι σίγουρα foodie προορισμός, με διαφορετικές εταιρίες να προσφέρουν διαφορετικού είδους γευστικές ξεναγήσεις, ώστε να απολαύσετε τόσο τα αξιοθέατα, όσο και τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, με το Table και το Aizle να είναι ανάμεσα στα καλύτερα για fine dining και το Royal McGregor και Pibroch Scottish Restaurant να είναι ανάμεσα στα καλύτερα για τοπική, παραδοσιακή κουζίνα.

Κοπεγχάγη, Δανία
Ο κύριος λόγος που πολλοί foodies βγάζουν εισιτήριο για Κοπεγχάγη τα τελευταία χρόνια είναι φυσικά το διάσημο εστιατόριο Noma του Rene Redzepi, το οποίο, μάλιστα, έχει ξανανοίξει ως αστική φάρμα, με προϊόντα από την παραγωγή στην κατανάλωση. Από το Noma, μάλιστα, έχουν βγει πολλοί σεφ που στη συνέχεια άνοιξαν τα δικά τους εστιατόρια, ενώ άλλη επιλογή, μεταξύ άλλων, είναι το πιο χαλαρό Relae, το πρώτο εστιατόριο με βιολογικά πιάτα που μπήκε στη λίστα με τα 50 καλύτερα του κόσμου.

Λίμα, Περού
Η περουβιανή κουζίνα έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια και δεν είναι τυχαίο ότι στο World’s 50 Best Restaurants υπάρχει πλέον, ξεχωριστή κατηγορία αφιερωμένη στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα. Η αρχή έγινε όταν ο top chef Ferran Adrià αποφάσισε ότι η χώρα αυτή είχε το κλειδί του μέλλοντος στη γαστρονομία. Στη συνέχεια, ο επίσης εξαιρετικός chef Alain Ducasse είχε δηλώσει ότι το Περού θα γίνει ο επόμενος πρωταγωνιστής στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή και δεν είχε μάλλον, άδικο. Tο εστιατόριο Astrid y Gaston είναι από τα πιο γνωστά στην πόλη, από την οποία δεν πρέπει να φύγετε αν δεν δοκιμάσετε ceviche, περουβιανό πιάτο με ψάρι, αρωματισμένο με χυμό εσπεριδοειδών, tiradito, μια πιο πικάντικη εκδοχή του ceviche και tacu tacu, έναν πολύ χορταστικό ζωμό θαλασσινών που σερβίρεται πάνω σε ρύζι.

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Το ταϊλανδέζικο είναι μια από τις πιο αγαπητές κουζίνες στον κόσμο και σε ένα ταξίδι στην Μπανγκόκ θα έχετε την ευκαιρία να το δοκιμάσετε όπως πραγματικά είναι. Αυτό σημαίνει να γευτείτε ταϊλανδέζικα πιάτα σε κάποια νυχτερινή αγορά ή από πωλητή στο δρόμο, ζώντας μια από τις πιο ιδιαίτερες γαστρονομικές εμπειρίες. Μην απορρίψετε το ενδεχόμενο να παρακολουθήσετε φθηνά μαθήματα μαγειρικής και ξεναγήσεις, ενώ τα street food και τα εστιατόρια με Michelin της πόλης θα καλύψουν κάθε γευστική επιθυμία. Για μια άκρως αξέχαστη εμπειρία, βγείτε έξω από την πόλη στις πλωτές αγορές για να δείτε κάτι που δεν έχετε ξαναδεί και δοκιμάστε τροπικά φρούτα.