Οι πιο όμορφες ευρωπαϊκές πόλεις με κανάλια

giethoorn-ollandia
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Τα κανάλια προσδίδουν μια διαφορετική ατμόσφαιρα σε μια πόλη, καθιστώντας την ξεχωριστή, μειώνοντας τους δρόμους και αυξάνοντας το υγρό στοιχείο. Αν και σήμερα οι πόλεις αυτές έχουν μειωθεί κατά πολύ, οι λίγες που έχουν απομείνει προσέλκυαν συνεχώς τουρίστες στην προ-covid εποχή. Δείτε τις αγαπημένες μας στην Ευρώπη.

Giethoorn, Ολλανδία
Το χωριό αυτό της Ολλανδίας είναι ένα όμορφο και παραδοσιακό μέρος, με τα κανάλια να χωρίζουν τη γη και περισσότερες από 140 γέφυρες να την ενώνουν. Εδώ δεν υπάρχουν αυτοκίνητα κι έτσι οι βάρκες και τα ποδήλατα είναι οι κυριότεροι τρόποι μετακίνησης. Υπάρχουν, μάλιστα, ειδικά ήσυχα βαρκάκια με ηλεκτρικές μηχανές για τις μετακινήσεις, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και πολύ όμορφα, δίνοντας διαφορετικό χαρακτήρα στο χωριό. Το χωριό αποκαλείται συχνά ως η «Βενετία του Βορρά» ή «της Ολλανδίας» και βρίσκεται κοντά στο Άμστερνταμ. 

Βενετία, Ιταλία
Ίσως η πιο δημοφιλής για τα κανάλια της πόλη του κόσμου, η Βενετία απαρτίζεται από 118 νησάκια που ενώνονται με γέφυρες. Είναι η μεγαλύτερη πόλη στην Ευρώπη χωρίς αυτοκίνητα και οι γόνδολες είναι ο κύριος τρόπος μετακίνησης στην περιοχή. Οι τουρίστες την αγαπούν και ξεπερνούν τους πενήντα χιλιάδες καθημερινά προκαλώντας αρκετό συνωστισμό, ιδιαιτέρως τις ημέρες του καρναβαλιού. Το Μεγάλο Κανάλι είναι η βασική διαδρομή στην πόλη και τη χωρίζει, μάλιστα, στα δύο, ενώ υπάρχουν περισσότερα από 170 κανάλια και 417 γέφυρες, 72 εκ των οποίων είναι ιδιωτικές, όπως και περίπου 350 γόνδολες και 400 γονδολιέρηδες.

Μπέρμιγχαμ, Αγγλία
Η πόλη αυτή στην Αγγλία είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής πόλη στη χώρα μετά το Λονδίνο και τα κανάλια ίσως είναι ένας λόγος. Σήμερα αποτελούν τον πρωταρχικό τρόπο μετακίνησης και περνούν από όλα τα σημαντικά μέρη της πόλης, με το πρώτο κανάλι να ανοίγει το 1769 και το μήκος τους σήμερα να φτάνει τα 280 χιλιόμετρα. Από άποψη μήκους, το Μπέρμιγχαμ έχει μεγαλύτερο σύστημα καναλιών από τη Βενετία, αν και κάποια έχουν πλέον πεζοδρομηθεί. Πέρα από τα κανάλια, το Μπέρμιγχαμ φημίζεται και για το πράσινο, μετρώντας 600 πάρκα και ανοιχτούς χώρους στη φύση, ενώ στο Μουσείο του και στην Πινακοθήκη θα βρείτε τεράστια συλλογή από του προ-Ραφαηλίτες.

Στοκχόλμη, Σουηδία
Η πρωτεύουσα της Σουηδίας έχει δημιουργηθεί πάνω σε 14 νησάκια, γι’ αυτό ντόπιοι και τουρίστες χρησιμοποιούν βαρκάκια για να μετακινηθούν στην πόλη, όπου το ψάρεμα και το κολύμπι είναι δραστηριότητες που συναντά κάποιος πολύ. Η Στοκχόλμη είναι, επίσης, μια από τις πιο πράσινες πόλεις στον κόσμο, με πολλά πάρκα και προστατευόμενες περιοχές. Κι αν γυρίσετε την πόλη βράδυ, θα δείτε πόσο διαφορετική είναι με τα φώτα της να αντανακλούν στα νερά της και τις 57 της γέφυρες να ενώνουν τα εδάφη της. Υπάρχουν, επίσης, 96 παραλίες γύρω από την πόλη αν την επισκεφτείτε καλοκαίρι, ενώ κάτι ακόμη που αξίζει να δείτε είναι το παλιότερο κτίριο στην πόλη, το Riddarholmskyrkan, που χρησιμοποιήθηκε ως ο τελευταίος τόπος κατοικίας των Σουηδών μοναρχών.

Μπριζ, Βέλγιο
Η Μπριζ είναι μια πολύ γραφική, μεσαιωνική πόλη του Βελγίου με πολύ πράσινο, φρούρια και φυσικά κανάλια. Είναι γνωστή κι αυτή ως η Βενετία του Βορρά, λόγω των καναλιών και των υπέροχων κτιρίων της και για να τη δει καλά ένας τουρίστας, μια ξενάγηση σε βάρκα είναι ο καλύτερος τρόπος. Στην Μπριζ βρίσκονται 50 από τα συνολικά 470 φλαμανδικά κάστρα και ταυτόχρονα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης. Αν σας αρέσει η σοκολάτα, εκεί θα απολαύσετε πολλά είδη της σε διαφορετικές γεύσεις που θα σας εκπλήξουν.