Χριστούγεννα στην Ελλάδα: πέντε όμορφοι προορισμοί για τις γιορτές

kastoria-limni
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Φτιάχνουμε βαλίτσα για πέντε ιδιαίτερα μέρη στην Ελλάδα που υπόσχονται να δώσουν ιδιαίτερο χρώμα στις γιορτές μας, το καθένα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Λίμνη Καστοριάς, για ρομαντική ατμόσφαιρα
Τα νερά της λίμνης Ορεστιάδας στην Καστοριά σίγουρα θα είναι παγωμένα αυτό το διάστημα, αλλά εσείς θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε τις γιορτές σε μια πόλη με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, που δίνει την αίσθηση νησιού. Λόγω του ότι η πόλη της Καστοριάς είναι χτισμένη στο δυτικό τμήμα μιας μικρής χερσονήσου που εισχωρεί σαν… γλώσσα στη λίμνη, πολλές φορές θα νιώσετε ότι βρίσκεστε στο ίδιο σημείο, μπροστά στις όχθες της λίμνης. Ακόμη κι έτσι, όμως, η ομορφιά που χαρίζει στο τοπίο είναι πολύ ιδιαίτερη, γι’ αυτό και αποτελεί μια από τις γραφικότερες ελληνικές πόλεις, ενώ έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Φυσικού Κάλλους από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000». Στην πόλη θα νιώσετε την αριστοκρατική, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα αν περιπλανηθείτε στις γραφικές συνοικίες της κι αν βρεθείτε εκεί ποτέ μετά τις γιορτές, στις 6 Ιανουαρίου, θα έχετε την ευκαιρία να γιορτάσετε τα Ραγκουτσάρια, το τοπικό παραδοσιακό καρναβάλι.

Παλιός Άγιος Αθανάσιος, για σκι και περιπέτεια
Σε απόσταση… αναπνοής από τα σύνορα της Ελλάδας σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του όρους Καϊμάκτσαλαν (του τρίτου ψηλότερου βουνού της Ελλάδας) και βόρεια της λίμνης Βεγορίτιδας, βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Αθανασίου, που αποτελεί μια πολύ ξεχωριστή επιλογή για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Εκεί, μπορείτε να συνδυάσετε χιονισμένα Χριστούγεννα με σκι και περιπέτεια στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν κι έπειτα να χαλαρώσετε στις πολλές μοντέρνες ταβέρνες, café και σύγχρονους ξενώνες της περιοχής. Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι γνωστός και ως «πέτρινο χωριό», για την μακεδονική αρχιτεκτονική του με βασικά χαρακτηριστικά την πέτρα, το ξύλο και πολύ λιγότερο το μέταλλο και χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός το 1992, ενώ αναπτύχθηκε τουριστικά ιδιαίτερα από το 1995 που ξεκίνησε να λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο στο Καϊμάκτσαλαν. Τα πέτρινα σοκάκια του χωριού σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν, ειδικά αυτή τη στολισμένη εποχή κι αν θέλετε να κάνετε μια μίνι απόδραση από εκεί, η Έδεσσα απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα, για πιο… υδάτινες καταστάσεις.

Αράχωβα, για κοσμική απόδραση
Αποτελεί το πιο «κοσμικό» χωριό του Παρνασσού, αλλά δεν παύει να διατηρεί τη γραφική της διάσταση ως η… Μύκονος του χειμώνα. Είναι σίγουρα μια πιο κοντινή επιλογή για όσους θέλουν να συνδυάσουν Χριστούγεννα με σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού σε πίστες που ξεκινούν από το υψόμετρο των 1.800 μέτρων και φθάνουν τα 2.200 μέτρα, αλλά ακόμη κι αν δεν σας αρέσει το σκι, η περιοχή διαθέτει πολλές επιλογές. Παραδοσιακοί ξενώνες με πανέμορφη διακόσμηση, πεκτρόκτιστα σπιτάκια με καμινάδες που καπνίζουν, πλακόστρωτα δρομάκια και μαγαζιά για κάθε γούστο, σίγουρα θα σας κλέψουν την καρδιά αυτή την εποχή, αλλά θα πρέπει να είστε από των φρονίμων τα παιδιά αν θέλετε να προλάβετε καλή διαμονή και φαγητό, καθώς ο συνωστισμός των ημερών δεν θα σας αφήσει πολλές επιλογές. Κι αν χρειάζεστε λίγο χρόνο για απομόνωση και λιγότερη φασαρία, κάντε μια βόλτα στα γραφικά στενάκια της Αράχωβας προς τον Άγιο Γεώργιο. Εκεί, μακριά από το πλήθος της πλατείας, θα αφουγκραστείτε τη βουβή ιστορία των πέτρινων αρχοντικών και θα γνωρίσετε τους φιλόξενους ντόπιους, που είναι πάντα πρόθυμοι να σας αποκαλύψουν κάποιο μυστικό του τόπου τους.

Πήλιο, για τουρ στα χωριά του
Με 24 χωριά στο βουνό των Κενταύρων, χιονοδρομικό κέντρο (Αγριόλευκες) κοντά στον οικισμό των Χανίων και μια όμορφη ορεινή και χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, διάχυτη σε όλη την περιοχή, που είναι γραφική και εκτός εορτών, το Πήλιο είναι ιδανική επιλογή για τα Χριστούγεννα. Στη Μακρινίτσα και την Πορταριά θα βρείτε σίγουρα περισσότερη ανάπτυξη και κόσμο, παραδοσιακούς ξενώνες σε πηλιορείτικα αρχοντικά, αλλά και μικρά ξενοδοχεία και θα περάσετε όμορφα και παραδοσιακά τις γιορτές, ενώ αν θέλετε περισσότερη απομόνωση, η Ζαγορά και η Τσαγκαράδα σας περιμένουν.

Δράμα, για Χριστούγεννα… όνειρο
Στη Δράμα θα ανεβείτε για το απαράμιλλο φυσικό της κάλλος, με τον Δημοτικό της Κήπο, το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, τα διατηρητέα κτίρια, τα βυζαντινά της τείχη και την πλούσια ιστορία της, αλλά αυτή την εποχή αυτό που θα σας κλέψει την καρδιά είναι η Ονειρούπολη. Από τις 4 Δεκεμβρίου έως και τις 2 Ιανουαρίου, μια παραμυθοχώρα-όνειρο στήνεται με παραμυθένια ξύλινα σπιτάκια, εργαστήριο του Άγιου Βασίλη και των ξωτικών, δωρεάν δράσεις για τα μικρά παιδιά με πολλές μεγάλες εκπλήξεις, καλλιτεχνικά δρώμενα που κρατούν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, τρενάκια περιήγησης, πλούσια εδέσματα, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, καρουσέλ, παγοδρόμιο κι ένα παραμυθένιο χωριό που δίνει έξτρα κίνητρο για ένα ταξίδι στη Δράμα. Μην νομίζετε ότι η όλη κατάσταση αναστατώνει μόνο τα παιδιά. Η Ονειρούπολη φημίζεται για το ότι «ξεκλειδώνει» όνειρα μικρών και μεγάλων. Info: https://oneiroupoli-dramas.gr/