Οι πιγκουΐνοι της Ανταρκτικής κινδυνεύουν από τους τουρίστες

antarktiki-pigkouinoi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Οι πληθυσμοί πιγκουΐνων στην Ανταρκτική φαίνεται ότι δέχονται πολλά βακτήρια από τους επισκέπτες του μέρους και μάλλον περνούν... δύσκολα.

Ερευνητές ανέλυσαν τα περιττώματα περισσοτέρων από 666 ενήλικων θαλάσσιων πτηνών μεταξύ 2008 και 2011 σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες του Νότιου Ωκεανού και βρήκαν στελέχη βακτηρίων που συνδέονται με τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και μικροβίων με αντίσταση στα αντιβιοτικά, όπως και DNA από βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.

Κι ενώ μέχρι στιγμής, η μεταφορά ασθενειών από ανθρώπους σε ζώα είναι καταγραφεί σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής, πλέον μπαίνει κι αυτή στο παιχνίδι. Οι ειδικοί, μάλιστα, εκφράζουν ανησυχία για το ότι τα παθογόνα αυτά βακτήρια μπορεί να έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για την πανίδα της περιοχής. 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανίχνευσαν στελέχη σαλμονέλας, όπως και του βακτηρίου Campylobacter jejuni, το οποίο συναντάται στις τροφές και είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος τροφικής δηλητηρίασης στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρέθηκε, επίσης, ένας τύπος γαστρεντερικού βακτηρίου, του Campylobacter lari, το οποίο παρουσίαζε αντίσταση σε αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται σε ανθρώπους και στην κτηνιατρική, κάτι που δείχνει ότι οι πιγκουΐνοι μολύνθηκαν από ανθρώπους κι όχι από το φυσικό περιβάλλον.  

Κάποια είδη, μάλιστα, των προσβεβλημένων πιγκουΐνων αποτελούν είδη υπό εξαφάνιση, ενώ έχουν μολυνθεί κι άλλα πτηνά της περιοχής. Γι’ αυτό οι τουρίστες που βρίσκονται σε αυτά τα μέρη συμβουλεύονται να καθαρίζουν τα παπούτσια τους, έτσι ώστε να μην μεταφερθούν περαιτέρω ασθένειες.