Πέντε ταξίδια για να ζήσετε τον χειμώνα στο έπακρο

elbetia
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Αν το κρύο δεν σας τρομάζει και το χιονισμένο τοπίο σας θυμίζει παραμύθι ή ακόμα κι αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε το χιόνι για περιπέτεια, οι παρακάτω χώρες πρέπει να μπουν στην ταξιδιωτική σας λίστα.

Ελβετία
Ένας από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς είναι δίχως αμφιβολία η Ελβετία, με τις χιονισμένες της Άλπεις και τις γοητευτικές της πόλεις, όπως τη Βέρνη και το St. Moritz. Το δημοφιλές Zermatt βρίσκεται στους πρόποδες του Matterhorn, του πιο φωτογραφημένου βουνού του κόσμου. Λόγω της θέσης του ανάμεσα σε περιοχές που ενδείκνυνται για σκι, αποτελεί ένα από τα πιο ελκυστικά χωριά για διακοπές, με πλαγιές 320 χιλιομέτρων έτοιμες να φιλοξενήσουν… επίδοξους σκιέρ από όλο τον κόσμο. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Εθνικό Πάρκο της Ελβετίας, τη λίμνη της Γενεύης, τους καταρράκτες του Ρήνου και την μαγική περιοχή Jungfrau στα υψίπεδα της Βέρνης που ενώνει σε υψόμετρο πάνω από 3.400 μέτρα τις κορυφές Jungfrau και Mönch.

Ισλανδία
Η Ισλανδία δεν μπορεί να μην έχει ξεχωριστή θέση σε μια λίστα χωρών με πρωταγωνιστή το χιόνι, ειδικά αν σκεφτείτε εκεί ότι η ηλιοφάνεια εκεί είναι τόσο σπάνια, που όταν παρατηρείται ο κόσμος παίρνει άδεια από τη δουλειά. Εκεί μπορεί να επισκεφτεί κάποιος πανέμορφα εθνικά πάρκα, όπως τα Snæfellsjökull, Vatnajökull και  Þingvellir, γεωθερμικές πισίνες και σπα, όπως την περίφημη Blue Lagoon στο Ρέικιαβικ και ζήσει από κοντά την άγρια φύση, ιδιαίτερα στα Westfjords. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι σε αυτό το τοπίο όπου το λευκό πρωταγωνιστεί, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και το Βόρειο Σέλας και να παρακολουθήσετε φάλαινες, δυο δραστηριότητες που σίγουρα θα χαραχτούν βαθιά στη μνήμη σας.

Westfjords, Νορβηγία
Η Νορβηγία απαιτεί οπωσδήποτε μια στάση αν σας αρέσουν τα χειμερινά ταξίδια. Οι επιλογές εκεί σε τοπία και event είναι πολλαπλές και περιλαμβάνουν το χωριό Pepperkakebyen στο Μπέργκεν, το μεγαλύτερο χωριό με μινιατούρες από gingerbread, το φεστιβάλ για το Βόρειο Σέλας στο Tromso, το μουσικό φεστιβάλ Polar Jazz στο Svalbard και πολλά ακόμη. Κερασάκι στην τούρτα, η βόλτα με έλκηθρο και ελάφια που πρέπει να δοκιμάσετε.

Σουηδία
Άλλη μια σκανδιναβική χώρα στη λίστα που ξέρει από βαρύ χειμώνα, η Σουηδiα είναι παραμυθένια αυτή την εποχή για τους πιο τολμηρούς ταξιδιώτες που δεν φοβούνται τις χαμηλές θερμοκρασίες και θέλουν να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες, όπως να κάνουν σαφάρι ελαφιών, να ανέβουν σε έλκηθρο που το σέρνουν σκυλιά Χάσκυ ή ακόμη και να μείνουν σε ξενοδοχείο από πάγο στο Jukkasjärvi. Δοκιμάστε να περπατήσετε στο χιόνι με ειδικά παπούτσια στο Kungsleden, όπου θα δείτε από κοντά ταράνδους και θα γνωρίσετε τους ντόπιους Sami και θα δοκιμάσετε την κουζίνα της περιοχής. Η σκανδιναβική αυτή χώρα είναι, επίσης, από τα καταλληλότερα μέρη για το Βόρειο Σέλας, που πραγματικά αν βρεθείτε σε αυτές τις χώρες, δεν πρέπει να χάσετε.

Ρωσία
Με την πρωτεύουσά της τη Μόσχα να φημίζεται για την Κόκκινη Πλατεία, τον Καθεδρικό του Αγίου Βασιλείου και τις παγωμένες της θερμοκρασίες, η παγωμένη αυτή χώρα, αν μη τι άλλο, σας υπόσχεται χειμώνα όπως δεν τον έχετε ζήσει ποτέ. Τον Ιανουάριο, μάλιστα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τα Χριστούγεννα, με πολλούς όμορφους εορτασμούς, ενώ αυτή την περίοδο πραγματοποιείται το Διεθνές Φεστιβάλ Χιονιού και Γλυπτών Πάγου στο Krasnoyarsk της Σιβηρίας, όπου το χιόνι και ο πάγος παίρνουν άλλη μορφή, πιο καλλιτεχνική.