Ο Πύργος της Πίζας… ισορροπεί

purgos-pizas
ΤΡΙΤΗ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Ο γνωστός κεκλιμένος Πύργος της Πίζας στην ομώνυμη πόλη της Ιταλίας είναι πλέον σταθερός και μάλιστα ίσιωσε ελάχιστα, χάρη στο έργο των μηχανικών προκειμένου να σώσουν το ιδιαίτερο αυτό αξιοθέατο.

Ο Πύργος της Πίζας είναι το καμπαναριό του Καθεδρικού Ναού της ιταλικής πόλης της Πίζας και αποτέλεσε σύμβολο της ναυτιλιακής δύναμης της πόλης στον Μεσαίωνα, αν και είναι περισσότερο διάσημος παγκοσμίως για την κλίση που έχει πάρει, η οποία άρχισε κατά τη διάρκεια της κατασκευής του το 1173. Η κλίση οφειλόταν στην ανεπαρκή θεμελίωση πάνω στο έδαφος, καθώς ήταν πολύ μαλακό με αποτέλεσμα να αδυνατεί να τον υποστηρίξει.

Η ομάδα που εποπτεύει τα έργα αποκατάστασης, όμως, δήλωσε πρόσφατα πως έπειτα από 17 χρόνια παρατήρησης, ο Πύργος της Πίζας είναι πλέον σταθερός και μειώνει σταδιακά την κλίση του.

Ο Μηχανολόγος Καθηγητής, Nunziante Squeglia, του Πανεπιστημίου της Πίζας είπε, μάλιστα, ότι το μνημείο των 57 μέτρων έχει ισιώσει κατά 4 εκατοστά, χαρίζοντας ελπίδες για τη διάσωσή του.

Η ομάδα εποπτείας συστάθηκε αφού ο Michele Jamiolkowski, μηχανολόγος πολωνικής καταγωγής με ιταλική υπηκοότητα, συντόνισε μια διεθνή επιτροπή διάσωσης του μνημείου ανάμεσα στο 1993 και 2001.

Ο Πύργος ήταν κλειστός για το κοινό τον Ιανουάριο του 1990 για 11 χρόνια για λόγους ασφαλείας, καθώς η κλίση του είχε φτάσει τα 4,5 μέτρα από την κάθετη τοποθέτησή του και έκτοτε έχει επανέλθει για περισσότερο από 40 εκατοστά.