Η παγωμένη, χειμωνιάτικη Ελλάδα σε δέκα φωτογραφίες

limni-plastira
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Ο χειμώνας φέτος μας έδειξε τα δόντια του κι εμείς πάμε να τον ανακαλύψουμε όχι μέσα στις πόλεις, αλλά σε δέκα όμορφες τοποθεσίες της Ελλάδας που ξέρουν να τον αναδεικνύουν.

Παγωμένο ηλιοβασίλεμα στο Περτούλι, 371 χλμ. μακριά από την Αθήνα, στον νομό Τρικάλων.

Πανοραμική θέα της λίμνης Δόξα στην περιοχή του Φενεού, με τη χιονισμένη Ζήρεια στο βάθος.

Τα μαγευτικά Μετέωρα ντυμένα στα λευκά, σε ένα άγριο και απροσπέλαστο τοπίο που έγινε «καταφύγιο» για τους χριστιανούς ασκητές που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, σε χρονολογία γύρω στα 1100 μ.Χ.

Η χιονισμένη Ελάτη στον Νομό Τρικάλων στην αγκαλιά της Πίνδου, είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο μόλις 900 μέτρων και μοιάζει λες και έχει βγει από παιδικό παραμύθι.

Ήλιος με… δόντια στην παραδοσιακή Μακρινίτσα, το «μπαλκόνι του Πηλίου», με τα αρχοντικά που χρονολογούνται από το 18ο και 19ο αιώνα.

Κάτω από τα χιόνια βρίσκεται το Μέτσοβο, ένα πανέμορφο, γραφικό βλαχοχώρι κοντά στην όμορφη πόλη των Ιωαννίνων, που διακρίνεται για την αρχοντική όψη των οικισμών του, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και την έντονα παραδοσιακή ατμόσφαιρα που διατηρεί ζωντανή, σε ένα άγριο τοπίο με άπειρες φυσικές ομορφιές και σπάνια πανίδα και χλωρίδα.

Τα όμορφα Γιάννενα και η λίμνη Παμβώτιδα φορούν τα χειμερινά τους. Σε μια µικρή βραχώδη χερσόνησο στη δυτική όχθη της λίµνης βρίσκεται και το κάστρο, από το οποίο διατηρείται σήµερα ένα µεγάλο µέρος.

Μπλε και άσπρο, αυτή τη φορά σε έναν χειμερινό –αντί για νησιώτικο- συνδυασμό, στη λίμνη Πλαστήρα, κοντά στην Καρδίτσα.

Στο γραφικό Νυμφαίο, το αρχοντικό βλαχοχώρι στις πλαγιές του όρους Βίτσι.

Χειμερινή μαγεία στην Έδεσσα, την «πόλη του νερού» στους πρόποδες του όρους Βέρμιο, με καταπληκτική θέα στον κάμπο, με άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση.