Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι: το κρητικό κέφι χτυπάει «κόκκινο»

rethemniotiko-karnabali-to-kritiko-kefi-xtupaei-kokkino

ΤΡΙΤΗ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Με μακραίωνη παράδοση, την οποία οι κάτοικοι σέβονται και εμπλουτίζουν με νέα στοιχεία, το παραδοσιακό Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, αποτελεί το μεγάλο γεγονός της Κρήτης, κατά τις ημέρες των Αποκριών και το Ρέθυμνο κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες που επιθυμούν να ζήσουν στους έντονους ρυθμούς του κεφιού και του γλεντιού.

Το «χθες» ανταμώνει με το «σήμερα» στα ιστορικά δρομάκια του Ρεθύμνου και με… αρχηγό τον βασιλιά καρνάβαλο, παρασύρουν μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και επισκέπτες σε ξέφρενα γλέντια με αναγεννησιακό χρώμα και βενετσιάνικο άρωμα που προσδίδουν στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι τη φινέτσα και το ρομαντισμό μιας άλλης εποχής.

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη, δημοφιλέστερη και πολυπληθέστερη εκδήλωση της Κρήτης, η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική, περνώντας όχι μόνο τα σύνορα του νησιού, αλλά και της χώρας. Πρόκειται για έναν θεσμό Πολιτισμού και Δημιουργίας, τον οποίο η Δημοτική Αρχή προσπαθεί κάθε χρόνο να ενισχύει και να εμπλουτίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά, η πιο σπουδαία παράμετρος αυτού του θεσμού είναι ο εθελοντισμός, οι πινελιές του οποίου κάνουν τη διαφορά κάθε χρονιά!

Στο όμορφο, αναγεννησιακό Ρέθυμνο, ήδη από το 1914, καταγράφονται τα πρώτα στοιχεία χιουμοριστικών εκδηλώσεων. Απόκριες μιας άλλης εποχής, που έχει αφήσει το νοσταλγικό της άρωμα διάχυτο να μοσχοβολά ακόμη, με χορούς ρομαντικούς και τους Ρεθεμνιώτες να υποδέχονται με τις δέουσες τιμές την «Αυτού Εξοχότητα Βασιλέα Καρνάβαλο μέσα στην αταξία του ακράτητου γέλιου!»

Ένα έθιμο της παλιάς αυτής Ρεθεμνιώτικης Αποκριάς του περασμένου αιώνα, το «Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού», γίνεται αφορμή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να δημιουργηθούν οι «ομάδες» οι οποίες αργότερα, το 1993, προσκαλούνται από το Δήμο Ρεθύμνης, ως αρωγό και χρηματοδότη, να αναλάβουν, να στηρίξουν και να δώσουν δημιουργική πνοή στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, ένα Καρναβάλι που, στην αυγή του 21ου αιώνα, έχει καθιερωθεί επάξια ως το «Καρναβάλι της Κρήτης»! Οι ομάδες που συμμετέχουν πλέον είναι πάνω από 40, με πληρώματα που ξεπερνούν συνολικά τους 10.000 εθελοντές.

Ένα ακόμη έθιμο του κρητικού καρναβαλιού είναι η κρητική καντάδα, όπου μαντολίνα, λύρες και λαούτα ξεχύνονται στους δρόμους του ιστορικού κέντρου, πλημμυρίζοντας την πόλη με παραδοσιακούς ήχους.

Στο Ρέθυμνο θα δείτε τους ντόπιους, αλλά και ξένους να κοντοστέκονται στα καφενεία για να πιουν τσικουδιές, να δοκιμάζουν κρητικούς μεζέδες και να σκαρφίζονται μαντινάδες στη στιγμή, ενώ η διάσημη κρητική κουζίνα προσκαλεί τους πάντες να την δοκιμάσουν και να ξεχάσουν όλα όσα ήξεραν μέχρι τώρα. Όπου και να πάτε οι φιλόξενοι κάτοικοι της Κρήτης θα σας κεράσουν και θα σας ανοίξουν την πόρτα τους και την καρδιά τους!

Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο παλιό λιμάνι και φυσικά στη γραφική Παλιά Πόλη με τα όμορφα σοκάκια. Κάντε μια στάση στον τούρκικο φάρο του 17ου αιώνα και απολαύστε την όμορφη θέα του λιμανιού και της πόλης, αλλά και της ολόφωτης Φορτέτζας που δεσπόζει από πάνω τους.

Το φετινό καρναβάλι του Ρεθύμνου

Το θέμα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού για το 2013, είναι «20 χρόνια Μύθοι», με την φετινή επέτειο να αποτελεί τον προάγγελο του μεγάλου εορτασμού της συμπλήρωσης των 100 χρόνων καρναβαλικών εκδηλώσεων στο Ρέθυμνο, που θα πραγματοποιηθεί το 2014. Οι φετινές εκδηλώσεις τις εκδηλώσεις ξεκίνησαν επίσημα την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν το Σαββατοκύριακο 16-17 Μαρτίου.

Οι χοροί των ομάδων του καρναβαλιού, η νυχτερινή παρέλαση και η μεγάλη παρέλαση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς -που φέτος θα γίνει στις 17 Μαρτίου και θα ξεκινήσει στις 2 μετά το μεσημέρι- είναι μερικές μόνο από τις φετινές εκδηλώσεις, που κορυφώνονται με το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στην ανατολική παραλία της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου στις 7 το απόγευμα, ενώ το γλέντι και το ξεφάντωμα στην πόλη συνεχίζεται μέχρι πρωίας. Μη χάσετε την «Καντάδα», ένα τετράωρο δρώμενο με αναγεννησιακές επιρροές, όπου παρέες καρναβαλιστών και μουσικά σχήματα της Δημοτικής Φιλαρμονικής, περιδιαβαίνουν την Παλιά Πόλη πλημμυρίζοντας με νοσταλγικές μελωδίες κάθε γωνιά.

Τα γκρουπ των καρναβαλιστών φορώντας τις εντυπωσιακές στολές τους θα περάσουν από την Μεγάλη Πόρτα και θα χορέψουν στους δρόμους της "Μικρής" και της "Μεγάλης" αγοράς, με τους ρυθμούς της φιλαρμονικής ορχήστρας.

Η παρέλαση θα καταλήξει στην Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, όπου το γλέντι θα συνεχιστεί με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς μέχρι πρωίας.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των μασκαράδων, η οποία διασχίζει την παραλιακή λεωφόρο Σ. Βενιζέλου με καταλήγει την Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη για γλέντι, χορό και αποχαιρετισμό του καρναβαλιού.

Η Καθαρά Δευτέρα

Αλλά ούτε και η Καθαρά Δευτέρα στο Ρέθυμνο, αποτελεί ημέρα…. ανάπαυσης, καθώς τα Κούλουμα έχουν τη δική τους, ιδιαίτερη θέση στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι.

Το καθιερωμένο πέταγμα χαρταετού, ακολουθείται στην πόλη, αλλά και στην εξοχή, ενώ επίσης παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα στην πλατεία Μικρασιατών της πόλης. Στα χωριά πέριξ του Ρεθύμνου, αναβιώνουν έθιμα όπως το «κλέψιμο της νύφης», τα «μουτζουρώματα» στους Αρμένους, στο Γεράνι και στο Ρουσοσπίτι, η «παρέλαση της καμήλας», το «μπεγιράκι», το «αυγομάζωμα» και ο «Καντής» στο Μελιδόνι.

Πώς θα πάτε:

Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά προς το λιμάνι του Ρεθύμνου και αντίστροφα. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 10 ώρες. Το Ρέθυμνο δεν έχει δικό του αεροδρόμιο, αλλά εξυπηρετείται από τα αεροδρόμια των Χανίων και του Ηρακλείου.

Φωτογραφίες: http://www.facebook.com/pages/%CE%A1%CE%B5%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%B9/61727951349 .

Περισσότερες πλροφορίες: www.carnivalrethymno.com .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]